dumitru

Cine este românul care a şocat FBI prin şpaga fără precedent în SUA

Dumitru Martin (55 ani) este închis în spaţiul de detenţie Sacramento County Main Jail din Sacramento, capitala statului California. Acţionarul firmei de salubritate Polaris se află acolo din 7 decembrie, fiind încarcerat de FBI pentru mituirea unor ofiţeri americani pentru obţinerea de contracte în Baza aeriană Mihail Kogălniceanu.

Milionarul de top Dumitru Martin, acţionar la Polaris Constanţa alături de deputatul PSD Eduard Martin, a fost arestat de FBI în 1 decembrie, pe Aeroportul Internaţional din San Francisco, unde ajunsese de la New York. El fusese invitat la o întâlnire la San Francisco de către agenţi sub acoperire, care s-au prezentat drept mijlocitori în acest aranjament în vederea dării/luării de mită, notează publicaţia Sacramento Bee online.

Firma lui Martin, Polaris M Holding, a plătit în urmă cu trei luni, suma de 100.000 de dolari – ultima tranşă dintr-o mită în valoare de peste un milion de dolari – unui membru al comandamentului escadronului contractor de la baza aeriană Travis, dar care cooopera cu FBI, potrivit unor documente judiciare (şi anume o plângere penală şi o declaraţie pe propria răspundere a unui agent FBI), făcute publice marţi. Potrivit acestei declaraţii a agentului special Matthew Young, suma de bani ar fi fost oferită ca mită în vederea obţinerii unui contract prin care Polaris să furnizeze forţelor aeriene americane staţionate la baza Mihail Kogălniceanu din România, pe o perioadă de cinci ani, containere de transport şi depozitare. Polaris a virat banii în 19 septembrie, într-un cont bancar acoperit, creat de FBI, iar aceştia au fost retraşi ca probă în 14 octombrie, se mai arată în declaraţia citată. Dumitru Martin a fost arestat în urma unei anchete a FBI care a durat 17 luni şi în cadrul căreia au fost folosiţi doi agenţi sub acoperire, mai scrie Mediafax.

Aboneaza-te la Canale Tv Romanesti

Când Martin, în vârstă de 55 de ani, s-a întâlnit cu agenţi FBI, la San Francisco, el credea că urma să participe la o nouă întâlnire din seria de întâlniri la care a luat parte atât el, alţi reprezentanţi ai Polaris, oficialul militar de la Travis şi alte două persoane, care erau de fapt agenţi sub acoperire. Unul dintre aceştia din urmă intenţionează să ceară clemenţă când se va pronunţa sentinţa, pentru că a acceptat mită în calitate de agent pentru contracte militare. Celălalt acţiona ca om de afaceri interesat să obţină contracte în România din partea Guvernului român. Martin şi comandantul au semnat, pe 11 septembrie, atât un contract de aprovizionare militară a bazei Travis, cât şi alte două contracte menite să ascundă mita, se arată în declaraţie.

Familia Martin: numai nume grele

Dumitru Martin este acţionar la firma Polaris M Holding, pe care a înfiinţat-o cu fratele său, Gheorghe Martin, fost prefect al judeţului Constanţa în anii 2002-2005, din partea PSD. Fiul acestuia, Eduard Martin (născut la 13 decembrie 1973), este deputat PSD din anul 2004, aflându-se acum la al treilea mandat. La data de 9 decembrie, parlamentarul a fost trimis de DNA în judecată, în stare de libertate, pentru complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită, în cea de-al treilea dosar în care este cercetat Radu Mazăre, primarul demisionar al Constanţei. Ironic, Eduard Martin face parte din Comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii, din iunie 2014. Până atunci, Martin fusese vicepreşedinte la Comisia pentru industrii şi servicii. Prin natura afacerilor şi nu numai, familia Martin s-a înrudit cu familia Prigoană, căci Eduard Martin i-a botezat copiii lui Silviu Prigoană cu Adriana Bahmuţeanu. Soţia deputatului Eduard Martin, Oana Aurora Marin, este consulul României la New York, având funcţia de şeful Secţiei consulare de la Consulatul general al României la New York.

Dumitru Martin a fost căsătorit cu Corina Martin, şefa turismului de pe litoral, până în 2012, când s-a pronunţat divorţul. După ce a învins divorţul greu al Corinei şi un diagnostic de cancer, Dumitru Martin a avut de depăşit un infarct suferit în momentul în care divorţul lui le ameninţa cuplul, el fiind acuzat că s-a grăbit să se recăsătorească, deşi divorţul de prima soţie nu fusese pronunţat definitiv şi irevocabil. Despărţirea i-a surprins în plină glorie financiară, familia Martin situându-se pe locul 127 în Topul Forbes 2009, cu o avere estimată la 40 milioane euro.

Familia Martin – corupţie în România, corupţie în SUA

La data de 9 decembrie 2014, DNA transmitea vestea unui al treilea dosar de corupţie pentru Radu Mazăre, trimis în judecată alături de Eduard Martin, viceprimarul Gabriel Stan şi alţi funcţionari din Primăria Constanţei, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: – luare de mită- abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, – conflict de interese în formă continuată În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt.

În perioada 2008-2014, inculpatul Mazăre Radu Ştefan, cu ajutorul inculpatului Strutinsky Sorin Gabriel, a primit de la S.C. POLARIS M HOLDING S.R.L., al cărei asociat şi administrator în fapt era inculpatul Martin Eduard Stelian, peste 7 milioane de euro, pentru că a asigurat acesteia câştigarea unei licitaţii organizate de Primăria Constanţa pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a oraşului. În anul 2008, între S.C. POLARIS M HOLDING S.R.L şi instituţia publică condusă de inculpatul Mazăre Radu Ştefan a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani şi un act adiţional la acest contract prin care valoarea acestuia a fost majorată nejustificat cu 10 milioane de lei. Mita a fost primită prin intermediul unor contracte de publicitate fictive încheiate între S.C. POLARIS M HOLDING S.R.L. şi aceeaşi firmă controlată de inculpaţii Mazăre Radu Ştefan şi Strutinsky Sorin Gabriel. Suma totală achitată în baza acestor contracte a fost, conform calculelor expertului desemnat, de 33.987.771,57 lei. Ca urmare a încheierii acestui contract a fost produs Primăriei Constanţa un prejudiciu în sumă de 200.213.248, 91 lei, din care TVA 36.811.616,60 lei, sumă care constituie în acelaşi timp un folos necuvenit obţinut de societatea comercială beneficiară a contractului.

Citeste mai multe pe: adevarul.ro

Canale TV Romanesti-Echipament Gratuit

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns