castelLut

„Castelul de lut” din Transilvania, comparat de BBC cu o casă din celebra serie Hobbit

„Castelul de lut” din Valea Zânelor a devenit subiect de reportaj la BBC, jurnaliştii englezi considerând că acesta seamănă cu o casă din seria Hobbit.

castelul-de-lut-valea-zanelor-porumbacu-de-sus

Un cuplu de români care şi-a dedicat doi ani din viaţă pentru a  construi o casă de poveste, în munţii Transilvaniei, au ajuns subiect de reportaj la BBC. Folosind numai materiale ecologice, cei doi au reuşit, cu ajutorul unor arhitecţi francezi, să construiască un impresionant castel din materiale ecologice.

castelul-de-lut-valea-zanelor-porumbacu-de-sus-00

„Razvan si Gabriela Vasile şi-au vândut casa pe care o aveau în apropierea capitalei, pentru a-şi construi «castelul» într-un sat, la 40 km de Sibiu.  Materialele folosite sunt organice, casa fiind construită din argilă, paie şi nisip, pe o structură de lemn, fără a folosi nici măcar o lingură de vopsea sau lac”, scrie BBC. Jurnaliştii străini sunt de părere că ingenioasa construcţie seamană foarte mult cu o casă din celebra serie Hobbit.

castelul-de-lut-valea-zanelor-porumbacu-de-sus-01

„Castelul de lut arată ca cele din Hobbit, mai degrabă decât cu un castel în sensul convenţional. Proprietarii speră în cele din urmă să-l transforme într-un hotel, având în vedere poziţia sa în Munţii Carpaţi, în apropierea Transfagarasanului şi a oraşulu medieval Sibiu. Construcţia este deja o atracţie turistica în sine, un cuplu chiar organizându-şi petrecerea de nunta acolo. Proprietarii au declarat recent că intenţionează să deschidă şi un restaurant, folosind numai produse alimentare ecologice locale, până la sfârşitul anului”, scriu jurnaliştii englezi.

castelul-de-lut-valea-zanelor-porumbacu-de-sus-02

Construcţia are la bază baloţi compactaţi de paie, tencuiţi cu lut şi aşezaţi pe o structură de lemn. Interiorul este o îmbinare a stilurilor tradiţional şi modern, proprietarii mergând pe acelaşi principiu: materiale ecologice combinate cu elemente moderne. Ferestrele „castelului” sunt mari, lăsând lumina solară să ofere un ambient plăcut. Până şi apa care curge prin instalaţiile casei este apă naturală de izvor.

castelul-de-lut-valea-zanelor-porumbacu-de-sus-03

Castelul de lut este deja el însuși o atracție turistică, iar un cuplu de tineri chiar și-a făcut aici petrecerea de nuntă.

castelul-de-lut-valea-zanelor-porumbacu-de-sus-04

Iarna, cele 10 camere vor fi ținute calde cu ajutorul sobelor tradiționale încălzite cu lemne. Vasile plănuiește ca anul acesta să deschidă și un restaurant la castel, care să folosească numai ingrediente locale.

castelul-de-lut-valea-zanelor-porumbacu-de-sus-05

castelul-de-lut-valea-zanelor-porumbacu-de-sus-07

castelul-de-lut-valea-zanelor-porumbacu-de-sus-08-700x554

Sursa: adevarul, greatnews

Aboneaza-te la Canale Tv Romanesti

1-echipamentgratuit-1030x215

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns