Românca din Iași care conduce o echipă de cercetare genetică la Milano: „Vreau să descopăr mecanisme importante pentru cancer!”

Născută la Iași, în 1974, Dana Brânzei a absolvit liceul în orașul natal, unde a și început studiile universitare, la Facultatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”. După ce a încheiat primul an acolo, a plecat definitiv din țară, iar astăzi lucrează în cercetare la Institutul de Oncologie Moleculară din Milano.

În Italia, conduce o echipă internațională formată din 12 oameni – biotehnologi, fizicieni, medici sau ingineri – care încearcă să descopere mecanisme importante pentru viitoare posibile tratamente ale cancerului. Mai exact, laboratorul condus de românca Dana Brânzei studiază procese de reparare a ADN-ului și de organizare a cromozomilor.

Unde ai continuat studiile după ce ai părăsit România?
Am plecat în Japonia, inițial în Tokyo, cu o bursă de studii de la Ministerul Japonez de Educației, pe cinci ani. În primul an am studiat intensiv limba japoneză, astfel încât să pot face studii universitare în această țară. Pe atunci, cursurile se făceau integral în japoneză. După ce am încheiat anul de pregătire a limbii japoneze, m-am mutat în orașul Sendai, la Universitatea Tohoku, unde am urmat Facultatea de Farmacie.

La terminarea celor cinci ani și absolvirea facultății, am obținut o altă bursă, pentru masterat. Apoi au urmat alte burse, pentru doctorat, pe care mi l-am dat în biologie moleculară și celulară, la aceeași universitate din Sendai. După toate astea, am lucrat ca cercetător post-doctoral la institutul RIKEN, din localitatea Wako. În final, am stat 11 ani și jumătate în Japonia, înainte să mă-ntorc și să lucrez în Europa.

Cum ai ajuns în Milano și cât de ofertantă e Italia pentru un cercetător?
În 2005, când lucram încă la RIKEN, în Japonia, am venit la institutul IFOM (n.a. – International Foundations of Medicine) din Milano pentru un schimb de experiență, ca să învăț câteva tehnici noi pe care voiam să le aplic proiectului meu. Mi-a plăcut ce-am găsit aici și tot atunci am primit propunerea să lucrez ca cercetător. Ceea ce am și făcut, jumătate de an mai târziu. Institutul este foarte bun, iar Italia e o țară care îmi place. Însă nu e ușor să conduci munca de cercetare aici, motivul principal fiind acela că fondurile de cercetare sunt limitate.

După doi ani lucrați la institutul din Milano, ai primit propriul laborator de cercetare.
Așa este. După doi ani, am aplicat pentru poziții de șef de laborator în diferite universități și centre din Europa, inclusiv la institutul pentru care lucram deja. Candidații interni sunt de regulă descurajați, dar am primit oferta. Cum îmi plăcea institutul mai mult decât cele din locurile de unde am primit oferte (pe care le-am vizitat cu ocazia interviurilor), am decis să rămân. În acest moment, echipa mea are 12 oameni, dar mărimea ei depinde de fondurile pe care le adun. Mai ales dacă reușesc să accesez fonduri europene.

România, Japonia, Italia. Unde te-ai simțit cel mai bine?
În fiecare dintre ele m-am simțit atât foarte bine, cât și foarte rău. Cred că acum sunt OK, dar asta în principal pentru că am ajuns la un anumit nivel spiritual. Încerc să mă concentrez strict pe prezent, când greutățile par să vină una după alta. În final, stilul de viață ni-l alegem noi și nu e nevoie să fim afectați de ce fac cei din jurul nostru. Nici să facem competiție cu ei, nici să punem etichete. Însă ambientul științific este deseori extrem de agresiv. Să rămâi liniștit și focalizat pe lucrurile care contează, în știință și în viața personală, nu e ușor.

Ai studiat atât în România, cât și în Japonia. Ce diferențe ai observat între cele două sisteme de educație?
Sistemele sunt diferite, deși organizarea din Japonia era oarecum asemănătoare cu cea din România. Dar cred că cei mai importanți sunt oamenii pe care îi întâlnești și cu care interacționezi în timpul procesului de învățare. Din punctul ăsta de vedere, am fost norocoasă. Mi-a plăcut să învăț și am fost susținută pe calea asta atât de familie, cât și de profesorii mei. Și din liceu, și din Japonia.

Ai câștigat numeroase premii în lumea academică, de-a lungul anilor. Care sunt cele mai „de suflet”?
Toate m-au bucurat și m-au ajutat să merg înainte. Câteva care rămân de bucurie sunt Premiul de Excelență pentru studiile de doctorat, cele două premii de la European Research Council, pentru laborator. Alte momente? Când am fost aleasă membră a organizației EMBO (European Molecular Biology Organization) sau când am fost nominalizată Cavaler pentru merit științific, de către președintele Klaus Iohannis.

Ca om de știință originar din România, cum ați fost privită în lumea academică?
Nu am întâmpinat greutăți pentru că sunt româncă. Mă simt respectată și prețuită în lumea în care mă mișc, dar este un traseu care cere timp. Nu ar fi drept să spun că naționalitatea nu contează deloc. Cu siguranță, inițial sunt alte naționalități mai bine privite decât cea de român. Dar important e să clădești încredere și să cultivi valoare.

Revin un pic la perioada petrecută în Japonia. Ce au japonezii și nu au europenii?
Japonia este țara mea de suflet. M-am născut în România și trăiesc în Italia, dar sufletul meu, la nivel fundamental, e în Japonia. Niponii pot trăi momentul florii de cireș, care durează doar câteva zile, cu admirație, iubire și adorație. Ca să continui cu acest exemplu, cireșul devine anual o posibilitate de trăire a vieții, una de câteva zile, dar una din care Dumnezeu crește ca un copac și devine prezent în tine. Bineînțeles că nu trebuie să fii în Japonia ca să te uiți la cum strălucește lumina soarelui, printre crengile pline de flori, și să fii complet fericit, conștient în același timp că totul trece în afara acelui moment fragil și etern.

Nu este vorba despre ce au japonezii material. Au chiar mai puțin decât europenii, din punct de vedere al bunurilor acumulate. Probabil că stau mai bine tehnologic, dar cel mai important e că sunt acomodați natural cu meditația, ca mod de trăire a unei vieți altfel foarte responsabile și serioase. Asta am adoptat eu, sau am încercat să iau cu mine din Japonia.

Sunteți plecată de ceva timp din țară. Cum se vede de la distanță mediul de cercetare din România?
Mediul de cercetare, în toate țările din lume, este creat nu numai de infrastructură și echipamente, ci și de oamenii excepționali pe care îi are. Din ce-am văzut și auzit, sunt anumite fonduri europene care au intrat în România, în ultimii ani, dar nu am simțit că oamenii din țară sunt dispuși să se dedice trup și suflet cercetării. Că nu sunt doritori, cu adevărat, de cunoaștere. Însă e doar o impresie de la depărtare, poate să fie complet greșită.

De ce vă e cel mai dor din România?
De mama și de cei dragi rămași acolo. Ajung cam o dată pe an în țară, să-i văd pe ai mei și să respir aerul de acasă. Deocamdată nu mă gândesc să mă restabilesc în România, dar nu-i exclus ca pământul natal să mă cheme la el, la un moment dat.

Ce obiective profesionale aveți în viitorul apropiat?
Aș vrea să fac în continuare cercetare la nivel mondial, să descopăr mecanisme și terapii pentru cancer. Nu știu unde voi fi. Deocamdată e bine la Milano, deși nu e ușor să găsești oameni de valoare. Cercetarea se face în echipă și sper să găsesc persoane pasionate și talentate cu care să lucrez.

Sursa

Jean Gavril și Feli îi aduc un tribut lui Dan Spătaru și dedică piesa “Îți pare rău”

Jean Gavril și Feli lansează “Îți pare rău”, o varianta personală, sensibilă și plină de emoție a piesei interpretate în versiunea să originală de marele artist Dan Spătaru care anul acesta ar fi împlinit 80 de ani.

Cuceriți de piesă și de povestea pe care o transmite, Jean și Feli și-au dorit că prima care ascultă versiunea interpretată de ei să fie Sidonia Spătaru, soția lui Dan Spătaru. “Parcă ne doream cumva girul lui Dan Spătaru și ne-am gândit că e firesc că primul ascultător al versiunii noastre să fie cel mai apropiat om al artistului, femeia puternică din spatele legendei, și așa am ajuns cu piesă la doamna Spătaru căreia îi și dedicăm interpretarea noastră”, povestește Jean care a primit cu emoție un bravo” din partea soției lui Dan Spătaru pentru piesă reprodusă în studiourile HaHaHa Production. “M-a impresionat mult și îmi venea să mă fac mic-mic de recunoștință când ne-a spus că probabil și lui Dan Spătaru i-ar fi plăcut mult cum sună melodia în interpretarea noastră”.

Jean a ascultat pentru prima dată piesă “Îți pare rău” în urmă cu doi ani și de atunci l-a marcat, i-a sunat în urechi și în suflet non-stop până când s-a hotărât să-i dea și glas alături de Feli: “Am intrat în studio și am tras piesă dintr-o suflare. Versiunea această pe care am lansat-o acum este acea prima interpretare a mea, nicio altă varianta pe care am tras-o după aceea nu a avut aceeași emoție că acea prima întâlnire a mea cu piesă în față unui microfon. Piesă această este toată o emoție, de la început până la sfârșit”

Odată cu “Îți pare rău”, Feli trăiește parcă poezia iubirilor de altădată care se găsesc din ce în ce mai rar în ziua de astăzi: “Sunt foarte încântată că în sfârșit cant un duet cu Jean și mai ales o așa piesă a marelui Dan Spătaru. Când “ne-a lovit” ideea de a reface “Îți pare rău”, am fost atât de entuziasmați încât repede am intrat în studio și am tras piesă! Îmi da o stare de nedescris și mă duce cu gândul la iubirile REALE “din vremuri”, iubiri care astăzi foarte rar se trăiesc!”.   

Sursa

De ce pleaca tinerii din România la studii în alte ţări şi de ce foarte mulţi dintre ei nu se mai întorc niciodată în ţară

Vor să aibă experienţă internaţională, să studieze după o programă şcolară diferită şi se pregătesc pentru o carieră în business, finanţe sau IT.

Preferă Marea Britanie, Italia sau Franţa şi caută cele mai bune opţiuni pentru finanţarea studiilor în altă ţară. O parte dintre ei se întorc, după absolvire, să aplice în România ce au învăţat, iar unii preferă să îşi construiască o carieră în străinătate. Care este profilul tinerilor care învaţă în universităţile de peste hotare?

Peste 8.000 de absolvenţi de liceu din România aleg anual să îşi înceapă studiile în străinătate, astfel că numărul celor care învaţă peste graniţele ţării a trecut de 37.000 în 2018, potrivit Grupului Educativa, organizaţie care oferă servicii de consiliere pentru admiterea la universităţi din străinătate prin serviciul Edmundo.

Spre comparaţie, în 2007, anul în care România a aderat la Uniunea Europeană, doar 800 de studenţi s-au înscris la universităţile străine, reprezentând la momentul respectiv mai puţin de 1% din numărul de absolvenţi de bacalaureat care optează pentru o facultate din ţară.
Din datele pe care le colectăm noi, în 2018 erau peste 37.000 de studenţi români în străinătate. Dacă extrapolăm, pentru a estima numărul de studenţi din primul an de studiu, probabil că între 8.000 şi 10.000 de români îşi încep studiile în străinătate în fiecare an”, spune Bogdan Kochesch, directorul executiv al Educativa, menţionând că trebuie luat în considerare şi faptul că, cel mai probabil, o mare parte dintre aceştia trăiesc deja în ţări cu comunităţi numeroase de români, cum ar fi Italia sau Spania, deci nu pleacă neapărat din România pentru a învăţa în ţările respective, ci doar îşi încep studiile în ţara în care se află deja împreună cu părinţii.

Numărul de absolvenţi de liceu care aleg să studieze în străinătate este mai mare comparativ cu alte ţări, România ocupând locul cinci între ţările din Uniunea Europeană cu cei mai mulţi studenţi care învaţă în străinătate.
 
Marea Britanie, Italia şi Franţa sunt principalele destinaţii indicate de statistici ca fiind preferate de proaspeţii absolvenţi de liceu din România atunci când aplică pentru a studia în afara ţării, urmate de Danemarca, Germania, Olanda, Ungaria, Austria, Spania şi Belgia.

În cazul studenţilor români care au optat pentru consiliere în cadrul grupului Educativa, topul destinaţiilor este condus de Marea Britanie, Olanda şi Danemarca. „Acest lucru ne spune că românii care studiază în Italia, Franţa şi Germania sunt cel mai probabil fie deja acolo cu familia, fie aplică pe cont propriu”, explică Bogdan Kochesch, specificând că anual peste 6.000 de tineri din România interacţionează cu serviciile Edmundo şi Universalio ale grupului Educativa, peste 2.000 ajung să aplice pentru a studia în străinătate şi doar puţin peste 1.000 sunt admişi la studii în afara ţării, numărul acestora ajungând anul trecut la 1.200.

Clasa a X-a, borna optimă pentru a începe pregătirea în vederea aplicării la studii în străinătate
Raluca Mărăcine, specialist cu peste zece ani de experienţă în consilierea liceenilor pentru admiterea la universităţi din America şi din Marea Britanie, este de părere că pentru a obţine rezultate pozitive, pregătirea tinerilor ar trebui să înceapă la nivelul clasei a X-a.
„Am elevi care au demarat procesul încă din clasa a VIII-a, ca să se asigure că vor lua note maxime la examenele de admitere şi că au timp să adauge toate activităţile necesare la dosar. După părerea mea, cel mai bine ar fi să se înceapă pregătirea din clasa a X-a”, explică Raluca Mărăcine, cea care conduce businessul UniversityPrep, lansat în anii ’90 de către mama sa.

În general, tinerii care optează pentru programele de studii în străinătate sunt atraşi de posibilitatea de a studia într-o limbă străină, de a face internship aplicat şi de a căpăta experienţă profesională încă de pe băncile facultăţii. În plus, programa şcolară adaptată nevoilor pieţei muncii şi nivelul de pregătire al profesorilor reprezintă criterii foarte apreciate de românii care aplică pentru a învăţa în străinătate.

„Majoritatea elevilor mei aplică pe domenii precum informatica, ingineria, domeniile ştiinţifice şi economie. Sunt însă şi elevi care aplică pe domenii umanistice, artistice sau pe baza performanţei sportive”, punctează Raluca Mărăcine, care a consiliat peste 150 de elevi admişi la Harvard (SUA), Princeton (SUA), Columbia (SUA), Cambridge (Marea Britanie) sau Oxford (Marea Britanie).
În cazul grupului Educativa, cele mai populare domenii de studiu în 2017 au fost businessul, managementul şi finanţele, tehnologia şi informatica şi studiile sociale.

Cât costă să studiezi în străinătate?
„Costurile diferă foarte mult de la ţară la ţară şi sunt fie taxe şcolare, fie costuri pentru cazare sau pentru nevoile de zi cu zi. În anumite ţări precum Danemarca sau Suedia, taxele şcolare sunt gratuite, în timp ce în ţări precum Maria Britanie sau Olanda taxele şcolare pot fi acoperite de împrumuturi guvernamentale”, spune Bogdan Kochesch, care precizează că tinerii au şi opţiunea de a lucra part-time pentru a-şi acoperi costurile de studiu sau pe cele de subzistenţă.

La rândul său, Raluca Mărăcine menţionează că universităţile din Statele Unite dispun de fonduri proprii considerabile pe care le direcţionează spre burse care pot să acopere în totalitate studiile, locuinţa şi cheltuielile de întreţinere.
În schimb, în Marea Britanie, ţara indicată cel mai des de tinerii români pentru a învăţa peste hotare, taxa de studii este acoperită de un împrumut acordat în parteneriat cu Uniunea Europeană.

„În Marea Britanie, şcolaritatea era acoperită până acum de un împrumut acordat în parteneriat cu Uniunea Europeană şi care rezolva partea de studii, cheltuielile de întreţinere urmând să fie lăsate în sarcina familiei”, spune Raluca Mărăcine, precizând că şi aici există burse de merit şi de nevoi financiare care pot acoperi în mare parte cheltuielile de întreţinere.

Marea Britanie urmează să iasă din Uniunea Europeană pe 29 martie, lucru care ar putea afecta printre altele şi accesul la studii. Cu toate acestea, specialiştii de la Educativa consideră că studiile la universităţile din UK vor fi încă posibile şi accesibile celor care îşi doresc să înveţe în continuare acolo, indicând drept soluţii împrumutul guvernamental, bursele de studiu sau joburile part time.

În cazul împrumutului guverna­men­tal, care acoperă taxa de şcolarizare în procent de 100%, având o valoare de aproximativ 9.250 de lire sterline, avantajul este că acesta se achită doar după finalizarea studiilor, iar rambursarea începe din momentul în care absolventul depăşeşte un venit anual de 25.000 de lire sterline.

„Avantajul împrumutului este faptul că acesta se achită doar după finalizarea studiilor, indiferent de durata acestora, iar rambursarea va începe din momentul în care vei depăşi pragul de 25.000 de lire sterline ca venit anual, iar tu va trebui să dai înapoi 9% din suma care depăşeşte acest prag. Taxa este luată lunar din salariu de către guvern. Dacă nu doreşti să îţi construieşti o viaţă în Marea Britanie şi doreşti să părăseşti ţara, se va aplica acelaşi principiu de calcul în funcţie de pragul stabilit de guvern, pentru ţara în care te afli. Spre exemplu, pentru România pragul stabilit este de 10.000 de lire sterline pe an”, menţionează specialiştii de la Educativa, pe site-ul instituţiei.

La fel ca în cazul universităţilor din Marea Britanie, accesul la studii în Olanda nu este gratuit, costul acestora încadându-se între 2.000 de euro şi 8.000 de euro pe an, dar şi aici existând varianta împrumutului guvernamental prin care se acoperă cheltuielile de studii. În schimb, ţări precum Suedia şi Danemarca asigură gratuitatea studiilor, specialiştii de la Educativa indicând posibilitatea de a munci legal part-time pentru completarea veniturilor.

Sursa

Finlanda rămâne ţara cea mai fericită din lume potrivit ONU

Finlanda este, pentru al doilea an consecutiv, ţara cea mai fericită din lume, potrivit unui raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), publicat miercuri, în timp ce Sudanul de Sud, pradă războiului, ocupă ultimul loc, informează AFP.

Ţara celor 190.000 de lacuri, cunoscută pentru pădurile şi saunele sale, devansează Danemarca (pe locul doi), urmată de Norvegia, Islanda, Olanda, Elveţia, Suedia sau Noua Zeelandă şi Canada, potrivit clasamentului 2019 al “World Happiness Report”. 

Ţările din fruntea clasamentului îndeplinesc ansamblul indicatorilor şi se distanţează graţie stabilităţii din societatea lor – indicatorul de fericire schimbându-se puţin din 2005. 

România se situează pe poziţia 48, în urcare faţă de raportul publicat anul trecut în care ocupa locul 52.

Franţa pierde un loc în raport cu anul 2019 şi ocupă poziţia a 24-a, după Mexic şi în faţa Taiwanului. Belgia coboară două locuri, până pe 18. 

Metodologia folosită a constat în chestionarea unui eşantion de persoane din 156 de ţări diferite care au răspuns la o serie de întrebări privind percepţia asupra calităţii vieţii lor pe o scară de la 0 la 10. 

În ciuda problemelor legate de Brexit, Regatul Unit a câştigat patru locuri în clasamentul 2019 şi şi-a adjudecat locul 15. 

În ceea ce priveşte Statele Unite, acestea au ajuns pe locul 19. 

Sudanul de Sud ocupă ultimul loc. ONU a declarat recent că 60% din populaţie a fost ameninţată de foamete atunci când ţara s-a aflat în război civil în timpul căruia 400.000 de persoane au fost ucise. 

Yemen, Afganistan şi Republica Centrafricană, de asemenea în război, figurează în coada clasamentului. 

Publicarea coincide cu Ziua Mondială a Fericirii, stabilită de ONU şi celebrată pe 20 martie. 

Sursa

Alesso, DJ Snake, Sean Paul, KSHMR, Salvatore Ganacci, Vini Vici, printre artiştii care vor concerta la Festivalul Neversea

Organizatorii Festivalului Neversea, care va avea loc între 4 şi 7 iulie, pe o plajă din Constanţa, au anunţat alţi artişti care vor urca pe scenele festivalului, printre aceştia aflându-se Alesso, Bassjackers, DJ Snake, KSHMR, Salvatore Ganacci, Sean Paul, Vini Vici, Boris Brejcha, Dubfire.

Potrivit unui comunicat al organizatorilor, pe cele şapte scene amplasate pe plaja Neversea vor urca unii dintre cei mai buni artişti ai momentului. După ce şi-au anunţat prezenţa G-Eazy, Jessie J, Steve Aoki, Afrojack, Lost Frequencies, lista este completată de Alesso, Bassjackers, DJ Snake, KSHMR, Salvatore Ganacci, Sean Paul, Vini Vici, Boris Brejcha, Dubfire, Agents of Time, A Skillz, Deliquent Habbits, Dub Fx şi mulţi alţii.

DJ Snake este un DJ de origine franceză care a colaborat cu Diplo şi MO la piesa „Lean on” a celor de la Major Lazer. Artistul este şi producător şi a fost nominalizat la premiile Grammy cu albumul „Born this way” produs pentru Lady Gaga.  A câştigat premii pentru piesa „Turn down for what” şi a avut numeroase colaborări cu artişti internaţionali precum Justin Bieber, Selena Gomez şi Cardi B. Piesa pentru care a colaborat cu Major Lazer „Lean On” a depăşit 2,5 miliarde de vizualizări, iar cea mai nouă piesă a artistului, „Taki Taki”, numără deja peste 1,1 miliarde de vizualizări.

Sean Paul va urca pe scena principală a festivalului şi îşi va provoca fanii să-l acompanieze la cele mai cunoscute hituri ale acestuia: „Give It Up To Me”, „Mad Love”, „She Doesn’t Mind”, „Get Busy”, „Press It Up” şi multe altele.

DJ-ul suedez ALESSO se reîntoarce la Neversea. A lucrat cu numeroşi artişti internaţionali printre care David Guetta, Calvin Harris şi Usher.

Salvatore Ganacci vine în această vară pentru prima dată în România pe scena principală a festivalului Neversea. Pe numele său real Emil Kobilic, artistul şi-a căpătat numele de Salvatore Ganacci de la prietenii lui, după ce acesta îşi încurca adversarii la fotbal cu părul său lung.

Ritmurile tribale combinate cu muzica trance vor răsuna în vară pe plaja Neversea şi vor fi aduse de cei de la Vini Vici. Recent colaborarea lor cu regele muzicii trance, Armin van Buuren a primit discul de aur pentru hitul “Great Spirit” lansat în 2016. KSHMR se reîntoarce la malul Mării Negre, pe plaja Neversea. Experienţa de anul trecut a fost una unică pentru el, asa că, şi în acest an le va călăuzi fanilor paşii prin muzică, spre un răsărit de neuitat”, se arată în comunicat.

Festivalul Neversea are o latură dedicată muzicii alternative şi comunităţilor din jurul lor, concentrându-se pe artişti şi subgenuri specifice de muzică electronică, cu reflexii din cultura underground. Scena Temple va fi reprezentată în acest an de nume sonore din scena internaţională de techno: Boris Brejcha, Agents Of Time sau Dubfire, alături de o parte dintre faimoşii pionieri ai muzicii electronice din România: Arapu, Cap, Cezar, Dan Andrei, Kozo, Livio&Roby, Prâslea, Priku, Raresh, Sit, Sublee şi Suciu.

Cu invitaţi de elită ca Chinese Man feat. ASM & Youthstar, Deliquent Habbits, Dub Fx sau A Skillz, scena The Ark activează interesul pentru hip-hop şi drum and bass, promovând totodată şi noile valuri de trap, grime şi muzică bass”, a menţionat sursa citată.

Sursa

“Tricolorii” au exersat finalizările la antrenamentul de marţi

Timp de aproximativ 75 de minute, jucătorii echipei naţionale s-au pregătit la Centrul Naţional de Fotbal Mogoşoaia. Peste 4 zile vor întâlni Suedia, în deplasare, informează frf.ro.

Pe 23 martie, de la ora 19:00, pe Friends Arena, Suedia – România, şi pe 26 martie, de la ora 21:45, la Cluj-Napoca, România – Feroe. Acestea sunt primele jocuri ale naţionalei noastre în campania de calificare la Campionatul European de anul viitor.

Până la plecarea spre Stockholm de joi, tricolorii se pregătesc în cantonamentul de la Mogoşoaia. Marţi, timp de 75 minute, elevii lui Cosmin Contra au ieşit pe teren pentru o şedinţă care a avut şi elemente tactice şi care le-a testat acestora inspiraţia la finalizare. De la antrenament a lipsit Cristian Ganea, care va sosi de la echipa de club pe parcursul zilei.

Sursa

Cum au reușit doi români extrem de ocupați să viziteze 159 țări? O poveste de dragoste pe șase continente

Soții Gilda Lazăr și Dan Pascariu au vizitat cumulat 159 de țări. Gilda este director de Corporate Affairs al JTI, în trecut unul dintre cei mai prestigioși jurnaliști ai anilor ‘90. Dan este printre cei mai cunoscuți bancheri români. În urmă cu câțiva ani și-au propus să depășească recordul unui cuplu de americani de a vizita împreună 104 țări. La momentul respectiv, fiecare dintre ei vizitase deja aproximativ 60 de țări. Cum au reușit doi oameni extrem de ocupați să pună în aplicare un astfel de plan și cum arată el în plină desfășurare? Am detaliat cu Gilda această minunată călătorie!

Când și de ce v-ați hotărât să porniți în această aventură extraordinară?

Premisele au existat de la început, ambii fiind călători experimentați, însă declicul s-a produs prin 2003-2004, într-o dimineață, foarte devreme, pe când așteptam să pornim într-o călătorie cu balonul, în Cappadocia. Atunci am intrat în vorba cu doi americani septuagenari, care ne-au spus ca vizitează a 104-a țară. Și ne-am făcut socotelile. Aveam, fiecare in parte, câte aproximativ 60 de țări la activ.

Care a fost prima călătorie? Ce țări a inclus?

Ne-a luat ceva vreme să internalizăm. Nu mai stiu unde am plecat după aia, dar trebuie să fi fost undeva aproape, pentru că, de regulă, plecăm din țară cam un weekend pe lună.

Ați făcut un plan pentru întreg proiectul, împărțit pe ani? Dacă da, pe câți ani se întinde?

Proiectul inițial a fost simplu. Am socotit cam câte țări noi ar trebui să vedem pe an, înainte de a ajunge la o vârstă rezonabilă, ca să îi egalăm pe cei doi americani. A rezultat că ar trebui să fie minimum patru. Evident, media reală ulterioară a fost mult mai mare, cam de șapte-opt, așa că am ajuns acum la 159. Și ar fi fost 161, dacă nu ne trezeam că Grand Cayman a introdus vize pentru români și bulgari, iar Nauru ar fi anunțat clar cum e cu regimul lor de vize. Sigur, pe chestia asta am rămas câte o noapte la Miami, respectiv Nadi, în Fiji, unde n-a fost rău deloc, dar am ratat două țări pentru care zborurile și cazarea fuseseră achitate. Cum ar veni, ”câștigi, păgubești, călător te numești”.

Ați văzut un continent în întregime?

Da. Am văzut Australia, inclusiv Tasmania, precum și toate țările din cele două Americi. Dan mai are de mers în Paraguay, unde eu am ajuns în 1994, ca jurnalist. În Europa, am văzut toate țările, cu excepția Belarus. Sperăm să ajungem în Groenlanda, care are un statut special, cât de curând.

Ce înseamnă o călătorie într-o țară? Care sunt obiectivele (culturale/turistice/un număr de orașe cheie/gastronomice)?

Înseamnă să încercăm să atingem toate punctele de interes (the highlights), culturale, turistice, geografice sau care fac parte din patrimoniul UNESCO. De asemenea, încercăm să trăim cât mai profund experiențele locale, inclusiv cele gastronomice.?


Cum vă faceți rezervările? Singuri sau folosiți agenție? Cât durează pregătirea unei călătorii?

De obicei, Dan studiază itinerariile posibile, consultănd diversele site-uri de călătorii, tripadvisor etc., iar apoi face rezervările pe internet, atât pentru zboruri, cât și pentru hoteluri. Pregătirea poate să înceapă uneori chiar cu un an înainte, alteori ne decidem de pe o săptămână pe alta. Depinde de locul în care vrem să ajungem. În unele țări exotice, folosim agenții specializate și angajăm, de regulă, din vreme, ghizi locali. Așa a fost, de exemplu în Venezuela, Surinam, Guyana, Libia, America Centrală.

Hotel sau airbnb?

De regulă, hotel, din lanțurile “Leading Hotels of the World” sau “Small Luxury Hotels”, iar dacă nu există, apelăm la alte opțiuni de pe booking.com. Am stat însă și la cort, în savană, sau la B&B, în țări mai mici.

Folosiți ghid?

Da, de obicei în locurile noi, acolo unde chiar e necesar: Cambodgia, Myanmar, Vietnam, Mexic, India, Indonezia, Peru, Brunei.

Când porniți la drum aveți plan concret pe zile/ore sau mergeți  wild?

Avem plan concret, de cele mai multe ori. Nu e timp de umblat aiurea, mai ales în țări în care știm că nu ne vom mai întoarce. Dar, dacă mergem la Roma sau în Toscana, e altceva.

Care e media de zile petrecute într-o țară?

De la 2-3 zile o țară mică (Tuvalu, Kitibati, Palau), până la 2-3 săptămâni o țară mare (Argentina, Chile, Peru, India, Austria, Noua Zeelandă).

Cum arată o vacanță? Câte zile și câte țări?

Vacanța “mare”, imediat după Crăciun, durează între trei si patru săptămâni, în ținuturi îndepărtate, fie în emisfera sudică, fie în zone tropicale și poate să cuprindă una-două țări mari (Australia- Noua Zeelandă sau India) și pănă la 7-8 țări mai mici, cum ar fi cele din America Centrală sau grupuri de insule din Pacificul de Sud (Tahiti, Bora-Bora, Cook Islands, Samoa, Tonga, Fiji, Vanuatu, Noua Caledonie). Apoi, sunt vacanțele mai scurte, toamna sau primăvara, de căte o săptămână, care includ câte două weekenduri sau o sărbătoare religioasă sau legală, ori cele cuplate cu câte o călătorie de afaceri. Așa am ajuns în Singapore, în Bali, Coreea de Sud, Taiwan. Vara călătorim mai puțin, în Europa. La început, am mers în țările nordice, inclusiv Islanda și Insulele Faroe, iar după ce le-am epuizat am hotărât să mergem în fiecare an într-o altă insulă din Grecia. Apoi, mai sunt weekendurile lungi, doar în Europa și de preferință în Italia.

Cititi continuarea articolului AICI

Ministerul Turismului a publicat un nou clip de promovare a României

Ministerul Turismului a publicat, duminică noapte, noul videoclip de promovare a României, în care sunt prezentate ca atracţii oamenii şi obiceiurile tradiţionale, diverse locuri din ţara de origine a Contelui Dracula, a zmeilor şi a lui Făt-Frumos, dar şi Ilie Năstase, festivalurile de muzică şi cluburi din Bucureşti.

Sub sloganul „România, o destinaţie pentru 365 de zile de vacanţă pe an”, pe muzică interpretată de naistul Nicolae Voiculeţ, ţara noastră este prezentată ca un „loc viu, vibrant”, ca „tărâmul petrecerilor”.

„Ţi-ar plăcea România şi românii mei”, spune vocea din off. „Aici, oamenii sunt încă o poveste de spus oricând şi oricui. Aici s-au născut Contele Dracula, zmeii sau Făt-Frumos şi Ileana Cosânzeana”.

Sunt trecute în revistă Palatul Parlamentului – „cea mai mare clădire din Europa”, Ateneul, bisericile şi castelele, salina de la Turda şi hotelul de gheaţă de la Bâlea Lac, mocăniţa şi litoralul, festivalurile Neversea şi Untold.

Ilie Năstase, prezentat ca „primul numărul 1 mondial din istoria tenisului este român”, spune: „Te aştept în ţara mea. Pentru mine, România rămâne numărul 1”.

Clipul de prezentare are 3 minute şi jumătate şi variante mai scurte ale lui urmează să fie lansate.

Sursa

Înotătorul Avram Iancu a terminat pe podium Arctic Ultra 6633, cea mai dură cursă din lume

Avram Iancu, românul care a traversat înot cei aproape 3.000 de kilometri de la izvoarele Dunării până la vărsarea fluviului în Marea Neagră, a trecut linia de sosire a ultramaratonului Arctic Ultra 6633, cea mai dură competiţie de profil din lume.

Avram Iancu a încheiat cursa Arctic Ultra 6633 pe locul trei, după ce a parcurs cei 611 kilometri în 206 ore şi jumătate (timp neoficial). El este al patrulea român din istorie care a reuşit să încheie concursul desfăşurat în condiţii extreme, Arctic Ultra 6633, scrie AIMX.ro. Tibi Uşeriu a câştigat de trei ori Arctic Ultra 6633, iar Andrei Roşu şi Vlad Tănase au terminat pe locul al treilea ediţia din 2016.

„Mi-am dus drumul până la capăt. Până la capătul lumii. Şi deşi am reuşit nu am niciun merit, e doar îngăduinţă divină. Iar locul 3 obţinut la una dintre cele mai grele curse din lume e doar o răsplată nesperată pentru tot ceea ce am îndurat aici. Dumnezeu să binecuvinteze România!“, a transmis Avram Iancu pe Facebook. 

„Mă întorc să termin ce am lăsat neterminat“, spunea Avram Iancu, într-un interviu acordat pentru „Adevărul“, înainte de traseu. Asffel, bibliotecarul din Petroşani s-a ţinut de promisiune, în timp ce nouă din 15 concurenţi au abandonat cursa pe parcursul celor 611 kilometri, potrivit sursei citate.

Înotătorul Avram Iancu a trecut al treilea linia de sosire. Sportivul a ajuns la Tuktoyaktuk, pe malul Oceanului Arctic, sâmbătă dimineaţa, la ora 11.00 a României. Cel mai probabil, va ceda o poziţie în clasament după ce David Hirschfield, ocupantul locului patru, va ajunge şi el la finish. Organizatorii îi vor scădea acestuia, din timpul total, trei ore şi 40 de minute, perioada petrecută de David pentru a-i acorda primul ajutor concurentului din Franţa, Didier da Costa, care a fost la un pas de tragedie şi şi-a incendiat sania pentru a nu îngheţa.

Startul cursei s-a dat pe 7 martie, la 20.30, ora României. Doar trei din cei 15 concurenţi au ajuns la finish până în acest moment, printre care şi Avram Iancu, iar alţi trei încă se află pe traseu.  

Faţă de ediţia de anul trecut, traseul concursului Arctic Ultra 6633 s-a mărit cu 48 de kilometri. Tibi Uşeriu deţine recordul de 172 de ore şi 50 de minute. A 11-a ediţie a Arctic Ultra 6633 a fost câştigată de Paul Watkins.  

Curajul, încrederea şi dorinţa de a termina o cursă începută anul trecut şi abandonată din cauza unei accidentări l-a animat pe Avram Iancu în aventura lui. 

Avram Iancu este primul român care s-a încumetat să lupte cu apele Canalului Mânecii, înotând fără întrerupere 12 ore şi 25 de minute, aproximativ 40 de kilometri. Este primul român care a realizat un maraton acvatic pe Dunăre, în lungime de 45 de kilometri, şi totodată primul român care a parcurs întregul curs al Dunării, de la izvoare la vărsare (2860 de kilometri), în premieră mondială fără costum de neopren, în 89 de zile. Este şi primul român care a înotat Marea Neagră până la Istanbul, în 60 de zile.

Sursa

Tragerea la sorti a EURO 2020 va avea loc la Bucuresti

Tragerea la sorti a turneului final al Campionatului European de fotbal din 2020 va fi organizata la Bucuresti.

Anuntul a fost facut vineri la prezentare trofeului EURO 2020 pe National Arena din Bucuresti.

Sunt aici ca sa prezint trofeul Henri Delaunay si sa anunt ca pe acest stadion vor avea loc patru meciuri de la turneul final. De asemenea, am un anunt: la 30 noiembrie 2019, Bucuresti va gazdui tragerea la sorti a fazei finale a Campionatului European. Va felicit pentru organizarea acestui eveniment”, a anuntat fostul international francez Christian Karembeu, potrivit News.ro.

Presedintele Federatiei Romane de Fotbal, Razvan Burleanu, s-a declarat extrem de bucuros de aceasta decizie luata de UEFA: “Am intrat in posesia informatiei chiar de ieri, bucuria a fost uriasa. Este cel mai important eveniment nonsportiv din cadrul Euro-2020. Este o bucurie enorma, acest lucru vine ca o recunoastere a fotbalului romanesc si a tarii noastre. Cred ca vom avea inteligenta si capacitatea ca sa utilizam acest eveniment colosal astfel incat sa promovam Romania nu doar la nivel regional, ci chiar international”.

Tragerea la sorti a grupelor si meciurilor din fazele finale ale turneului final al Campionatului European de fotbal din 2020 va avea loc la 30 noiembrie 2019, la Romexpo.

Bucurestiul este unul dintre cele 12 orase care vor gazdui EURO 2020, programat in perioada 12 iunie – 12 iulie 2020.

Pe National Arena se vor disputa trei meciuri din faza grupelor si unul din optimile de finala.

Trofeul Henri Delaunay, ce va fi decernat castigatoarei turneului final UEFA EURO 2020, va fi expus la Arena Nationala din Bucuresti vineri, 15 martie 2019, incepand cu ora 13:00. Accesul publicului este liber, fanii fotbalului avand posibilitatea sa se fotografieze alaturi de cupa originala, din argint masiv.

Sursa

Mercedes a filmat o reclamă emoționantă în România. De unde vine numele Benz

Mercedes Benz a filmat un clip prin care și-a dorit să rememoreze primul drum lung parcurs de un automobil. Imaginile au fost filmate pe străzile din Sibiu și Mărginimea Sibiului.

Locurile au fost special amenajate. De exemplu, strada Turnului din Sibiu a fost transformată într-una de pământ, au fost aduse animale, iar vestimentația actorilor corespunde modei din secolul al XIX-lea.

Întreaga poveste se învârte în jurul Berthei Benz, unul dintre pionerii industriei auto. A fost partenera de afaceri și de viață a inventatorului german Karl Benz. Pe 5 august 1888, Berha Benz, în vârstă de 39 de ani, mergea cu mașina de la Mannheim la Pforzheim, în vizită la mama ei, împreună cu cei doi fii, Richard și Eugen.

Nu i-a spus nimic soțului despre această călătorie și nici nu a luat autorizație de la autorități, necesară în vremurile respective. Așa a devenit prima persoană care a condus o mașină pe o distanță lungă. În total a mers 106 kilometri. Până atunci, mașinile mergeau pe distanțe scurte, iar de cele mai multe ori șoferul era asistat de un mecanic.

Așa a reușit să atragă atenția întregii lumi asupra Benz Patent-Motorwagen, mașină care a adus companiei primele vânzări. De altfel, principalul scop al călătoriei a fost să-i demonstreze soțului ei că proiectul automobilistic în care au investit bani și mult timp poate deveni un succes financiar, iar mașina va avea un viitor din moment ce va fi cunoscută lumii.

Pentru că mașina nu avea rezervor și a pornit la drum cu doar 4,5 litri de carburant, a trebuit să găsească repede o soluție. A alimentat în Wiesloch, la o farmacie. În vremurile respective, chimicalele, inclusiv ligroina, „benzina ușoară”, folosită și ca solvent, carburantul de care avea nevoie mașina Berthei, se puteau cumpăra doar de la farmacii. De altfel, istoria consemnează faptul că după această experiență, respectiva farmacie din Wiesloch a devenit prima „benzinărie” din lume.

Bertha Benz a demonstrat în timpul călătoriei și că are cunoștințe solide tehnice, dar și că e foarte inventivă. Printre altele, a curățat instalația cu un ac de la pălărie, iar o jartieră a folosit-o ca material de izolare. Pe parcursul drumului, care a durat câteva zile, a apelat la un fierar care i-a reparat un lanț care a început să cedeze.

Când frânele de lemn au început să dea semne de slăbiciune, a apelat la un cizmar. Așa au apărut primele plăcuțe de frâne din piele. De asemenea, cei trei călători, Bertha și fiii săi, au fost mereu atenți ca la fiecare oprire să pună apă în sistemul de răcire al motorului.

După 1900, Bertha și Karl Benz au primit numeroase distincții de la universitățile tehnice din Germania. El, intrat în istorie ca fiind primul inventator al unei mașini practice, a murit în 1929. Bertha Benz a murit în 1946, la 97 de ani. În 2008, în cinstea ei, a fost inaugurat drumul memorial Bertha Benz, de la Mannheim, prin Heidelberg, până la Pforzheim și înapoi.

Sursa

Bianca Andreescu, jucătoarea din Canada cu origini româneşti, s-a calificat în semifinale la Indian Wells, după o victorie categorică

Bianca Andreescu (18 ani, 60 WTA) a obţinut, miercuri seară, la Indian Wells, cea mai impresionantă victorie a scurtei sale cariere: 6-0, 6-1 în 52 de minute cu Garbine Muguruza (25 de ani, 20 WTA), fost lider mondial şi deţinătoare a două titluri de Grand Slam.

Jucătoarea de origine română s-a calificat în premieră în semifinalele unui turneu de categorie Premier Mandatory, asigurându-şi pătrunderea în Top 40 WTA. Andreescu a depăşit-o pe Muguruza cu 16 lovituri câştigătoare, faţă de 6 ale ibericei, canadianca încheind partida pe plus, având doar 12 greşeli neforţate. De partea cealaltă, Muguruza a avut mai multe greşeli neforţate (26) decât puncte câştigate în partidă (24).

“E incredibil ce am realizat în ultimele câteva luni, sunt foarte recunoscătoare. Cred că azi am jucat cel mai bun tenis al meu, a fost, poate, cel mai bun meci din cariera mea şi o zi superbă. Am trecut prin multe în trecut, prin accidentări şi tot felul de lucruri, iar acum sunt recunoscătoare că a venit rodul muncii şi al sacrificiilor făcute. Am fost concentrată de la început, nu aveam nimic de pierdut şi am crezut în mine. Orice e posibil, am spus asta de multe ori, dar cred că e adevărat. Vă mulţumesc tuturor care aţi venit şi m-aţi împins de la spate, sprijinul vostru contează enorm”, a spus, emoţionată, Bianca Andreescu la interviul de pe teren.

Bianca Andreescu este doar a treia jucătoare din istoria turneului de la Indian Wells care ajunge în semifinale după ce a avut nevoie de invitaţie pentru a pătrunde pe tabloul principal. “Bibi” s-a alăturat, astfel, unui club extrem de select, deschis de Martina Hingis în 2006 şi completat de Serena Williams, în 2015.

De partea cealaltă, Garbine Muguruza o va ţine minte mult timp pe adolescenta în vârstă de 18 ani: spaniola nu mai pierduse un set la zero de pe 24 martie 2017, în faţa americancei Christina McHale, tot pe tărâm american, dar la Miami. În total, doar trei jucătoare i-au câştigat un set cu 6-0 jucătoarei cu origini venezuelene (Flavia Pennetta – 2014, Turneul Campioanelor, Christina McHale şi Bianca Andreescu).

Sursa

Bucuresti coboara an de an in clasamentul oraselor privind calitatea vietii. Viena ramane pe primul loc si in 2019

Bucuresti se claseaza pe locul 109 in topul “Quality of living city ranking”, editia 2019, realizat de Mercier, in care primul loc este ocupat de Viena, pentru al zecelea an consecutiv. Capitala Romaniei a coborat in 2019 doua locuri fata de topul Mercier 2018, cand ocupa locul 107.

Sondajul anual realizat de Mercier, ajuns deja la cea de-a 21-a editie, evalueaza calitatea vietii, dar si nivelul de securitate in fiecare dintre marile orase din intreaga lume.

In urma evaluarii, se pare ca sunt inca o multime de orase atractive pentru mediul de afaceri, in ciuda faptului ca tensiunile comerciale si tendintele populiste continua sa domine climatul economic mondial, alaturi de restrangerea politicii monetare si volatilitatea pietelor.

Sondajul releva ca un factor important in atractia investitorilor o reprezinta componenta privind calitatea vietii.

Orase europene cu cea mai buna calitate a vietii

Orasele europene au in continuare cel mai inalt standard de viata din lume: Viena, Zurich si Munchen nu doar ca ocupa primele locuri pe continent, ci si la nivel global. De fapt, 13 dintre primele 20 de orase din lume se afla in Europa. Marile capitale europene precum Berlin (locul 13), Paris (locul 39) si Londra (locul 41) si-au pastrat pozitia in clasament anul acesta, in timp ce Madrid (locul 46) a urcat trei locuri si Roma (locul 56) a urcat un loc.

Minsk (locul 188), Tirana (locul 175) si St. Petersburg (locul 174) au ramas codasele clasamentului european in 2019, in timp ce Sarajevo (locul 156) a urcat trei locuri, multumita unei scaderi considerabile a ratei criminalitatii.

Potrivit Mercier, cel mai sigur oras din Europa este Luxemburg, urmat de Basel, Bern, Helsinki si Zurich. Moscova (locul 200) si Sankt Petersburg (locul 197) au fost cel mai putin sigure orase din Europa, anul acesta.

Cele mai abrupte scaderi in Europa de Vest intre 2005 si 2019 s-au inregistrat la Bruxelles (locul 47), din cauza atentatelor teroriste si Atena (locul 102), ca urmare a incetinirii revenirii economice dupa criza financiara globala.

Orasele cu cea mai buna calitate a vietii din lume

La nivel global, Capitala Austriei isi pastreaza locul fruntas de zece ani incoace, in topul Mercier. Este urmata indeaproape de Zurich, Auckland, Munchen si Vancouver (cel mai bine cotat oras din America de Nord de zece ani incoace) . Singapore (25), Montevideo (78) si Port Louis (83) isi pastreaza statutul de cele mai bine cotate orase din Asia, America de Sud, respectiv Africa.

Desi inca se afla la sfarsitul topului, Bagdad a inregistrat imbunatatiri semnificative, atat la capitolul siguranta cat si servicii de sanatate. Caracas, in schimb, a scazut la capitolul calitate a vietii, ca urmare a instabilitatii economice si politice.

Sursa

Un oraș din România trece la taxiuri electrice

Un oraș din Moldova nu pare deranjat de faptul că nu e legat de autostradă și ia măsuri pe plan local, urmând să introducă taxiurile electrice.

Consiliul Local Suceava a stabilit ca la licitațiile pentru obținerea de licente pentru taxiuri cel puțin jumătate dintre ele să fie pentru autovehicule cu motoare electrice, scrie Libertatea.

Au fost montate deja 28 de stații de încărcare în oraș, printr-un proiect de finanțare elvețiană. Jumătate dintre acestea sunt dotate cu un sistem de încărcare rapidă, iar în bugetul pe 2019 sunt prevăzuți bani pentru instalarea a două stații de încărcare ultrarapide.

Muncipalitatea va acoperi timp de cinci ani costul curentului și se va ocupa de mentenanța stațiilor, urmând ca apoi să decidă dacă va taxa încărcările.

Taxiurile nu sunt primele mașini electrice care circulă pe străzile Sucevei. Primăria folosește deja 11 autoturisme electrice, două furgonete, o automăturătoare și o autocisternă cu motor electric, dar și 10 biciclete electrice pentru Poliția Locală, printr-un proiect cu fonduri elvețiene.

Vor fi cumpărate și 50 de autobuze electrice, cu bani de la Uniunea Europeană. Alte cinci autobuze pe baterii vor ajunge în curând în orașul din Bucovina.

Rămâne de văzut, însă, câți operatori de taxi din Suceava vor opta pentru cumpărarea de automobile electrice.

Sursa

Noi provocari pentru concurentele „Bravo, ai stil!”. Saptamana aceasta, un nou jurat la pupitrul emisiunii

Cea de-a zece saptamana de competitie a show-ului de fashion „Bravo, ai stil!”, difuzat de Kanal D vine cu schimbari majore, provocari si surprize, atat pentru juratii emisiunii, cat si pentru aspirantele la titlul de cea mai stilata femeie din Romania.

In aceasta saptamana formula juratilor de la “Bravo, ai stil!” este intregita de Alina Eremia, una dintre cele mai apreciate cantarete din Romania, un trendsetter in materie de moda si stil. 
Inainte de a-si intra in drepturi, ca jurat al emisiunii, artista marturiseste ca are mari emotii, odata cu noua experienta pe care o va trai pe parcursul acestei saptamani. Alina Eremia face cateva precizari in ceea ce priveste stilul sau vestimentar abordat.

Este o experienta noua pentru mine, am foarte mari emotii, trebuie sa recunosc asta. Dar, in acelasi timp, stiu ca ma voi acomoda foarte repede cu aceasta postura de jurat. Niciodata nu port ceva care nu ma reprezinta, chiar daca alegerea mea nu este pe gustul unora, altora; intotdeauna primeaza pentru mine sa ma simt bine in pielea mea, sa ma simt sexi”, spune Alina Eremia. 


Se strang randurile la “Bravo, ai stil!”, competitia ajunge intr-o alta etapa si devine din ce in ce mai stransa; aspirantele acestui sezon la titlul de cea mai stilata femeie din Romania au parte de o surpriza de proportii, data cu anuntul facut de Ilinca Vandici in prima editie a acestei saptamani. 
De saptamana aceasta, doar 9 concurente vor mai ramane in acest concurs. Am trecut intr-o alta etapa, v-ati acomodat deja, iar lupta devine din ce in ce mai acerba”, anunta Ilinca Vandici.

Sursa

Simona Halep le-a spus americanilor de ce iubeste Romania atat de mult

In timp ce tot mai multi jucatori aleg paradisuri fiscale pentru a-si stabili rezidenta, Simona Halep ramane ferma si spune ca Romania e cel mai important loc din lume pentru ea.

Sportiva noastra a afirmat ca nu-si imagineaza ca s-ar putea stabili vreodata definitiv intr-o alta tara deoarece iubeste prea mult Romania.

Intrebata de jurnalistii americani ce face Romania atat de speciala, Simona a spus ca oamenii reprezinta marele avantaj al acestei tari.

Romania pentru totdeauna! Nici macar nu ma pot gandi ca as putea parasi tara. M-am nascut acolo, iar asta este ceva pozitiv pentru mine. Am succes in tenis fara sa avem un sistem in spate, iar asta ma face sa ma simt si mai puternica. In plus, atmosfera din tara e speciala.

Simt ca apartin acelui loc si intotdeauna ma intorc cu placere in Romania. De fiecare data cand simt nevoia sa-mi incarc bateriile ma intorc in Romania. Am familia, am rudele si prietenii. Oamenii fac Romania mai buna!”, a spus Simona la conferinta de presa.

Simona se afla la Indian Wells, unde astazi o va intalni pe Marketa Vondrousova, in optimile de finala, de la ora 21:30.

Ocupanta locului 2 WTA a marturisit ca nu o cunoaste pe adversara din Cehia si spune ca acest lucru ii ingreuneaza misiunea.

Nici nu stiu daca am jucat impotriva ei. Nu cred ca am facut-o. Va fi ceva nou si nu este usor, dar sunt pregatita. Ma concentrez doar pe mine si vom vedea cum va fi“, a spus Simona intr-o conferinta de presa.

In varsta de 19 ani, Vondrousova este o stea in ascensiune in tenisul feminin. Cel mai bun rezultat din cariera l-a inregistrat la US Open 2018, cand a ajuns pana in optimi.

Sursa

Cum a reuşit o antreprenoare din România să cucerească Parisul cu mititei, sarmale şi papanaşi

Ecaterina Paraschiv-Poirson ar vrea să aducă în Bucureşti proiectul Ibrik, restaurantul din Paris deschis la finalul lui 2018, care în ianuarie a intrat pe lista redactată de editorii VOGUE a celor mai hot locuri din capitala Franţei. Până când acest lucru va deveni realitate, noi aici, în Micul Paris, ne întrebăm un singur lucru: cum a fost posibil ca mititeii noştri să devină vedete chiar pe scena pariziană, una dintre cele mai rafinate ale lumii?

Restaurantul a fost deschis în decembrie 2018, chiar de ziua României, pe 1 decembrie. Nu am calculat, dar aşa a fost să fie. Este cel de-al doilea proiect al meu, după o cafenea deschisă tot în Paris, cu denumirea Ibrik“, spune Ecaterina Paraschiv – Poirson, proprietara celor două unităţi.

Cafeneaua Ibrik a fost deschisă în martie, 2017, în cel de-al nouălea district din cele 20 câte are Parisul, o zonă cunoscută pentru repere precum Opera, bulevardul Haussmann sau Galeriile Lafayette.

Lucrurile au mers foarte bine, astfel că în vara anului trecut, Ecaterina Paraschiv-Poirson începe cel de-al doilea său proiect, restaurantul Ibrik Kitchen. De data aceasta, antreprenoarea şi-a dorit ca restaurantul să fie în cel de-al doilea district parizian, o zonă care se conturează a fi tot mai hip, un fel de Centrul Vechi al Bucureştiului, dar cu doza de rafinament parizian la pachet.

Atât cafeneua, cât şi restaurantul au o inspiraţie comună, şi anume bunica antreprenoarei şi al său ritual de relaxare.

Am părăsit România, alături de familie, când aveam şase ani şi jumătate, bunica fiind persoana de care m-am simţit foarte legată. De altfel, Ibrik, numele cafenelei, vine de la ritualul ei de preparare a cafelei. Chiar dacă părinţii mei au fugit din ţară, eu mereu am rămas foarte ataşată de România.

Având în suflet amintirea bunicii, Ecaterina Paraschiv-Poirson a apelat la ajutoare de nădejde pentru a recrea atmosfera casei în care a copilărit într-una dintre cele mai în vogă zone ale Parisului. Şi de data aceasta familia i-a fost alături.

„Designul restaurantului a fost făcut de verişoara mea, Laura Paraschiv, cea care are buticul Circa 1703 – 3071. Laura caută obiecte de design, din diferite timpuri, pe care le aduce în spaţiul ei din Bucureşti. Ceea ce mi-am dorit eu pentru Ibrik Kitchen a fost să regăsesc salonul bunicii mele. Ţin minte că avea o masă neagră de marmură. Nu se potrivea neapărat cu ce era în jurul său, dar pe mine mă atrăgea foarte tare.

Mai departe, pentru completarea proiectului Ibrik Kitchen, antreprenoarea a apelat la prieteni. Doi i-au fost de mare ajutor, mai ales că unul dintre ei avea abilităţi culinare dovedite după o participare foarte reuşită la MasterChef.

„Eu sunt prietenă cu Ovidiu (Ovidiu Malişevschi – n. red.), iar mai departe Ovidiu este prieten cu Bogdan (Alexandrescu, fost concurent la MasterChef – n. red.). Ei se ocupă de partea de meniu a restaurantului, dar investiţia este a mea şi s-a ridicat la 350.000 de euro.“

În decembrie, chiar de ziua naţională a României, în an de centenar, Ibrik Kitchen şi-a deschis porţile, iar la scurt timp a intrat pe lista celor mai hot locuri din Paris realizată de editorii VOGUE, cea mai prestigioasă publicaţie de modă şi lifestyle la nivel global.

Când străzile Parisului sunt aglomerate de sute de experienţe, cum de a reuşit micul restaurant cu rădăcini româneşti să prindă atât de bine?

Cred că am avut o şansă foarte mare pentru că nu sunt restaurante din Balcani în Paris. Vedem că a trecut moda fine-dining-ului în Paris, oraş care este cam cu zece ani înaintea Bucureştiului. Dar pe de altă parte, Parisul este cam cu zece ani în urma New York-ului, oraş în care întâlneşti orice gastronomie. Parisul abia acum devine mai exotic.“

Deşi majoritatea are în minte mâncarea asiatică drept primă asociere cu exotismul gastronomic, preparatele româneşti sunt extrem de interesante datorită melanjului unic de influenţe.

Pe firul istoriei, România a fost trecută de multe popoare. Poţi spune azi că micii sau sarmalele sunt ale tale? Dar tocmai varietatea de influenţe aduce bogăţia gastronomiei româneşti. Eu asta am vrut să arăt Parisului, că plecând din România pot reconstitui tradiţii culinare de mii de ani.

Iar Parisul a zis „Oui, Oui“ din toată inima şi s-a pus pe mâncat cu două mâini mititei şi sarmale.

„Avem două meniuri diferite, unu de prânz şi unu de seară. Francezii iau prânzul foarte rapid. Trebuie să aibă ceva bun şi cald şi la timp. Seara însă este despre a savura masa.“

În cadrul meniului, câteva preparate au devenit vedete de necontestat.

Încercăm să facem mititeii aşa cum ştim noi că sunt acasă, pufoşi şi cu gust, dar şi dacă mergi în Bucureşti ajungi într-o adevărată polemică privind adevărata reţetă a celui mai bun mititel. Sarmalele sunt la fel de bine primite, iar papanaşii au devenit vedeta meniului.“

Iniţiativa Ecaterinei Paraschiv-Poirson de a aduce (alt)ceva din România şi, mai important, de a stârni reacţii pozitive, în Paris, nu este singulară.

Compania Le Manoir, controlată de familia antre­pre­norului Cristian Preotu care deţine mai multe afaceri în domeniul gastronomiei fine, a decis anul trecut să intre pe piaţa din Franţa cu distribuţia de vinuri româneşti şi cu un magazin în Paris unde va vinde produse tradiţionale de pe piaţa locală şi din ţările din regiune. 

Potrivit celor mai recente declaraţii, distribuţia de vinuri urmează să înceapă în primăvară acestui an odată cu deschiderea magazinului în centrul Parisului, mai exact în apropiere de Turnul Eiffel şi de Ambasada României în Franţa. Investiţia nece­sa­ră pentru acest spaţiu de retail este estimată mo­men­tan la 350.000 de euro.

România este unul dintre cei mai mari producători de vinuri din Europa şi chiar din lume, cu 5,2 milioane de hectolitri estimaţi pentru 2018, cele mai recente date disponibile. Totuşi, exporturile sunt practic inexistente. Iniţativa lui Preotu poate părea „une folie“, dar ţinând cont de proaspăta deschidere a publicului parizian spre noi experienţe culinare, chiar şi cei mai rafinaţi băutori de vinuri franţuzeşti s-ar putea îndrăgosti de terroirul din Dealul Mare, una dintre cele mai bune zone viticole din România. Iar Ecaterina Pa­raschiv – Poirson spune şi ea că nu a terminat cu introducerea publicului francez în tainele gastronomiei balcanice, aşa că are în plan deschiderea unei brutării cu specific.

Să nu vă fie prea mare mirarea dacă în câteva luni, pe lângă baghete şi croissante, francezii îşi vor întinde terina pe o felie zdravană de pâine cu cartof şi vor renunţa momentan la brânza cu mucegai pentru o felie de telemea gustoasă.

Înainte de a începe povestea Ibrik, aveam o meserie foarte serioasă, eram avocat. Am renunţat total la acea viaţă după o carieră de 10 ani în care am muncit foarte mult. Declicul cred că a fost primul meu copil, o fată, care la vârsta de trei ani credea în poveşti şi care mi le spunea mie.“

Pasiunea copilului şi inocenţa de a crede în basme au fost un semnal de alarmă. Ceva se pierduse odată cu anii duri de avocatură, acea putere de a mai crede în „A fost odată ca niciodată…“.

Cumva m-am gândit că aş vrea şi eu povestea mea, aşa că am lăsat lumea asta exclusiv raţională în încercarea de a aduce ceva emoţie în ea. Am descoperit după ceva timp că nu îmi mai este frică să combin cele două lumi. Şi am mai învăţat că instinctele şi curajul de a asculta de ele sunt esenţiale în antreprenoriat.

Şi că tot veni vorba, Ecaterina Paraschiv-Poirson spune că i-ar plăcea mult să deschidă un Ibrik chiar în Bucureşti. Până acum instinctele nu au înşelat-o. Îi mai trebuie doar un partener de afaceri curajos pentru a uni Micul Paris cu Marele Paris la o cafea la ibric.

Sursa

Un roman a castigat cursa de 120 de mile de la ultramaratonul de la Polul Nord

Romanul Vlad Adrian Crisan Pop a castigat cursa de 120 de mile, varianta scurta a ultramaratonului “6633 Arctic Ultra” de la Cercul Polar de Nord, el inscriindu-se in acest concurs cu gandul sa stranga bani de burse pentru copiii bolnavi de cancer.

Potrivit anuntului facut pe pagina oficiala de Facebook a competitiei, Vlad a reusit duminica “un rezultat fantastic”, printre altele, organizatorii afirmand ca romanul a alergat zambind tot drumul, de la start pana la linia de sosire.

Vlad Adrian Crisan Pop si-a propus ca prin participarea la ultramaratonul de la Polul Nord sa stranga bani pentru copiii bolnavi de cancer, noteaza cei de la Asociatia MagiCamp, unde activeaza acesta.

S-a inscris la 6633 Arctic Ultra dintr-un singur motiv, cu un singur gand: sa stranga bani de burse pentru copiii bolnavi de cancer. Vrea sa creeze 100 de burse pentru 100 de copii bolnavi de cancer din tabara MagiCamp. Burse de 500 de lei pe luna, timp de 12 luni“, se arata intr-o postare pe pagina de facebook a asociatiei.

Pe de alta parte, luni dimineata, bibliotecarul Avran Iancu isi continua cursa de 380 de mile (618 km) la ultramaratonul 6633 Arctic Ultra.

Polisportivul din Petrosani se afla pe pozitia a opta in concurs si se indrepta spre cel de-al cincilea punct de control, cel de la Aklavik, la 211,1 mile de start, conform monitorizarii afisate pe site-ul concursului.

Romanca Florentina Iofcea s-a retras din concurs.

Sursa

România, la Târgul Internaţional de Turism. Standul ţării noastre, inaugurat cu o degustare de vinuri şi produse tradiţionale

S-a deschis cel mai mare târg de turism din lume, la care participă şi 45 de firme româneşti. Standul României a fost inaugurat cu o degustare de vinuri şi produse tradiţionale.

Firmele româneşti prezintă ofertele turistice din ţara noastră. Sunt promovate Transilvania, Bucovina şi Marea Neagră, dar şi ecoturismul, cetăţile şi castelele Transilvaniei.

România câştigă anual, din turism, 2,5 miliarde de euro, iar turiştii străini care au venit în ţara noastră anul trecut au fost peste 2,5 milioane, cei mai mulţi din Germania, Israel, Italia, Franţa şi SUA. Au vizitat el mai mult Bucureştiul, Constanţa şi Braşovul şi au stat, în medie, două nopţi.

Târgul Internaţional de Turism de la Berlin este cel mai important din lume, cu o tradiţie de peste o jumătate de secol, iar anul acesta îşi prezintă ofertele peste 10.000 de expozanţi din 180 de ţări.

Sursa

Presa franceza: In Romania, copacii pot striga dupa ajutor cand aud drujba

Pentru a salva ultimele paduri virgine ale Europei de taierile ilegale, in copacii din Romania au fost montati senzori care detecteaza drujba.

Informatia a trecut granitele tarii si a fost prezentata de jurnalistii de la postul francez de radio RTL.

“Montate la inaltime in copaci, dispozitivele arata precum niste casute pentru pasari si sunt dotate cu un mic panou solar ce alimenteaza atat senzorul, cat si un telefon atasat dispozitivului. Senzorii pot detecta vibratiile produse de drujbe pe o raza de 20 de metri, iar telefonul suna automat la ocolul silvic.

Dispozitivul se numeste ‘Screaming trees’ (Copacii care tipa, n.red.) si a fost dezvoltat de ONG-ul romanesc Agent Green, pentru ca in aceasta tara inca sunt paduri virgine, care nu au fost niciodata modificate de om. Doar 3% din padurile Europei sunt inca intacte, iar jumatate din acestea se afla in Romania”, au povestit cei de la RTL.fr.

Aceste paduri sunt casa pentru numeroase specii de plante si animale, inclusiv ursi si lupi, si au fost incluse in Patrimoniul Mondial UNESCO. Insa in ultimii ani fenomenul defrisarilor ilegale a luat amploare.

“Chiar daca padurile sunt protejate de legile nationale, dar si de legile UE, ele sunt foarte vaste – se intind pe 80 de milioane de metri cubi. Asadar, dispozitivele care ajuta copacii sa vorbeasca le dau o sansa mare in plus in fata celor care taie ilegal padurea”, conchid jurnalistii francezi.

Sursa