Colaborare inedită între Teatrul Bolșoi din Moscova și Metropolitan Opera din New York

Teatrul Bolșoi din Moscova și Metropolitan Opera din New York au anunțat luni că intenționează să producă împreună trei spectacole de operă, marcând astfel o cooperare artistică inedită în contextul tensiunilor dintre Rusia și Statele Unite, informează AFP.

Spectacolele “Aida” de Giuseppe Verdi, “Salomeea” de Richard Strauss și “Lohengrin” de Richard Wagner sunt programate din 2019 până în 2022 la New York și Moscova, au anunțat într-o conferință de presă comună organizată în capitala rusă directorii de la Bolșoi și Metropolitan, Vladimir Urin și Peter Gelb.

Anna Netrebko, o vedetă a Metropolitan Opera, a fost aleasă pentru a interpreta rolurile principale din “Aida” și “Salomeea” și pentru a asigura partitura sopranei principale, interpretând personajul Elsa, în “Lohengrin”.

Această cooperare culturală, prima de acest gen dintre Bolșoi și Metropolitan, are loc în contextul puternicelor tensiuni politice dintre Moscova și Washington, care își impun reciproc o serie de sancțiuni.

Cred cu tărie că evenimentele de acest tip ne permit să ne înțelegem mai bine unii pe ceilalți”, a declarat Vladimir Urin, subliniind că această colaborare nu are nicio conotație politică.

“Facem acest lucru pentru că noi credem că este necesar din punct de vedere artistic“, a adăugat directorul rus.

La rândul lui, Peter Gelb, aflat la conducerea Met Opera de 12 ani, a spus că această cooperare se înscrie în linia schimburilor culturale dintre Statele Unite și Rusia.

“Îmi amintesc foarte bine de primul acord dintre Gorbaciov (Mihail Gorbaciov, ultimul secretar general al Partidului Comunist din U.R.S.S. — n.r.) și Reagan (fostul președinte american Ronald Reagan — n.r.) și aceste lucruri au început printr-un schimb cultural”, a declarat directorul american, afirmând că prezența lui la Moscova “nu are nimic de-a face cu politica”.

Declarându-se până acum sceptic în privința coproducțiilor, Peter Gelb a dezvăluit că a făcut o excepție în acest sens, pentru a putea să lucreze cu artiștii de la Bolșoi.

În plus față de aspectul inedit al acestei colaborări, proiectul va marca prima reprezentație susținută în Rusia de Metropolitan Opera. În schimb, Teatrul Bolșoi a susținut numeroase spectacole la New York începând din 1959.

Teatrul Bolșoi a făcut de curând obiectul unei polemici în Rusia, după anularea în ultimul moment, în iulie, a unui spectacol dedicat balerinului sovietic Rudolf Nureev, pus în scenă de Kirill Serebrenniakov, un regizor anchetat pentru deturnare de fonduri.

Teatrul moscovit, care a dezmințit orice formă de cenzură impusă regizorului sau conținutului acestui spectacol, ce evocă homosexualitatea celebrului balerin, a readus show-ul în programul instituției, iar primele două reprezentații vor avea loc pe 9 și 10 decembrie.

Sursa

Aboneaza-te la Canale Tv Romanesti1-echipamentgratuit-1030x215

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns