atentate

Atentatele teroriste din inima Europei

Două explozii au avut loc pe aeroportul Zaventem din Bruxelles, puţin înainte de ora locală 8 dimineaţa. După aproximativ o oră de la incidentul de la aeroport a avut loc o explozie şi la metroul din Bruxelles,în apropiere de instituţiile europene şi ambasada americană.

O sursă citată de televiziunea publică belgiană ridică bilanţul victimelor la 34 de morţi şi peste 170 de răniţi. Cifra se confirmă, după ce ministrul belgian al Sănătăţii a anunţat 14 morţi la aeroport, iar operatorul de Metrou 20 de morţi la metrou. Bilanţul provizoriu mai vorbeşte despre 81 de răniţi la aeroport şi 55 de răniţi la metrou. Atacul de la aeroportul Zaventem a fost unul de tip sinucigaş, a confirmat procurorul general al Belgiei. Nu există cetăţeni români printre victime, a anunţat prim-ministrul Dacian Cioloş. Atentatele din Bruxelles vin la doar câteva zile după arestarea creierului atentatelor de la Paris, Salah Abdeslam, în suburbia bruxelleză Molenbek. Autorităţile belgiene nu exclud ipoteza unei răzbunări.

O primă explozie a avut loc în zona terminalului de plecări, urmată de o a doua în timp ce oamenii fugeau din aeroport. Aeroportul internaţional Zaventem din Bruxelles a fost evacuat şi toate zborurile au fost anulate. La o oră după cele două deflagraţii, a avut loc o explozie şi la metroul din Bruxelles, în staţia Maelbeek, lângă instituţiile europene.

Guvernul belgian a decretat trei zile de doliu naţional. (Sursa: gandul.info)

Numerele unde pot suna romanii aflati in Belgia si rudele lor

Ambasada României în Regatul Belgiei pune la dispoziția cetățenilor români afectați, precum și a rudelor acestora mai multe numere de telefon unde se pot informa cu privire la situația creată după exploziile din Bruxelles, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Contactele telefonice ale ambasadei sunt: +32 (0)2 347 5338, +32 (0)2 345 0040, +32 (0)2 344 1658, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, precum și telefonul mobil de urgență al secției consulare a misiunii diplomatice de la Bruxelles,  +32(0)2 344 0854. (Sursa: agerpress.ro)

Cetăţenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (disponibilă gratuit în „App Store” şi „Google Play”), care oferă informaţii, sfaturi de călătorie şi posibilitatea de a fi alertaţi, în cazul în care apar situaţii speciale. (Sursa: mediafax.ro)

Facebook a activat “Safety Check” ca urmare a EXPLOZIILOR de la Bruxelles. Utilizatorii pot folosi această FUNCŢIE pentru a informa că sunt în siguranţă

Cioloş: Niciun cetăţean român nu a fost victimă a atentatelor produse la Bruxelles. Potrivit Digi 24, 33.000 români locuiesc la Bruxelles şi 67.000 în Belgia.

Autorităţile române au luat toate măsurile pentru a se asigura protecţia cetăţenilor români care trăiesc în Belgia. Am avut de dimineaţă o discuţie cu domnul ambasador Tinca, ambasadorul nostru la Bruxelles. Acolo, misiunile diplomatice ale României, atât ambasada cât şi reprezentanţa permanentă sunt mobilizate să de ajutor cetăţenilor români care au nevoie. M-am asigurat că nu există victime cetăţeni români nici la aeroport, şi nici răniţi în staţia de metrou“, a declarat șeful Executivului. (Sursa: mediafax.ro)

Atacurile din Belgia survin într-o perioadă în care SI pierde teren în Irak și Siria, dar se extinde în Libia. ISIS are acum o prezenţă importantă în Libia şi pare să se pregătească pentru un nou teritoriu: Tunisia.

Sursele arată că militanţii ISIS au trecut graniţa statului nord-african pe 7 martie, pregătindu-se să atace forţele de securitate locale. Într-un mesaj publicat marţi, un expert în strategii de securitate al grupului Soufan a explicat că ISIS se va folosi de poziţia dominantă din Libia pentru a submina guvernul Tunisia, aşteptând apoi ca acesta să se prăbuşească.

Oficialii tunisieni se tem însă că ISIS vrea să cucerească o parte a teritoriilor şi să anunţe stabilirea unei noi provincii. Tunisia s-a transformat, în ultimii ani, într-un leagăn al extremismului: anul trecut, terorişti au deschis focul asupra unor turişti aflaţi pe o plajă din Sousse; incidentul a avut loc la câteva luni după ce membri ai ISIS au ucis 20 de turişti străini într-un muzeu din capitala Tunis. (Sursa: businessmagazin.ro)

Lideri din întreaga lume își exprimă solidaritatea cu Belgia și condamnă atentatele de la Bruxelles pe retelele de socializare

“Atacurile demne de dispreț de la Bruxelles ar trebui să ne facă mai uniți: solidaritate cu victimele și fermitate împotriva teroriștilor”, a postat pe Twitter purtătorul de cuvânt al cancelarului german Angela Merkel, Steffen Seibert.

“Cu inima și cu mintea la Bruxelles”, a scris la rândul său pe Twitter premierul italian Matteo Renzi.

“Grecia este solidară cu cetățenii belgieni și europeni. Nu putem permite ca teama, ura religioasă și rasismul să prevaleze în Europa”, a postat și premierul elen Alexis Tsipras pe aceeași rețea de socializare.

“Aceste atacuri împotriva civililor în centrul Europei dau dovadă de lașitate și barbarie. Europa trebuie să lupte unită împotriva terorismului și să își apere valorile democratice”, au transmis la rândul lor cancelarul și vicecancelarul Austriei, Werner Faymann și, respectiv, Reinhold Mitterlehner.

“Sunt șocat și îngrijorat de evenimentele de la Bruxelles. Vom face tot ce vom putea pentru a oferi ajutor”, a scris pe Twitter premierul britanic David Cameron.

“Lupta împotriva răului necesită cel mai înalt nivel de cooperare activă la nivel internațional”, a transmis și președintele rus Vladimir Putin.

“Atacuri abominabile la Bruxelles. Gândurile mele sunt alături de cei afectați și familiile lor. Suntem alături de Belgia”, a scris pe Twitter și premierul danez Lars Lokke Rasmussen.

“Este un atac la adresa Europei democratice. Nu vom accepta niciodată ca teroriștii să atace societățile noastre deschise”, a spus premierul suedez Stefan Lofven.

Prim-ministrul spaniol Mariano Rajoy a scris pe Twitter că “terorismul nu ne va putea învinge”. “Unitatea democraților din UE este și va fi întotdeauna deasupra barbarismului și lipsei de rațiune”, a adăugat el.

“Europa este atacată încă o dată. Cei care ucid și comit violențe trebuie să fie înfrânți și vor fi înfrânți”, a transmis, tot pe Twitter, și premierul irlandez în exercițiu Enda Kenny.

“Știrile de la Bruxelles sunt îngrijorătoare. Atacurile sunt condamnabile”, a scris, pe aceeași rețea de socializare, și premierul indian Narendra Modi.

“Terorismul nu este o amenințare la o țară anume, ci la adresa întregii umanități și este timpul ca această amenințare să fie combătută împreună pentru siguranța generațiilor viitoare”, a subliniat și prim-ministrul pakistanez Nawaz Sharif. (Sursa: agerpres.ro)

“Dacă se confirmă ipoteza unui atentat la Bruxelles, terorismul a rămas în inima Europei”, declară președintele României, Klaus Iohannis. Ministrul de externe Lazăr Comănescu spune că: “e absolută nevoie să ne unim pentru a lupta împotriva acestui flagel”. 

Barack Obama: „Poporul american este alaturi de cel belgian. Sa fim impreuna impotriva terorismului”.

Belgia a anunțat trei zile de doliu național în urma atentatelor produse marți pe aeroportul internațional și într-o stație de metrou din capitala țării, Bruxelles, și soldate cu cel puțin 34 de morți, conform celui mai recent bilanț provizoriu, transmit DPA și AFP.

Anunțul privind decretarea zilelor de doliu a fost făcut de ministrul de interne, Jan Jambon, citat de radio-televiziunea publică RTBF. ‘Este un doliu excepțional, toate drapelele naționale vor fi așadar în bernă pe toate clădirile oficiale din țară’, a precizat pentru AFP Frédéric Cauderlier, purtătorul de cuvânt al premierului belgian Charles Michel.

Aboneaza-te la Canale Tv Romanesti

1-echipamentgratuit-1030x215

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns