Au început testele la cel mai puternic laser din lume. Familia Regală a vizitat Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară de la Măgurele

Cel mai puternic laser din lume, cel de la Măgurele, este aproape gata, iar cercetătorii au început să facă primele teste. Familia Regală a fost să vadă, la fața locului, cum arată uriașul proiect de cercetare în fizica nucleară. Acolo se vor realiza experimente care nu au fost posibile până acum.

 

Dan Stutman, şeful departamentului de experimente cu laseri de mare putere, este unul dintre românii întorși din Statele Unite să lucreze la acest proiect. Spune că laserul va fi util și în industrie sau medicină.

Cuplul regal a vizitat reputata instituție de cercetare și învățământ marți, 24 aprilie 2018, și s-a întâlnit cu academicianul Nicolae Zamfir, directorul general al institutului, alături de grupul distinșilor directori ai instituției.

Vizita a continuat la Acceleratorul de Particule cu un tandem de tensiune de 9 milioane de volți, una dintre cele mai importante realizări în domeniu din întreaga lume.

De asemenea, Majestatea Sa și Alteța Sa Regală au vizitat noul proiect, circumscris Uniunii Europene, Centrul Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics  (ELI-NP), unde lucrările de asamblare sunt pe ultima sută de metri. Acest proiect curajos și de anvergură plasează România pe primele locuri în Europa în domeniu.

Institutul  a fost creat în anul 1949 și, în aproape șaptezeci de ani de existență, s-a dezvoltat continuu, ajungând astăzi la o cifră impresionantă de colaboratori, proiecte, contracte și teme de cercetare. Potențialul aplicațiilor descoperirilor în sfera nucleară în domeniul economic, al sănătății, ecologiei și industriei face din fizica și ingineria nucleară unul dintre subiectele fundamentale ale viitorului.

Institutul este un loc ce atrag românii din afara țării, pe cei care au absolvit prestigioase universități și pe cei care și-au construit excepționale cariere în străinătate. Tot la Măgurele sunt doritori să vină cercetători de toate vârstele din multe țări ale lumii.

Sursa

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns