S-a ajuns la o înțelegere cu Canada privind eliminarea vizelor

România a ajuns la o înțelegere cu Canada privind eliminarea vizelor din 01 Decembrie 2017, a anunțat președintele Klaus Iohannis.

Șeful statului a declarat vineri la Bruxelles că România a încheiat un acord rezonabil cu Canada, astfel că țara noastră nu mai are obiecții față de Acordul economic UE-Canada (CETA).

”În această dimineață s-a ajuns la un acord cu partea canadiană, un acord rezonabil pentru ambele părți și în acest fel suntem în situația foarte potrivită pentru discuția de astăzi să ne retragem rezerva pe care am declarat-o față de CETA. România nu mai are niciun fel de obiecțiuni față de Acordul comercial cu Canada”, a spus șeful statului.

Klaus Iohannis a precizat că, potrivit acordului, de la 1 mai 2017 se va renunța la vize pentru persoanele care au mai avut viză de Canada, iar de la 1 decembrie 2017 vor fi eliminate vizele pentru toți românii.

Canada ar putea reveni asupra deciziei dacă numărul de imigranți ilegali este foarte mare, dar doar în primii trei ani de la ridicarea vizelor.

Iohannis a mai spus ca autoritatile canadiene si-au pastrat o posibilitate de a reveni asupra deciziei in cazul in care constata ca numarul de imigranti ilegali e foarte mare. Dar aceasta clauza poate fi activata doar in primii ani de la ridicarea vizelor, dupa 3 ani nu mai poate fi folosita de Canada.

România, Bulgaria şi Belgia anunțau că nu-și dau acordul pentru tratatul de liber-schimb între UE și Canada.  Oficialii români și bulgari au condiționat semnarea acordului de liberalizarea vizelor.

Semnarea CETA este programată astăzi, la summitul de la Bruxelles, în prezența premierului canadian, Justin Trudeau.

Practic, in acest moment Romania nu mai are motiv sa isi foloseasca dreptul de veto in privinta acordului UE-Canada. Acordul comercial e totusi pus in pericol de opozitia regiunii belgiene Valonia. E nevoie si de acordul acesteia pentru ca Belgia sa poata aproba acordul. Pentru astazi sunt programate negocieri decisive intre liderii europeni, cei belgieni si cei ai regiunii Valonia.

Surse: europafm, hotnews

Aboneaza-te la Canale Tv Romanesti

1-echipamentgratuit-1030x215

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns