Cum au reușit doi români extrem de ocupați să viziteze 159 țări? O poveste de dragoste pe șase continente

Soții Gilda Lazăr și Dan Pascariu au vizitat cumulat 159 de țări. Gilda este director de Corporate Affairs al JTI, în trecut unul dintre cei mai prestigioși jurnaliști ai anilor ‘90. Dan este printre cei mai cunoscuți bancheri români. În urmă cu câțiva ani și-au propus să depășească recordul unui cuplu de americani de a vizita împreună 104 țări. La momentul respectiv, fiecare dintre ei vizitase deja aproximativ 60 de țări. Cum au reușit doi oameni extrem de ocupați să pună în aplicare un astfel de plan și cum arată el în plină desfășurare? Am detaliat cu Gilda această minunată călătorie!

Când și de ce v-ați hotărât să porniți în această aventură extraordinară?

Premisele au existat de la început, ambii fiind călători experimentați, însă declicul s-a produs prin 2003-2004, într-o dimineață, foarte devreme, pe când așteptam să pornim într-o călătorie cu balonul, în Cappadocia. Atunci am intrat în vorba cu doi americani septuagenari, care ne-au spus ca vizitează a 104-a țară. Și ne-am făcut socotelile. Aveam, fiecare in parte, câte aproximativ 60 de țări la activ.

Care a fost prima călătorie? Ce țări a inclus?

Ne-a luat ceva vreme să internalizăm. Nu mai stiu unde am plecat după aia, dar trebuie să fi fost undeva aproape, pentru că, de regulă, plecăm din țară cam un weekend pe lună.

Ați făcut un plan pentru întreg proiectul, împărțit pe ani? Dacă da, pe câți ani se întinde?

Proiectul inițial a fost simplu. Am socotit cam câte țări noi ar trebui să vedem pe an, înainte de a ajunge la o vârstă rezonabilă, ca să îi egalăm pe cei doi americani. A rezultat că ar trebui să fie minimum patru. Evident, media reală ulterioară a fost mult mai mare, cam de șapte-opt, așa că am ajuns acum la 159. Și ar fi fost 161, dacă nu ne trezeam că Grand Cayman a introdus vize pentru români și bulgari, iar Nauru ar fi anunțat clar cum e cu regimul lor de vize. Sigur, pe chestia asta am rămas câte o noapte la Miami, respectiv Nadi, în Fiji, unde n-a fost rău deloc, dar am ratat două țări pentru care zborurile și cazarea fuseseră achitate. Cum ar veni, ”câștigi, păgubești, călător te numești”.

Ați văzut un continent în întregime?

Da. Am văzut Australia, inclusiv Tasmania, precum și toate țările din cele două Americi. Dan mai are de mers în Paraguay, unde eu am ajuns în 1994, ca jurnalist. În Europa, am văzut toate țările, cu excepția Belarus. Sperăm să ajungem în Groenlanda, care are un statut special, cât de curând.

Ce înseamnă o călătorie într-o țară? Care sunt obiectivele (culturale/turistice/un număr de orașe cheie/gastronomice)?

Înseamnă să încercăm să atingem toate punctele de interes (the highlights), culturale, turistice, geografice sau care fac parte din patrimoniul UNESCO. De asemenea, încercăm să trăim cât mai profund experiențele locale, inclusiv cele gastronomice.?


Cum vă faceți rezervările? Singuri sau folosiți agenție? Cât durează pregătirea unei călătorii?

De obicei, Dan studiază itinerariile posibile, consultănd diversele site-uri de călătorii, tripadvisor etc., iar apoi face rezervările pe internet, atât pentru zboruri, cât și pentru hoteluri. Pregătirea poate să înceapă uneori chiar cu un an înainte, alteori ne decidem de pe o săptămână pe alta. Depinde de locul în care vrem să ajungem. În unele țări exotice, folosim agenții specializate și angajăm, de regulă, din vreme, ghizi locali. Așa a fost, de exemplu în Venezuela, Surinam, Guyana, Libia, America Centrală.

Hotel sau airbnb?

De regulă, hotel, din lanțurile “Leading Hotels of the World” sau “Small Luxury Hotels”, iar dacă nu există, apelăm la alte opțiuni de pe booking.com. Am stat însă și la cort, în savană, sau la B&B, în țări mai mici.

Folosiți ghid?

Da, de obicei în locurile noi, acolo unde chiar e necesar: Cambodgia, Myanmar, Vietnam, Mexic, India, Indonezia, Peru, Brunei.

Când porniți la drum aveți plan concret pe zile/ore sau mergeți  wild?

Avem plan concret, de cele mai multe ori. Nu e timp de umblat aiurea, mai ales în țări în care știm că nu ne vom mai întoarce. Dar, dacă mergem la Roma sau în Toscana, e altceva.

Care e media de zile petrecute într-o țară?

De la 2-3 zile o țară mică (Tuvalu, Kitibati, Palau), până la 2-3 săptămâni o țară mare (Argentina, Chile, Peru, India, Austria, Noua Zeelandă).

Cum arată o vacanță? Câte zile și câte țări?

Vacanța “mare”, imediat după Crăciun, durează între trei si patru săptămâni, în ținuturi îndepărtate, fie în emisfera sudică, fie în zone tropicale și poate să cuprindă una-două țări mari (Australia- Noua Zeelandă sau India) și pănă la 7-8 țări mai mici, cum ar fi cele din America Centrală sau grupuri de insule din Pacificul de Sud (Tahiti, Bora-Bora, Cook Islands, Samoa, Tonga, Fiji, Vanuatu, Noua Caledonie). Apoi, sunt vacanțele mai scurte, toamna sau primăvara, de căte o săptămână, care includ câte două weekenduri sau o sărbătoare religioasă sau legală, ori cele cuplate cu câte o călătorie de afaceri. Așa am ajuns în Singapore, în Bali, Coreea de Sud, Taiwan. Vara călătorim mai puțin, în Europa. La început, am mers în țările nordice, inclusiv Islanda și Insulele Faroe, iar după ce le-am epuizat am hotărât să mergem în fiecare an într-o altă insulă din Grecia. Apoi, mai sunt weekendurile lungi, doar în Europa și de preferință în Italia.

Cititi continuarea articolului AICI

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns