uecover

”Concertul” european: la ce capitole excelează fiecare dintre țările UE

Uniunea Europeană este formată din 28 de state și, la fel ca fulgii de zăpadă, fiecare dintre aceste state este special în felul său. Într-o ediție recentă, site-ul thrillist.com face o trecere în revistă plină de umor a acestor puncte speciale, în ordinea alfabetică a țărilor din cadrul UE:

Austria este țara europeană cu cel mai mic șomaj. În cursul anului trecut autoritățile de la Viena au raportat o rată de șomajului de doar 4.9%.

Belgia este țara europeană unde se reciclează cel mai mult. Acest atribut de excelență al belgienilor îi poate surprinde pe cei care s-ar fi așteptat ca Belgia să fie amintită doar pentru faptul că l-a dat culturii universale pe Jean-Claude Camille François Van Varenberg, cunoscut mai degrabă după numele său de actor, Jean-Claude Van Damme.

Bulgaria este considerată țara cu cel mai mic preț al energiei electrice, un loc ideal pentru cei cărora le place să doarmă cu luminile aprinse. Singura problemă, comentează autorii materialului de pe site-ul thrillist.com, este că pentru a plăti mai puțin factura electrică trebuie să te muți în Bulgaria.

Cehia este pe primul loc în clasamentele privind consumul de bere din Europa și din lume. În Republica Cehă se consumă anual în medie 148,6 litri de bere pe cap de locuitor. Un record pe care mulți îl invidiază, dar trebuie să bea fluvii de bere pentru a-l doborî.

Cipru se remarcă prin capacitatea ieșită din comun a locuitorilor săi de a se descurca cu banii. Aproximativ 78% dintre ciprioți declară că nu au nicio problemă în a distinge diferitele monede euro și 91% dintre ei se descurcă fără probleme și în ceea ce privește bancnotele. Această situație este explicabilă dacă ne gândim la paradisul fiscal din Cipru. Până la urmă, cine a are probleme în a-și administra veniturile, ciprioții sunt mai mult decât interesați să le administreze ei în locul celor care se confruntă cu această dificultate.

Croația este considerată țara cu cele mai liniștite case. Croații nu sunt gălăgioși ca italienii și, astfel, conform statisticilor, doar 10% dintre croați se declară deranjați de zgomote puternice în confortul propriei locuințe, fie că vin de afară, din trafic, fie că vin de la vecini.

În Danemarca se cântă și se dansează cel mai mult dintre țările UE. Viața este un fel de musical pentru danezi. Conform statisticilor, 35% dintre danezi au dansat cel puțin o dată în ultimele 12 luni, în timp ce 38% au cântat — statistici care contrazic preconcepțiile despre “seriozitatea” nordicilor prin contrast cu lipsa de seriozitate și pasiunea latinilor mediteraneeni.

Estonia este cunoscută drept țara în care se risipește cel mai puțin. Dacă belgienii reciclează cel mai mult, estonienii se gândesc de două ori până să arunce ceva la gunoi. Jean-Claude Van Damme a depus deja cererea pentru a dobândi cetățenia estoniană.

Finlanda este țara europeană cu cei mai mulți turiști. Însă nu este vorba de turiști care vin să o viziteze, ci de finlandezi care practică turismul. Conform statisticilor, aproximativ 88,5% dintre finlandezi au practicat turismul în ultimele 12 luni.

Franța este țara europeană cu cea mai scăzută rată a obezității. Poate fi greu de crezut că țara care a dat lumii atâtea și atâtea mâncăruri delicioase și vinuri rafinate se plasează atât de bine în ceea ce privește suplețea locuitorilor săi.

În ceea ce privește Germania, ea excelează, prin ce altceva, decât satisfacția muncii! Germanii chiar se bucură că muncesc. “Stâlpul economic” al UE, “locomotiva” care trage mai departe economia europeană este bazată pe o cultură a bucuriei de a munci. Previzibil și plictisitor, ar spune francezii.

Grecia, grav afectată de crize economice și politice, se poate mândri doar cu cea mai scăzută rată a îmbolnăvirilor de tuberculoză din UE — doar 5 cazuri la 100.000 de locuitori. Faptul că foarte mulți greci trăiesc din turism și nu muncesc în colectivități mari, în fabrici și uzine, la care se adaugă și bunul obicei al siestei contribuie probabil la scăderea incidenței îmbolnăvirilor de tuberculoză. Aer curat și odihnă, exact ce recomandă medicii!

În Irlanda se înregistrează cele mai puține divorțuri din UE dar și cea mai mare rată a natalității… Gurile rele spun că aceste atribute sunt legate de catolicismul irlandezilor, iar gurile și mai rele spun că și berea Guinness joacă probabil un rol important.

Italia este țara europeană care se mândrește cu cea mai mare speranță de viață. Astfel italienii au speranța de viață de 82,03 ani și secretul longevității pare să fie să nu pui la inimă atunci când te cerți cu cineva. Să te cerți doar pentru a socializa, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, și până la final să uiți și de la ce a început. Iar italienii par să respecte cu strictețe acest lucru și se ceartă tot timpul, cu scurte pauze de somn.

Letonia este țara ale cărei autorități sunt cele mai iubite de locuitori. Sau cel puțin așa pare dacă ne gândim la cadourile pe care le primesc reprezentanții autorităților. Letonii sunt atât de generoși încât 67% dintre ei sunt de părere că nu are rost să aștepte Crăciunul… autoritățile merită un cadou în fiecare zi a anului. Unii spun că ar fi vorba de corupție, dar probabil că sunt doar invidioși pe succesele altora.

Lituania este țara cu cei mai mulți absolvenți de ciclu gimnazial. Dacă 93,4% dintre lituanieni sunt absolvenți de 8 clase, prin comparație, probabil tot atâția americani habar nu au pe unde se află Lituania pe hartă, notează site-ul citat.

Luxemburgul se mândrește cu cel mai ridicat nivel de competență în limbi străine. În medie, un student luxemburghez învață în școală 2,5 limbi străine, iar până la vârsta adultă 61% dintre luxemburghezi vorbesc trei limbi la nivel de conversație. Până la urmă Luxemburgul are trei limbi oficiale, germana, franceza și luxemburgheza care este un amalgam ciudat din primele două.

Maltezii sunt cei mai optimiști europeni și au și motive să fie așa din moment ce micuța lor țară are o rată a șomajului mai mică de jumătate din cele ale vecinilor săi mediteraneeni.

Aboneaza-te la Canale Tv Romanesti

Marea Britanie se mândrește cu cea mai mică rată a omuciderilor din UE. Probabil că britanicii care sunt tentați să devină criminali de carieră sunt descurajați de performanțele atinse de cei dinaintea lor, precum temuții Jack the Ripper sau Harold Shipman. În consecință, în prezent, rata omuciderilor în Regatul Unit este de doar 0,3 la 100.000 de locuitori. În plus, ar mai fi și proverbialul calm englezesc care, în anumite situații, te poate scoate din sărite.

Olanda este țara cu cei mai mulți locuitori care s-au lăsat de fumat. Fumatul este o problemă uriașă pentru sistemele europene de sănătate publică, iar 30% dintre olandezi s-au lăsat de fumat. De fumat tutun desigur, pentru că în Olanda se găsesc și alte plante al căror fum se trage, cu nesaț, în piept.

Polonia este cel mai mare producător european de mere. Producția anuală de mere din Polonia depășește 3 milioane de tone și există o probabilitate foarte mare ca merele pe care tocmai le-ai cumpărat de la un supermarket din orice oraș european să provină din această țară. Un conclav al Bisericii Catolice încă dezbate dacă mărul oferit de Eva lui Adam nu era cumva de proveniență poloneză.

Portugalia este țara europeană care asigură, de una singură, aproape jumătate din producția de dopuri de plută din lume (aproximativ 49,6%). Dacă nu ar fi dopurile de plută din Portugalia probabil că s-ar consuma mult mai mult vin la pungă.

România este țara cu cel mai mic consum de cocaină pe cap de locuitor. De asemenea, remarcă sursa citată, românii nu prea sunt interesați să vadă filmele la cinematograf. În aceste condiții nu este clar cum se mai distrează tinerii în România și ce face un cuplu la prima întâlnire… Mai nou s-a interzis și fumatul în locurile publice, ceea ce va duce probabil și la scăderea consumului de alcool pe cap de locuitor, patronii de baruri și cluburi plângându-se că nu mai au clienți ca pe vremea când se fuma. Cine știe, poate că românii vizează să ia locul germanilor. Să fie munca un refugiu?

Slovacii au cea mai mare experiență de muncă cu roboți dintre țările europene. Probabil că acțiunea popularei serii “Transformers” este inspirată din viața de zi cu zi a slovacilor.

Slovenia este țara cu cel mai mic număr de adolescente care rămân gravide. Poate că în această țară există un sistem foarte bine pus la punct de acces la mijloace contraceptive, sau poate că adolescentele slovene nu sunt tocmai frumoase… sau din toate câte un pic.

Spania este cea mai populară destinație Erasmus. Și cum altfel? Ce caută un tânăr atunci când alege să-și aprofundeze studiile în străinătate? Vreme caldă, mare, plaje și cele mai bune echipe de fotbal din lume.

Suedia are cei mai mulți utilizatori de internet din UE. Nu mai puțin de 94,8% dintre suedezi au acces la internet. Ceilalți 5,2% probabil că trebuie să se întoarcă la cel mai apropiat magazin IKEA dacă nu se descurcă să-și asambleze singuri piesele de mobilier cumpărate.

Ungaria este țara cu cea mai mică rată a banilor cheltuiți la negru. E drept că nici nu trăiesc prea multe persoane de culoare în Ungaria.

1-echipamentgratuit-1030x215

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns