Arheologii au descoperit o aşezare veche de 14.000 de ani, fiind printre cele mai vechi găsite în America de Nord

Un sat antic despre care se crede că reprezintă una dintre cele mai vechi aşezări umane din America de Nord a fost descoperit în timpul unei excavaţii pe o insulă mărginaşă din British Columbia.

Aşezarea, care are o vârstă de aproximativ 14.000 de ani, a fost găsită pe Triquet Island, care se află la aproximativ 500 de kilometri nord-vest de Victoria, Canada.

Artefactele găsite includ unelte pentru aprinderea focului, cârligi de peşte şi suliţe care datează din Era Glaciară. Toate acestea ilustrează o imagine cu privire la modul în care civilizaţia a început în America de Nord, scrie The Independent.

Experţii consideră acum că o mare migraţie umană a avut loc de-a lungul coastei vestice a continentului. Descoperirea se potriveşte de asemenea cu istoria orală a poporului Heiltsuk, care relata existenţa aşezărilor de coastă.

Experții spun că urmele satului preistoric au supraviețuit deși locul a fost lovit de două valuri tsunami, unul care a avut loc în urmă cu 6700 ani, și un altul în urmă cu 5.600 de ani.

„Am fost atât de fericită pentru această descoperire. Se pare că acești oameni aveau unelte de piatră și știau să facă focul. Interesant, descoperirea se potrivește cu unele legende despre poporul Heiltsuk care ar fi avut asemenea așezări extrem de vechi lângă coastă”, a declarat Alisha Gauvreau, doctorandă în antropologie la University Victoria și cercetătoare la Hakai Institute.

Heiltsuk sau Bella Bella, este un trib de indigeni din regiunea British Columbia. Primul lor contact cu europenii a fost cel mai probabil în 1793, iar numele „Bella Bella“ datează din 1834. Ca multe alte popoare indigene din Pacificul de Nord-Vest, întâlnirea cu europenii a dus la decimarea acestui trib. Urmașii acestui popor vorbesc și astăzi un dialect adaptat al limbii Heiltsuk.

Sursa

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply