bomba

Cea mai puternică bombă detonată vreodată de omenire

Bomba termonucleară – sau cu hidrogen -, ca cea pe care Coreea de Nord afirmă că a testat-o miercuri, a fost dezvoltată după folosirea armelor nucleare împotriva Japoniei în al Doilea Război Mondial şi este cu mult mai nimicitoare decât acestea, relatează DPA în pagina electronică.

Prima bombă cu hidrogen – sau bomba-H -, testată în noiembrie 1952 de către Statele Unite, a emis o energie echivalentă cu cea a zece megatone de trinitrotoluen (TNT) – de peste 1.000 de ori mai puternică decât bomba atomică largată de către americani la Hiroshima cu şapte ani mai înainte. În acest nou tip de bombă, două tipuri de hidrogen – deuteriu şi tritiu – sunt fuzionate în heliu, motiv pentru care eliberează atât de multă energie.

 

La mai puţin de un an după ce Statele Unite testau bomba termonucleară, Uniunea Sovietică testa la rândul ei o bombă cu hidrogen, declanşând o adevărată cursă a producerii unor “superbombe”.

Aboneaza-te la Canale Tv Romanesti

Cea mai puternică bombă-H detonată vreodată – şi totodată cea mai mare explozie provocată în istoria omenirii – le-a aparţinut sovieticilor. Detonarea acestei bombe – cunoscute sub numele de “Bomba ţarului” – în 1961 a produs o energie echivalentă cu cea emisă de 50 de megatone de TNT.

Bomba a fost detonată la 30 octombrie 1961, în arhipelagul Novaia Zemlia, URSS vrând să arate lumii capacitatea tehnologică militară de care dispune. Bomba a fost lansată dintr-un bombardier Tu-95V special modificat pentru a o putea transporta şi acoperit pentru protecţie cu o vopsea specială reflectorizantă. A fost lansată de la altitudinea de 10.500 m şi a detonat la 4000 m deasupra solului la 188 secunde de la lansare.

Pentru ca avionul care a lansat-o să aibă timp să se îndepărteze suficient, au legat o paraşută de 800 kg, de bombă, pentru a-i incetinii cădere. Astfel echipajul a reuşit să se îndepărteze 45 de km până aceasta a explodat. Comandantul misiunii şi totodată pilotul bombardierului a fost  ridicat la gradul de locotenent colonel şi făcut erou al URSS. Un al doilea avion de tip Tu-16 a observat şi filmat explozia.

Efectele resimţite în urma detonării:

 • Mingea de foc a avut un diametru de 5–7 km.
 • Lumina exploziei a fost atât de puternică încât a fost zărită de la 1000 km distanţă.
 • Ciuperca atomică s-a ridicat la 64 km înălţime şi a avut un diametru de 30–40 km.
 • Toate clădirile din Severnâi, aflat la 55 km de locul explozie, au fost distruse.
 • La sute de kilometri distanţă casele din lemn au fost distruse şi cele din cărămidă şi-au pierdut acoperişurile, ferestrele şi uşile.
 • Comunicaţiile radio au fost întrerupte timp de aproape o oră.
 • Explozia a putut fi văzută şi simţită până în Finlanda, spărgând şi geamuri.
 • Undele de şoc atmosferice au făcut inconjurul planetei de 3 ori.
 • Căldura s-a simţit până la 270 km.
 • Şocul seismic a măsurat 5-5,25 grade pe scara Richter.
 • Puterea degajată în cele 39 nanosecunde ale exploziei a fost de aproximativ 1,4% din puterea Soarelui.

VIDEO: TsarBomb

Sursa: Mediafax, ZF

1-echipamentgratuit-1030x215

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns