feat2

China construiește cel mai mare telescop din lume pentru explorarea spațiului cosmic

Descoperirea unei forme de viață inteligente este în mare ambiția Chinei, care a anunțat marți că este în curs de finalizare cel mai mare telescop din lume, scriu miercuri AFP și directmatin.fr. De câțiva ani autoritățile chineze își sporesc investițiile în astronomie.

Telescopul, la care se lucrează din martie 2011, va avea dimensiuni ieșite din comun. Plasat între trei versanți muntoși, într-o zonă rurală din provincia Guizhou (sud-vest), FAST (Five-hundred-metre Aperture Spherical Radio Telescope) este construit pe o suprafață de 30 de ori mai mare decât a unui teren de fotbal și are o deschidere sferică cu un diametru de 500 de metri.

Este astfel mult mai mare decât celebrul radio-telescop Arecibo din insula Porto Rico, în prezent cel mai mare din lume, cu cei 305 metri diametru ai săi. FAST va avea o sensibilitate de trei ori mai mare. Realizarea telescopului din China a costat 1,2 miliarde de yuani (165 de milioane de euro), instalația urmând să fie finalizată în luna mai și pusă în funcțiune imediat după aceea.

telescop-china-3

Directorul general al Societății chineze de astronomie, Wu Xiangping, declara anul trecut agenției China Nouă că nivelul ridicat de sensibilitate al FAST îi va ajuta pe oamenii de știință chinezi “să caute forme de viață inteligentă în afara galaxiei noastre”. Inițiativa este salutată de toată presa chineză, precum și de câteva personalități științifice din domeniul spațial. Teoretic, FAST ar urma să le permită cercetătorilor să detecteze semnale radio la zeci de miliarde de ani lumină.

Aboneaza-te la Canale Tv Romanesti

Însă, înainte să privească cerul și să exploreze spațiul pentru a afla dacă suntem sau nu singurele ființe vii din Univers, autoritățile trebuie să gestioneze săptămânile viitoare o problemă mult mai pământeană: strămutarea a 9.110 oameni care locuiesc pe o rază de 5 kilometri de telescopul gigantic. Este necesar ca aceștia să plece pentru ca FAST să își folosească întreaga putere. Strămutarea va permite “crearea unui mediu fiabil în privința undelor electromagnetice”, a declarat Li Yuccheng, înalt oficial din provincia Guizhou citat de agenția China Nouă.

telescop-china2

Persoanele strămutate vor primi o compensație de 12.000 de yuani (1.650 de euro), unele și o subvenție complementară pentru chirie. Sute de mii de chinezi au fost strămutați în trecut pentru a face loc unor vaste proiecte de infrastructură, cum ar fi baraje și canale, mulți declarându-se nemulțumiți de despăgubirile primite.

Beijingul își mărește investițiile în astronomie, accelerând programul de explorare spațială, căruia îi alocă miliarde de euro. Autoritățile intenționează să plaseze o stație permanentă pe orbită până în 2020 și, cu timpul, să trimită un om pe Lună.

Sursa: agerpres

1-echipamentgratuit-1030x215

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns