roja-dove-1

Cel mai influent parfumier al secolului: “Pentru mine, totul a început cu un sărut de noapte bună când aveam şase sau şapte ani”

Numele său a devenit sinonim cu superlativul în arta parfumului gra­ţie armoniilor autentice pe care le creează, curajului şi libertăţii pe care le are de a folosi cele mai scumpe ingrediente. Prezent în România pentru a-şi lansa ultima creaţie, Roja Dove vorbeşte într-un interviu acordat “După Afaceri Pre­mium” despre privilegiul de a crea o amintire pentru ziua de mâine şi despre luxul suprem.

Lui Roja îi place să se joace cu emoţiile şi amintirile, iar ultimul său parfum, „A goodnight kiss“, creaţie pe care el însuşi o numeşte „proustiană“, ne trimite cu gândul la episodul madlenei. Marcel Proust construieşte în ciclul său de romane „În căutarea timpului pierdut“ un personaj deja celebru (Swann) care, mâncând o madlenă, îşi aduce aminte de lucruri care aşteptaseră până atunci cuminţi undeva în cotloanele memoriei.

Timpul are o dimensiune subiectivă: o oră nu-i o oră, ci un vas plin de parfumuri, de sunete, de proiecte şi de atmosferă. Un sărut de noapte bună din partea mamei sale este momentul pe care Roja îl recreează olfactiv, moment care i-a decis cariera de parfumier.

„Poate azi aş fi fost în lumea medicinei dacă nu era acel sărut din partea mamei mele. Pentru mine, totul a început cu un sărut de noapte bună când aveam şase sau şapte ani.

Mama mea a venit să mă vadă înainte de a pleca la un cocktail. Purta o rochie aurie dintr-un material cu aspect metalic, iar când a intrat în cameră părea înconjurată de o coroană de lumină asemeni unei zâne. Copil fiind vedeam astfel de imagini doar în cărţile de basme. Era ca şi cum mama s-a metamorfozat într-o apariţie feerică, iar când a venit să mă sărute de noapte bună îmi amintesc aroma pudrei de ten şi parfumul pe care îl purta. A fost pentru prima oară când am făcut legătura dintre un moment şi un miros. Cred că din acel moment am înţeles că parfumul este ceva magic, special.

Aboneaza-te la Canale Tv Romanesti

Iată secretul lui Roja Dove, cel mai influent parfumier al zilelor noastre. Nici un alt „nas“ nu a mai primit titlul de „Professeur de parfums“ de la Guerlain, celebra casă de parfumuri pentru care a lucrat timp de douăzeci de ani. Acum are propria casă de parfumuri care îi poartă numele şi deţine un boutique de haute parfumerie în celebrul magazin Harrod’s din Londra.

„Ceea ce fac este crearea unei amintiri pentru ziua de mâine. Poţi stârni admiraţie pentru o rochie sau pentru o geantă, însă nimeni nu îşi va aduce aminte de tine pentru acea rochie. Parfumul însă are puterea de a se identifica cu persoana care îl poartă şi să lase celor din jur o amintire oflactivă.“

Este imposibil să îi încadrezi creaţiile într-un un anumit stil. Iar Roja Dove face acest lucru intenţionat pentru că, până la urmă, baza sa este de parfumier „bespoke“, creator de arome personalizate.

Colecţiile mele de parfumuri vorbesc de fapt despre un element cheie al profesiei mele, cea de parfumier bespoke. Prin creaţi­ile mele încerc să ofer clientului parfumul care i se potiveşte cel mai bine. Creez parfumuri personalizate pentru aproape toate familiile regale din lume, pentru muzicieni, actori, sportivi şi oameni de afaceri.“

Parfumul bespoke este luxul suprem, spune Roja. „Atunci când îţi cumperi o ma­şină scumpă scopul este acela de a-ţi confirma statutul. Însă achiziţia unui parfum personalizat presupune un „mindset“ diferit, este ceva mult mai intim şi porneşte din dorinţa de a te distinge de restul şi nu neapărat pentru a face un statement în societate.“

Sursa: da.zf.ro

1-echipamentgratuit-1030x215

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns