Creierul se obișnuiește, în timp, cu minciuna

Minciunile pot fi asemănate cu bulgării de zăpadă care, odată lansați la vale, devin din ce în ce mai mari, potrivit unui studiu realizat recent la University College London. Oamenii de știință au aflat că, pe măsură ce obiceiul de a minți continuă, creierul se obișnuiește și se desensibilizează, informează New Scientist.

În multe cazuri, minciunile încep de la adevăruri nevinovate și ajung să escaladeze, iar exemplele sunt peste tot, fie că e vorba de domeniul științific, politic, financiar sau de infidelitate, după cum susține Tali Sharot de la University College London.

Sharot și colegii săi au încercat să afle dacă mințitul desensibilizează creierul, așa cum se întâmplă în cazul unei imagini violente pe care o vedem de multe ori și care ne impresionează din ce în ce mai puțin.

Experimentul a constat în lucrul pe echipe și realizarea unor estimări. Unul dintre cei doi membri ai echipei avea de făcut o estimare a numărului de monede dintr-un borcan. Apoi, estimarea făcută era transmisă prin intermediul unui PC către partenerul de echipă, ce nu are acces la borcan. Scenariile sunt diferite, oamenii fiind informați că o estimare în plus sau în minus ar putea aduce beneficii lor înșiși sau partenerului de echipă.

În urma experimentelor, ea a descoperit că voluntarii care mințeau în beneficiul partenerilor de teste au făcut acest lucru fără rețineri, iar în fiecare dintre aceste runde minciunile s-au situat la același nivel. Dar când lucrurile neadevărate erau rostite în beneficiu personal, lipsa de onestitate a voluntarilor a escaladat în timp, fiecare minciună fiind mai mare decât cea de dinainte.

Atunci când o supraestimare aducea beneficii proprii, oamenii au preferat să mintă și să-și atingă propriul interes, amigdala fiind stimulată puternic. Exagerările cu privire la numărul de monede au devenit din ce în ce mai mari, în vreme ce răspunsul amigdalei nu a făcut decât să scadă.

Noul studiu arată nu doar că amigdala transmite semnale de aversiune față de activități greșite sau imorale. De asemenea, pe măsură ce spunem minciuni mai mari, acestea devin o obișnuință și nu ne mai provoacă reacții negative.

Sharot a atras atenția că ”acest lucru subliniază pericolul pe care îl reprezintă implicarea în acte mici de lipsă de onestitate” și că persoanele care mint des devin din ce în ce mai bune la acest lucru și mai greu de prins.

Surse: agerpres, playtech

Aboneaza-te la Canale Tv Romanesti

1-echipamentgratuit-1030x215

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns