Cea mai mică felicitare de Crăciun a fost creată de cercetătorii din Marea Britanie

Cu ocazia sarbatorii Craciunului din acest an, o echipa de experti in nanotehnologii din cadrul Universitatii din Glasgow, Scotia, a reusit sa creeze cea mai mica felicitare de Craciun realizata vreodata. Micro-felicitarea este intr-atat de mica incat este nevoie de aproximativ 8.000 de nano-felicitari de acelasi fel pentru a acoperi intreaga suprafata a unui timbru postal obisnuit.

Fiind atat de minuscula, felicitarea nu poate fi admirata cu ochiul liber, pentru studierea ei detaliata fiind necesar un microscop.

Felicitarea, creată de National Physical Laboratory (NPL), are dimensiuni de 15 x 20 micrometri. Un micrometru este a milioana parte dintr-un metru. Cercetătorii din Marea Britanie afirma că 200 de milioane de exemplare ale acesteia ar încăpea pe suprafaţa unui timbru poştal clasic.

Felicitarea este creată dintr-un tip de silicon acoperit cu platină şi a fost ilustrată cu ajutorul laserului. Pe ea au fost inscripţionate silueta unui om de zăpadă şi cuvintele „Sărbători fericite”.

Performanta de a realiza o astfel de capodopera a tehnologiei de ultima generatie apartine expertilor de nivel mondial profesorul David Cumming si dr. Qin Chen. Cei doi au reusit gravarea siluetei unui brad de Craciun, impreuna cu urarea “Seasons Greetings”, pe un fragment de sticla de dimensiuni microscopice.

“Tehnologiile nano create de noi sunt printre cele mai bune din lume, din acest motiv este dificil sa explicam oamenilor obisnuiti performantele de care suntem capabili. Prin urmare, am decis sa realizam o felicitare microscopica pentru a proba acuratetea nanotehnologiei. Intregul proces de manufacturare a felicitarii a durat doar 30 de minute. Procesul de creare a designului felicitarii a durat mai mult decat productia in sine.”

Felicitarea are latimea de 200 microni si inaltimea de 290 microni. Pentru a fi mai usor de inteles, un metru este alcatuit dintr-un milion de microni, iar grosimea firului de par uman este de circa 100 de microni”, declara profesorul Cumming.

Sursa

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns