Artistul Leonard Cohen a încetat din viață

Muzicianul canadian Leonard Cohen, care a fost de asemenea un poet apreciat și romancier, a murit la vârsta de 82 de ani, transmit agențiile internaționale de presă.

“Cu profundă tristețe vă informăm de decesul poetului, compozitorului și artistului legendar Leonard Cohen”, a scris agentul său pe pagina de Facebook a muzicianului, potrivit AFP.

Supranumit ”trubadurul angoaselor”, artistul canadian s-a născut în ziua de 21 septembrie 1934, în suburbia Westmount a Montrealului. La vârsta de 13 ani a început să cânte la chitară, interpretând diferite piese, creații proprii, în cafenelele din oraș. A studiat limba engleză la Universitatea McGill.

Prima carte de poezie, “Let Us Compare Mythologies”, a fost publicată la 22 de ani și a fost urmată de alte două volume. Cele două romane publicate, “The Favorite Game” (1963) și “Beautiful Losers” (1966), l-au propulsat în atenția mass-media. Judy Collins, nume de top al folk-ului anilor ’60, a înregistrat o versiune a piesei “Suzanne”, care a ajuns rapid un hit. Solista i-a propus lui Cohen să o urmeze în turnee și astfel debutul lui a avut loc în vara anului 1967, la “The Newport Folk Festival”.

A fost inclus în Muzeul Muzicienilor Celebri din Canada, iar din 2006, face parte și din Muzeul Compozitorilor Celebri Canadieni. Anul 2008 a însemnat includerea artistului în Muzeul Celebrităților Rock n Roll din Cleveland, Ohio. În 2003, a primit Ordinul Canadei, care reprezintă cea mai importantă distincție oferită de statul canadian unui civil.

Artistul a concertat de trei ori în România, cel mai recent eveniment live marca Leonard Cohen având loc la 23 septembrie 2012. Concertul a cuprins melodii consacrate din repertoriul său precum “In My Secret Life”, “Everybody Knows”, “Waiting for the Miracle”, “Sisters of Mercy” dar și piese recente, precum “Going Home”, “Darkness”, “Amen”, “Come Healing” sau “Different Sides”. Prima parte a serii s-a încheiat cu melodia “Ring the Bells” pe acordurile căreia artistul a prezentat și trupa alături de care a cântat pe scenă. “Tower of Song” a fost piesa care a deschis partea a doua a recitalulului Leonard Cohen.

Primit cu aplauze, artistul-poet a adus pe scena din Piața Constituției alte melodii așteptate cu nerăbdare printre care “Suzanne”, “Heart with No Companion”, “I’m Your Man”, “Hallelujah”, “Coming Back to You”, “Alexandra Leaving” sau “The Gypsy’s Wife”. Piesa “Take This Waltz”, cântată la finalul spectacolului, a fost primită cu ropote de aplauze. Bucureștiul a fost singurul oraș din Europa de Est inclus în turneul artistului.

La mijlocul lunii octombrie, artistul Leonard Cohen, în vârstă de 82 de ani, declara, într-un interviu acordat pentru ediția următoare din The New Yorker, că își dorește să încheie numeroasele proiecte muzicale și literare începute, dar că este pregătit să moară.

Mare parte din interviul din The New Yorker se concentrează pe relația lui Cohen cu Marianne Ihlen, personajul-cheie al unor piese precum ”Bird on a Wire” și ”So Long Marianne”. Aceasta a decedat anul acesta, în iulie. În august, ultima scrisoare a lui Cohen către muza sa decedată descria atitudinea de resemnare și de împăcare față de moarte: ”Suntem atât de bătrâni, iar trupurile noastre se descompun și cred că te voi urma foarte curând”.

Cohen vorbește și despre copiii săi, pe care îi are aproape și declară că se simte binecuvântat că este înconjurat de familie și de prieteni. ”Fata mea și copiii ei locuiesc jos, iar fiul meu stă mai jos pe stradă. Așa că sunt extrem de binecuvântat. Am o asistentă care este devotată și pricepută. Am unul sau doi prieteni care îmi îmbogățesc foarte mult viața. Așa că dintr-un anumit punct de vedere niciodată n-am fost mai bine”.

În încheiere, artistul declara că este pregătit să moară. ”Sunt pregătit să mor. Sper că nu e prea inconfortabil. Cam asta e legat de mine”, a spus el.

Sursa

Aboneaza-te la Canale Tv Romanesti

1-echipamentgratuit-1030x215

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns