closca

Comisia romano-rusa pe tema Tezaurului romanesc s-a intrunit dupa 10 ani

Comisia comuna romano-rusa in cadrul careia se dezbat mai multe probleme legate de relatiile bilaterale, inclusiv problema Tezaurului Romaniei aflat la Moscova inca din timpul primului Razboi Mondial, s-a reunit zilele acestea, dupa 10 ani, printre deciziile luate fiind dinamizarea activitatii. Urmatoarea intalnire a fost programata pentru a doua parte a anului 2017.

In perioada 25-26 martie 2016 a avut loc, la Sinaia (Romania), cea de-a IV-a sesiune a Comisiei comune romano-ruse pentru studierea problemelor izvorate din istoria relatiilor bilaterale, inclusiv problema Tezaurului Romaniei depus la Moscova in timpul Primului Razboi Mondial. Prezenta reuniune a Comisiei comune este prima intalnire dupa o pauza de 10 ani, aceasta desfasurandu-se intr-o atmosfera deschisa si constructiva, marcand un nou pas important in directia studierii problemelor care intra in competenta Comisiei“, se arata intr-un comunicat remis presei de Ministerul de Externe.

Conform sursei citate, cele doua parti au continuat schimbul de opinii privind diferite aspecte referitoare la Tezaurul Romaniei, inclusiv la valorile Bancii Nationale a Romaniei depuse la Moscova in timpul Primului Razboi Mondial. De asemenea, s-a discutat si despre “restituirile din 1935 si din 1956 de catre Uniunea Sovietica a unor parti din valorile romanesti“.

Pentru atingerea obiectivelor stabilite prin Declaratia comuna a ministrilor Afacerilor Externe, din 2003, partile au convenit dinamizarea activitatii Comisiei comune, aprofundarea activitatii de identificare a documentelor in arhive, initierea elaborarii unor publicatii comune, precum si infiintarea unor grupuri comune de experti pentru cercetarea documentelor de arhiva referitoare la tematica activitatii Comisiei. Partea rusa a exprimat multumiri Bancii Nationale a Romaniei pentru sprijinul logistic oferit bunei desfasurari a sesiunii Comisiei comune. Partile au convenit ca urmatoarea sesiune a Comisiei comune sa aiba loc in Federatia Rusa, la Moscova, in a doua parte a anului 2017“, se mai arata in comunicatul MAE.

Aboneaza-te la Canale Tv Romanesti

Problema Tezaurului a fost ridicata in mod oficial pentru prima data de Nicolae Ceausescu, in 1965, cu ocazia vizitei efectuate la Moscova. Ulterior, ea a fost reluata de Ion Iliescu, in 1991, fara succes. Comisia comuna a fost infiintata in baza unei declaratii comune asociate tratatului politic semnat in iulie 2003 de presedintele Ion Iliescu si presedintele Vladimir Putin. Declaratia a fost semnata de cei doi ministri de Externe, Mircea Geoana si Igor Ivanov, iar copresedinte al comisiei din partea Romaniei a fost numit prof.univ.dr. Ioan Scurtu, in acel moment director al Institutului de Istorie “Nicolae Iorga” al Academiei Romane, scrie Revista Clipa.

Nu poate fi exclusa ipoteza ca in 2003 – 2004, presedintele Vladimir Putin sa fi urmarit restituirea, chiar partiala, a Tezaurului romanesc, pentru a demonstra decizia Federatiei Ruse de a rezolva chestiunile litigioase pe care le avea cu Romania, iar pe de alta parte pentru a folosi aceasta atitudine ca un argument in negocierile cu Japonia vizand retrocedarea tezaurului rusesc”, a dezvaluit prof.univ.dr. Ioan Scurtu in articolul publicat anul trecut in revista Clipa.

In timpul Primului Razboi Mondial, Romania a trimis la Moscova tezaurul tarii pentru a fi pastrat. In total, era vorba despre 93,4 tone de aur, care in zilele noastre ar valora peste 3 miliarde de euro. Romania a recuperat pana acum circa 33 de kg de aur, printre care si celebra Closca cu puii de aur. Decizia a fost luata in 1956, de fostul presedinte Nikita Hrusciov, ca semn al prieteniei intre URSS si Romania.

Sursa: Ziare.com

1-echipamentgratuit-1030x215

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns