Mircea Geoană devine numărul doi în NATO, adjunct al secretarului general Jens Stoltenberg/ Reacţia fostului diplomat: E o provocare şi o oportunitate

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat miercuri numirea lui Mircea Geoană în funcţia de adjunct al secretarului general al Alianţei Nord-Atlantice.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat miercuri numirea lui Mircea Geoană în funcţia de adjunct al secretarului general al Alianţei Nord-Atlantice.

Mircea Geoană o va înlocui pe Rose Gottemoeller, din Statele Unite, al cărei mandat începuse în octombrie 2016.

“Sunt bucuros să anunţ numirea lui Mircea Geoană în funcţia de adjunct al secretarului general NATO. Este un promotor puternic al relaţiilor transatlantice şi va aduce experienţa îndelungată de politician şi diplomat. Va fi primul român care deţine această poziţie înaltă”, a declarat Jens Stoltenberg, conform unui comunicat postat pe site-ul NATO.

“Îi sunt foarte recunoscător lui Rose Gottemoeller. Abilităţile sale diplomatice şi expertiza în domeniul politicilor pentru securitatea internaţională sunt nepreţuite pentru Alianţă, în contextul în care NATO continuă să se adapteze unui mediu de securitate imprevizibil”, precizează Jens Stoltenberg.

Mircea Geoană a declarat că este mândru să fie desemnat în funcţia de adjunct al secretarului general al NATO şi că este deopotrivă „o uriaşă provocare şi oportunitate” ca să reprezinte interesele Alianţei Nord-Atlantice.

„Sunt mandru sa fiu desemnat de catre Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg, ca urmatorul Secretar General Adjunct. Este, deopotriva, o uriasa provocare si o oportunitate de a reprezenta interesele Aliantei noastre, care asigura securitatea a peste 1 miliard de cetateni. De-a lungul carierei mele diplomatice si politice am promovat legatura transatlantica si integrarea euro-atlantica a Romaniei. Sunt profund onorat sa fiu desemnat pentru aceasta pozitie cheie ce reprezinta, de asemenea, o recunoastere a importantei contributii a Romaniei in cadrul NATO. Apreciez, in mod deosebit, sustinerea politica si institutionala trans-partinice de care s-a bucurat candidatura mea”, a scris Mircea Geoană, miercuri, pe Facebook.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat miercuri numirea lui Mircea Geoană în funcţia de adjunct al secretarului general al Alianţei Nord-Atlantice.

Mircea Geoană o va înlocui pe Rose Gottemoeller, din Statele Unite, al cărei mandat începuse în octombrie 2016.

Mircea Dan Geoană, 61 de ani, este un politician român, în prezent preşedinte al Partidului Social Românesc, formaţiune pe care a fondat-o în aprilie 2015. De asemenea, Mircea Geoană este preşedintele Institutului Aspen România, o asociaţie non-profit, apolitică.

El a fost preşedintele Partidului Social Democrat din aprilie 2005 până în februarie 2010, preşedinte al Senatului României din decembrie 2008 până în noiembrie 2011, senator, fost Ambasador al României în SUA şi Ministru de Externe în Guvernul Năstase.

Sursa

Romania a fost si in luna iunie tara cu cea mai mare inflatie anuala din UE

Romania a avut, si in luna iunie 2019, cea mai mare rata anuala a inflatiei dintre statele membre ale Uniunii Europene, cu un avans al preturilor de consum de 3,9%, mai mic totusi fata de nivelul de 4,4% inregistrat in luna mai, arata datele publicate, miercuri, de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

Este a sasea luna consecutiva in care Romania are cea mai mare inflatie anuala din Uniunea Europeana.

Rata anuala a inflatiei in Uniunea Europeana (UE) a ramas stabila in luna iunie 2019 la 1,6%, in timp ce in zona euro inflatia a crescut usor pana la 1,3%, de la un nivel de 1,2% inregistrat in luna mai. In randul statelor membre UE, cea mai ridicata rata anuala a inflatiei se inregistra in Romania (3,9%), Ungaria (3,4%) si Letonia (3,1%) . La polul opus, tarile membre cu cea mai scazuta rata anuala a inflatiei au fost Grecia (0,2%), Cipru (0,3%), Danemarca si Croatia (0,5%).

Comparativ cu situatia din luna mai 2019, rata anuala a inflatiei a scazut in 17 state membre (inclusiv in Romania de la 4,4% pana la 3,9%), a ramas stabila in Slovacia si a crescut in noua state membre.

In zona euro, cel mai semnificativ impact asupra cresterii anuale a preturilor l-au avut preturile la servicii (0,73 puncte procentuale), urmate de preturile la alimente si tigari (0,30 puncte procentuale) si preturile la energie (0,17 puncte procentuale).

In ceea ce priveste Romania, datele publicate anterior de Institutul National de Statistica (INS) arata ca rata anuala a inflatiei a coborat la 3,84% in luna iunie, pe fondul diminuarii preturilor la alimente cu 0,47%, a marfurilor nealimentare cu 0,24% si a scumpirii serviciilor cu 0,17%.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat, la jumatatea lunii mai, la 4,2% prognoza de inflatie pentru finalul acestui an si estimeaza o inflatie de 3,3% pentru 2020. BNR estima, in februarie 2019, o inflatie de 3% pentru finalul acestui an, respectiv de 3,1% pentru 2020. 

Sursa

A studiat în Canada dar a ales să se întoarcă, la 21 de ani, în România: “Căutam acel sentiment de «acasă»”

„Piaţa locală are o deschidere din ce în ce mai mare pentru serviciile de integritate şi antifraudă, iar cu ajutorul expertizei şi al eforturilor depuse de către echipă am reuşit să obţinem rezultate excepţionale şi o creştere a venitului de peste 20% faţă de anul financiar anterior (respectiv 1 iulie 2018 – 30 iunie 2019).”

Clarisa Zavate coordonează departamentul Forensic & Integrity Services din cadrul EY România, având în subordine o echipă compusă din 22 de experţi în antifraudă şi anticorupţie, investigaţii şi business intelligence, combaterea spălării banilor (AML), forensic technology (Forensic Data Analytics – FDA), dispute şi litigii, dar şi în protecţia datelor cu caracter personal (GDPR).

Clarisa Zavate a emigrat în 1997 cu părinţii săi în Canada şi a copilărit în Toronto, unde a urmat toate etapele educaţionale, inclusiv studiile universitare. S-a întors în România în 2009, la 21 de ani, „căutând acel sentiment de «acasă» şi dorind să mă stabilesc aici”. În ultimii 10 ani a lucrat în diverse sedii din reţeaua EY, respectiv Bucureşti, New York, New Jersey, Londra şi Zürich. A căutat însă constant oportunitatea de a reveni în ţară, iar în momentul în care s-a ivit acest rol, alegerea a fost clară. „România este locul în care îmi doresc să rămân şi mă bucur de un rol care îmi permite în continuare să am o experienţă globală, să lucrez cu echipe multinaţionale şi să colaborez cu cele mai mari firme globale. Mai mult, îmi doresc să contribui la dezvoltarea pieţei locale şi, mai ales, să îmbunătăţesc mediul local în lupta anticorupţie.”

Este licenţiată în Administrarea Afacerilor Internaţionale la facultatea Schulich School of Business (York University) din Toronto şi a absolvit un master în Managementul Proiectelor Internaţionale la Academia de Studii Economice din Bucureşti. 

Profilul Clarisei Zavate a apărut în ediţia de anul acesta a catalogului 100 TINERI MANAGERI DE TOP din România.

Sursa

Cristian Constantin, atlet și bursier al Universității din Pennsylvania: “Este dificil să propui idei noi unor oameni încuiați în trecut”

Constănțeanul (23 de ani), un remarcabil campion la atletism, este unul dintre tinerii aceia străluciți care au plecat din România în anii din urmă, fiindcă nu au găsit aici oportunități. În prezent este bursier în Pennsylvania, în Statele Unite ale Americii, a primit o bursă integrală în inginerie mecanică (după ce a studiat și inginerie chimică și biomoleculară).

“Cristian Constantin a câștigat proba de săritură în lungime la Penn Relays, una dintre cele mai vechi competiții din lume, ajunsă la a 125-a ediție”. Am citit deunăzi această știre (http://aimx.ro/cristian-constantin-a-castigat-penn/). Care e povestea din spatele ei? Cine ești dumneata, Cristian Constantin?

Sunt un atlet din Constanța care s-a ținut de treabă toată viața, iar asta a contribuit semnificativ la succesul de care am avut parte. Am avut niște performanțe oarecum impresionante în România sub îndrumarea doamnei Carmen Botea și am reușit sa continui acest progres și peste ocean. 

Ai o bursă integrală la Universitatea din Pennsylvania, studiezi inginere mecanică, după ce ai studiat inginerie chimică și biomoleculară. Te mai întorci vreodată în România sau gata?

Nu intenționez să revin definitiv în țară, dar nici în State nu garantez că voi rămâne. Totul depinde de ce oportunități se vor ivi; eu mă orientez către un loc unde pot evolua până la cele mai înalte poziții. 

Cum vezi tu situația asta a tinerilor care pleacă să învețe peste granițe? Ce ar trebui făcut pentru ca ei să dea înapoi ceva societății românești?

Consider că oricine are oportunitatea sau potențialul să studieze în străinătate ar trebui să profite de ocazie. Pentru ca cei care pleacă să dea înapoi ceva trebuie ca acel efort să nu fie în zadar. M-aș întoarce cu tot dragul dacă nivelul de trai ar fi mult mai ridicat și dacă aș putea să lucrez într-un loc care să îmi îmi satisfacăcriteriile. 

Care sunt soluțiile la problemele cu care te-ai confruntat ca student?

Perseverența. În America, anul 1 de studii nu a fost foarte satisfăcător, eram obișnuit cu o viață mai ușoară. Deși petreceam mult timp studiind, nu eram foarte eficient. Anul 2 a fost exact opusul, totul a mers ca pe roate, dar a trebuit să fac sacrificii multe. Practic oscilam între mers la ore, antrenamente și învățat. Asta era rutina mea. Ocazional un party sau jocuri. Nici de prea mult somn n-am avut parte, sarcinile de student mâncau mult din timpul meu. Un mare ajutor au fost colegii și prietenii; sunt multe concepte și teme greu de abordat de unul singur, iar un study group este adesea soluția. Când ne întâlnim, stăm până la 2-4 dimineața. De exemplu, am stat până la 5 dimineața să termin o temă chiar înainte de Penn Relays. Am dormit totuși vreo 6 ore, dar am ratat toate cursurile în ziua aceea; până la urmă nu a avut un impact foarte mare, am reușit să câștig cu record personal. Tocmai ce am primit notele pentru anul acesta și am reușit sa ajung pe lista decanului datorită eforturilor pe care le-am depus de-a lungul semestrului. Ca să ajungi acolo, trebuie o medie de minim 3.7 din 4, ceea ce este extrem de dificil în facultatea de inginerie. Vreau să îi îndemn pe toți cititorii să nu renunțe niciodată la lucrurile pe care le doresc, iar cu muncă asiduă și perseverență toate vor veni la timpul lor. 

Cum ai compara condițiile de antrenament cu cele din România? 

Diferența e monumentală, în special sala de forță. În Constanța ne chinuiam cu 5 haltere ruginite, într-o sală înghesuită care adesea era inundată. Aici e o sală cu 50 de cadre, fiecare cu 2 bare și cu 200 kg de discuri, aparate întreținute, pistă de atletism în sala de forță, bazin de înot și lista poate merge la nesfârșit. Când întâmpinam o problemă medicală acasă, daca nu erai atlet de valoare, trebuia sa apelezi la doctor pe banii tăi. Aici avem preparator fizic și doctori chiar în incinta stadionului. Cât despre echipament, aceeași poveste. În România există totuși indemnizații sportive care acoperă aceste cheltuieli, dar nu oricine primește aceste fonduri. 

Ce ii lipsește sistemului românesc de educație? 

Studenți serioși, meditații accesibile, ore suplimentare în care profesorii să fie deschiși pentru a răspunde la întrebări. Ar trebui promovate creativitatea, gândirea logică și lucrul în echipă, acestea fiind mult mai folositoare decât competitivitatea inutilă în a memora pe termen scurt niște paragrafe. În loc sa fie dictat același material în fiecare an, acesta ar trebui să fie accesibil înaintea orei și prezentat în clasă pentru a stimula înțelegerea lui din timp. Învățatul prin dictat funcționează pentru foarte puțini elevi și este o alocare ineficientă a resurselor. 

Ce înseamnă România pentru tine?

România este locul unde am evoluat ca persoană și va avea întotdeauna un loc în inima mea, indiferent de circumstanțe. 

Ce îți place cel mai mult la români?

Cu siguranță cel mai mult îmi plac prieteniile adevărate. Am constatat că românii, sau cel puțin cercul meu de prieteni români, sunt mai de încredere decât majoritatea americanilor cu care am interacționat. 

Care sunt cele mai importante lucruri pe care le-ai învățat în școala românească? Dar cele pe care nu le-ai învățat?

Comparând cu sistemul american, sistemul romanesc m-a învățat respectul și disciplina, însă unii profesori adesea apelau la puterea catalogului pentru a compensa lipsa lor de autoritate. 

Când ești plecat din România de ce îți e cel mai dor?

Întotdeauna de familia mea, dar sunt norocos că am plecat în era acesta a tehnologiei. Comunicăm frecvent video sau audio, iar asta ajută enorm. Când am o perioadă mai dificilă, mereu mă gândesc cu nostalgie ce bine era acasă. 

Ce ne lipsește ca popor?

Mai mulți tineri care să-și facă vocea auzită. Ar fi mai mult decât suficient pentru a face schimbarea de care e nevoie. De asemenea, avem nevoie de oameni care să nu facă treaba doar pe jumate, așa, ca să fie făcută. Consider că totul pornește de la educația pe care o primim.

Sursa

Diaspora românească e a cincea cea mai mare din lume

Potrivit Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), diaspora românească este a cincea cea mai numeroasă diasporă din lume, raportat la numărul total al populației.

Potrivit Ministerului de Externe al României, datele analizate vizează compararea a două seturi de date, unul din 2001/2002 și celălalt din 2015/2016. Între cele două perioade, numărul românilor plecați să trăiască în străinătate a crescut de la 1,1 milioane la 3,4 milioane.

În 2015 – 2016, cel puțin 17% din totalul populației născute în România trăia în țările membre OECD.

Unu din trei români care trăiesc în Diaspora, o fac în Italia. În Spania sunt peste o jumătate de milion de români, în timp ce în Germania trăiesc aproape 700.000. Câteva sute de mii de români s-au stabilit în Marea Britanie, Statele Unite ale Americii sau Franța.

Majoritatea românilor care au ales să emigreze au locuri de muncă necalificate, iar jumătate dintre românii cu studii universitare plecați în străinătate au locuri de muncă ce nu cer specializare.

Mai puțin de un sfert dintre românii plecați în străinătate au studii superioare. Trei sferturi dintre conaționalii noștri din Diaspora muncesc.

Situația se va înrăutăți în anii următori, tendința de emigrare fiind în continuă creștere. Aproape jumătate dintre tinerii cu vârste între 15-24 de ani au declarat că intenționează să părăsească țara.

Sursa

Ştefan Bănică jr. şi Irina Rimes, recitaluri la Cerbul de Aur 2019

Ştefan Bănică jr. şi Irina Rimes vor susţine recitaluri la festivalul Cerbul de Aur de la Braşov, pe 22 şi 23 august.

Cu 16 discuri, peste 30 de videoclipuri şi concerte sold out în toată ţara, Ştefan Bănică jr. va reveni pe scena de la Braşov în prima seară.

Mă leagă multe amintiri frumoase de Festivalul de la Braşov, fie că am avut recitaluri sau am văzut şi am ascultat artişti internaţionali la care nici nu visam, mai ales la începutul anilor ’90”, a transmis el. „Anul acesta am răspuns cu mare plăcere invitaţiei de a susţine un recital. O să cânt alături de Rock’n roll band şi grupul vocal The 50’s şi sper să fie un concert de care să se bucure toate generaţiile prezente la spectacol, dar şi telespectatorii”.

Irina Rimes, care a lansat trilogia muzicală „Iubiri secrete”, va cânta în a doua seară. „Promitem să facem un show original, inspirat şi interesant”, a spus ea.

Televiziunea Română, care organizează festivalul, va anunţa curând alte nume româneşti şi internaţionale care vor susţine recitaluri la Braşov.

Doisprezece interpreţi din Georgia, Letonia, Italia, România, Republica Moldova, Australia, Cipru, Armenia, Lituania şi Austria au fost selectaţi pentru a participa la concursul din cadrul festivalului Cerbul de Aur 2019.

Ei vor urca pe scena din Braşov, joi şi vineri, 22 şi 23 august, urmând ca sâmbătă, 24 august, în seara de gală, să fie anunţat câştigătorul celei de-a 19-a ediţii a concursului.

Interpreţii vor concura pentru premii în valoare de 55.000 de euro.

Biletele pentru Cerbul de Aur au fost puse în vânzare. Pentru cele patru zile ale Festivalului, 22 – 25 august, organizatorii au pus în vânzare mai multe categorii de bilete, cu preţuri pornind de la 70 de lei. Ele sunt disponibile pe Eventim.ro.

Sursa

Novak Djokovici face o declaratie superba despre Simona Halep, dupa titlul castigat la Wimbledon

Sarbul Novak Djokovici a facut o declaratie superba despre Simona Halep, la Balul Campionilor de la Wimbledon.

Aflat pe scena alaturi de Simona, Djokovici a laudat-o pe Simona pentru evolutiile din ultimii ani.

“Simona are jocul, are spiritul de luptatoare, acum are si experienta. Este cu adevarat grozav ca tari mici precum Romania si Serbia, care sunt tari vecine, se descurca atat de bine pe scena mondiala”, a spus Djokovici la ceremonia de premiere.

Amintim ca Simona Halep a castigat minunat finala turneului de la Wimbledon, dupa ce a invins-o pe americanca Serena Williams, la capatul unui meci de zile mari.

Sportiva noastra a facut o demonstratie de tenis spectacol si nu i-a dat nicio sansa Serenei, pe care a invins-o cu 6-2, 6-2.

Pentru Simona, acesta este al doilea turneu de Grand Slam din palmares, dupa cel de la Roland Garros 2018.

In urma acestui rezultat, Simona a urcat trei locuri in clasamentul WTA, iar incepand de luni este pe 4.

Sursa

Un nou sezon „Mireasa din Istanbul”, din 22 iulie, la Kanal D

Noul sezon „Mireasa din Istanbul”, care incepe pe 22 iulie, de la ora 20:00, si va fi difuzat de luni pana vineri, la Kanal D.

Cel de-al treilea sezon al productiei de succes „Mireasa din Istanbul” (original: „Istanbullu Gelin”), cu Ozcan Deniz  si Asli Enver in rolurile principale, incepe, la Kanal D, pe 22 iulie! Un scenariu articulat si prestatia impecabila a actorilor fac astfel incat productia de succes „Mireasa din Istanbul” sa fie atat de indragita si asteptata de milioane de romani.

Povestea fascinanta de dintre Sureyya (Asli Enver) si Faruk (Ozcan Deniz) continua cu intamplari dramatice, menite sa starneasca interesul privitorului. In ultimul episod al sezonului trecut, familia Boran trecea prin grele incercari. Renumita familie ajungea „in strada” in urma confruntarilor cu Adem (Firat Tanis).

Cu toate acestea, membrii familiei Boran raman uniti si, in ciuda problemelor prin care trec, sunt fericiti si lupta pentru a-si recastiga drepturile. Cu vechi dusmani si noi sperante, familia Boran este pregatita sa faca fata noilor incercari ale vietii, in noul sezon „Mireasa din Istanbul”, care incepe pe 22 iulie, de la ora 20:00, si va fi difuzat de luni pana vineri, la Kanal D.

Sursa

O medalie de aur şi una de bronz pentru România, la Cupa Mondială de canotaj de la Rotterdam

România a cucerit o medalie de aur şi una de bronz, duminică, la cea de-a treia etapă a Cupei Mondiale de canotaj, găzduită de Rotterdam.

Aurul a fost cucerit de Nicoleta Ancuţa Bodnar şi Simona Geanina Radiş la dublu vâsle, cu timpul de 07 min 58 sec 390/1000, urmate de Australia (07:59.110) şi Canada (08:03.770), informează agerpres.ro.


Medalia de bronz a fost adjudecată de echipajul feminin de patru rame, compus din Ioana Vrânceanu, Viviana Iuliana Bejinariu, Mădălina Bereş, Denisa Tîlvescu, medaliate cu argint de la Europene. Româncele au fost cronometrate cu timpul de 06 min 52 sec 220/1000, fiind devansate de Australia (06:48.220) şi Danemarca (06:50.530).

Obiectivul era câştigarea a două medalii şi două clasări pe locurile 4-6. Concursul a fost ultimul eveniment înaintea Campionatelor Mondiale de canotaj de la Linz-Ottensheim (Austria), de la sfârşitul lunii august, decisive în calificările pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020.

Federatia Romana De Canotaj: „HAI ROMÂNIA!
România, pe locul 5 în lume, la CUPA MONDIALĂ III de la Rotterdam ! Au participat 42 de țări și au acumulat puncte doar 20.
Chiar dacă nu acesta a fost obiectivul principal, este important de remarcat că România a punctat, conform regulamentelor internaționale, cu cele 8 echipaje ajunse în finalele A, între care două au fost medaliate, cu aur și cu bronz, iar altele șase au ocupat locurile 4-6 la Cupa Mondială.

Desigur, cele două medalii, aur la dublu vâsle, cu Simona Radis și Ancuța Bodnar, precum și bronzul de la patru rame, cu Denisa Tîlvescu, Mădălina Bereș, Viviana Bejinariu și Ioana Vrînceanu au punctat cel mai mult (8 și, respectiv, 5 puncte), dar și celelate echipaje finaliste au contribuit consistent și au adus puncte, astfel: feminin dublu vâsle categorie ușoară LW2x: 3; masculin patru rame M4-: 3; feminin opt plus W8+: 2; feminin dublu rame W2-: 4; masculin dublu rame M2-: 3; feminin dublu vâsle W2x: 8; masculin opt plus M8+: 3; feminin patru rame W4-: 5.

În clasamentul pe puncte România s-a clasat pe locul 5, după Australia, Noua Zeelandă, Marea Britanie și Germania, la egalitate cu Olanda.

În clasamentul pe medalii România a ocupat poziția a 11-a.
Felicitări tuturor canotoarelor și canotorilor din lotul olimpic român, colectivelor tehnice și medicale.

Echipajele noastre au avut de învățat și au acumulat experiență la acest concurs, desfășurat în condiții speciale, cu avantaje de culoar, cu vreme nefavorabilă etc.

A fost ultimul test înaintea celor 7 săptămâni rămase, de pregătire intensă, până la Campionatele Mondiale și calificările pentru JO de la Tokyo 2020, momentul cel mai important al acestui an.
Mult succes tuturor, avem încredere în sportivii și tehnicienii loturilor noastre!
HAI ROMÂNIA!”

Sursa


Românul Vlad Drăguşin, stabilit în Statele Unite ale Americii, produce maşini de jucărie din lemn care se vând în magazine celebre ale lumii, precum galeriile Lafayette sau Conran. Cum arată visul american în lumea jucăriilor?

Cine a văzut „Singur acasă 2“ (şi, să fim serioşi, cine nu l-a văzut?!) îşi aminteşte cu siguranţă momentul în care micul Kevin intră în magazinul imens de jucării Duncan’s Toy Chest din New York, unde primeşte două decoraţiuni de brad în formă de turturele. Continuarea o ştiţi, nu mai insist. Ce merită însă să aflaţi este că fascinaţia băieţelului în faţa munţilor de jucării care se înălţau în jurul lui a fost sursa de inspiraţie pentru un business fondat de românul Vlad Drăguşin în Statele Unite ale Americii.

Candylab este numele sub care Vlad Drăguşin face maşini de jucărie din lemn, o combinaţie a două dintre pasiunile sale – caii-putere şi modelarea lemnului, la care s-a adăugat interesul pentru jucării, odată ce a devenit părinte. Căuta un tip de jucărie care să-l reprezinte, să fie ambasadorul său personal şi să reflecte pasiunea şi studiile lui în domeniul arhitecturii, profil pe care l-a urmat la Universitatea Ion Mincu din Bucureşti.

„În 2010 mi-a venit ideea de a începe să fac jucării, în 2012 aveam primele prototipuri, iar în 2013 am lansat prima campanie de crowdfunding pe Kickstarter (platformă de finanţare pentru proiecte creative – n. red.)“, îşi aminteşte Vlad Drăguşin, în vârstă de 45 de ani.

Tot în 2013, în luna decembrie, a livrat prima comandă. De ce în America totuşi? Era student la Arhitectură în Bucureşti, iar în ultimul an de facultate prietena lui – care între timp i-a devenit soţie – a câştigat Loteria Vizelor şi au decis împreună să se aventureze pe tărâmul american. Nu ştiau că aveau să se stabilească de tot acolo.

Până în 2010 a lucrat în domeniul arhitecturii, o perioadă chiar s-a întors în România, apoi a început să se gândească tot mai serios la propriul business, în America. Şi aşa a apărut Candylab, o pasiune la care a lucrat în paralel cu jobul de arhitect până în 2016, când a decis să i se dedice în totalitate.

Candylab nu înseamnă însă doar maşinuţe, ci şi tot felul de componente din lemn, legate de aceste jucării, sub umbrela mai mare de „carchitecture“ (arhitectura maşinii). La acestea se adaugă şi o jucărie sub forma cabinelor în care se plătesc taxele de drum sau una care reproduce punctul de lucru al salvamarilor pe plajă.

Majoritatea maşinuţelor sunt făcute într-o fabrică din China, pe baza prototipurilor, a desenelor şi a indicaţiilor clare date de Vlad Drăguşin din celălalt capăt al lumii. Doar comenzile speciale se fac în SUA, în Pennsylvania mai exact.

Merg de trei ori pe an în China, unde am doi angajaţi. Alţi doi sunt în Los Angeles, patru în New York şi doi în Pennsylvania. O fabrică proprie în SUA e foarte scump de realizat, pentru că aici piaţa imobiliară este costisitoare, la fel ca salariile. M-am gândit şi la o fabrică în România, însă momentan mi-ar fi greu să gestionez activităţile şi în China, şi în SUA, şi în România“, spune Vlad Drăguşin.

Maşinile din lemn ale lui Vlad Drăguşin se vând astăzi în toată lumea, de la SUA la Marea Britanie, în magazine celebre, precum galeriile Lafayette sau Conran. Piaţa principală o reprezintă Statele Unite ale Americii – de altfel, locul de naştere al jucăriilor Candylab – însă şi Europa generează vânzări bune, în special în magazinele de cadouri, mai ales că maşinuţele din lemn pot fi daruri potrivite atât pentru copii, cât şi pentru pasionaţii de astfel de obiecte de colecţie.

În România, jucăriile sunt disponibile doar la evenimentele Romanian Design Week şi pe platforma designforkidz.com. În curând, ar urma să se găsească şi în librăria Cărtureşti Verso, un concept nou, deschis în Agora Floreasca din Bucureşti.

Preţul unei maşini Candylab porneşte de la nouă dolari şi poate ajunge şi la 70 de dolari, în cazul celor de colecţie, din seria modelelor asamblate în Pennsylvania. Acelea conţin elemente de pânză cerată şi vin ambalate în cutii speciale, ceea ce le face să fie deja mai mult decât o jucărie, poate chiar o bijuterie. Numai trei tipuri de maşini fac parte din această gamă exclusivistă.

„Doar văzând anumite culori sau forme, oamenii pot face legături cu maşini celebre, cum este Ferrari de pildă. Avem o consecvenţă în componentele şi materialele pe care le folosim. Inspiraţia poate să vină într-o jumătate de zi, în care să punem ideea pe hârtie şi să realizăm designul. Alteori, pot trece şi şase luni până obţinem un prototip.“

Cum businessul este în creştere, şi echipa trebuie mărită, aşa că Vlad Drăguşin se află în căutare de oameni care să facă din Candylab un… jucător tot mai puternic pe piaţa jucăriilor, un domeniu unde, pe piaţa americană, domină numele unor giganţi ca Mattel sau Jakks.

„Competiţia este foarte mare şi e foarte greu să-ţi faci loc. Regula este că cine are succes va continua să aibă din ce în ce mai mult succes mai departe, de aceea e dificil să intri pe această piaţă. Eşti ca în afara unui castel ale cărui porţi sunt închise“, povesteşte Vlad Drăguşin. Pentru a-şi uşura munca, românul vrea ca, pe termen lung, să reuşească să aducă producţia jucăriilor cât mai aproape de casă, fie că asta înseamnă SUA sau România. Până la urmă, cu afacerile şi cu locul pe care îl numeşti „acasă“ nu e de joacă.

Sursa

Numarul de locuitori de peste 65 de ani din orasele Romaniei a crescut cu 51% in ultimii 20 de ani, depasind 1 milion in 2018

In contextul actualelor schimbari demografice si culturale din Romania, EY a realizat o analiza comparativa a oraselor din Romania din punct de vedere al varstei populatiei.

Analiza isi propune sa identifice perspectivele de dezvoltare a oraselor din punct de vedere demografic.

In ultimii cinci ani, ponderea segmentului tanar (sub 15 ani) in populatia totala a scazut progresiv, ajungand la 14,8% in 2018. Pe de alta parte, numarul romanilor de peste 65 de ani l-a depasit pe al celor sub 15 ani incepand cu anul 2014.

Varsta medie in Romania a crescut cu aproximativ 4 ani in ultimele doua decenii, ajungand la 41 ani in 2018.

In aceeasi perioada, s-a inregistrat cel mai mare procent de persoane in varsta in randul populatiei urbane romanesti, una din sase persoane avand peste 65 de ani in 2018.

Orasele sunt adesea percepute ca locul tinerilor, dar realitatea este ca multe orase romanesti au in prezent o populatie imbatranita. Cum influenteaza varsta locuitorilor evolutia unui oras?

Se confirma perceptia ca in zonele urbane intalnim mai multi tineri?

Comparativ cu media nationala, media de varsta a locuitorilor din orasele romanesti cu peste 100.000 de locuitori este mai ridicata, 42,3 versus 41,2 la nivelul Romaniei.

Iar media de varsta creste si mai mult in cazul oraselor mai mari, cu toate ca acestea beneficiaza, de obicei, de existenta unor ancore, cum ar fi diversele institutii si universitati, spitale sau obiective culturale care reprezinta toate un punct de atractie pentru tineri.

Pe de alta parte, orasele secundare ofera o parte din dinamismul omoloagelor lor mai mari, insa la un cost mai mic. Aceasta situatie a creat o iesire, in principal, pentru tinerii din zone metropolitane mari, care cauta costuri mai scazute ale vietii, evitarea aglomeratiei si acces mai ieftin la resurse antreprenoriale. In acest context este important de mentionat faptul ca varsta medie a populatiei din rural este mai mica decat cea inregistrata in urban (40,7 rural vs. 41,6 urban) in 2018.

Orasele tinere din Romania

Orasul cu cea mai tanara populatie din Romania este Suceava, cu o varsta medie de 39,5 ani si cu doar una din opt persoane cu varsta de peste 65 ani. Acesta este urmat tot de doua orase din zona Moldovei: Iasi (39,7) si Botosani (40,2).

Iasi si Botosani au cele mai mari procente de locuitori cu varsta sub 18 ani – 19,1% in 2018.

Acest lucru este explicat, in cazul Iasiului, de rata natalitatii, care inregistreaza valoarea cea mai mare comparativ cu celelalte orase – 11,3 nasteri la o mie de locuitori, dar si cu media nationala, de 9,3 nasteri la o mie de locuitori in 2017.

Orase din Romania cu o varsta medie ridicata

La polul opus, municipiul Braila are cea mai imbatranita populatie, cu o varsta medie de 44,1 ani. La o diferenta destul de mare, se claseaza pe locul doi in topul oraselor imbatranite municipiul Brasov (43,6 de ani), urmat indeaproape de Ploiesti si Constanta (43,3 ani).

Aceste orase inregistreaza cele mai mari valori in ceea ce priveste numarul de persoane de peste 65 ani (Braila, Constanta, Ploiesti – 18%, Brasov – 17% din totalul populatiei) . Observam ca orasele cu un numar mare de persoane care indeplinesc varsta de pensionare se afla in orase turistice, fie ca vorbim de zona montana – Brasov sau de la malul marii – Constanta.

Valorile inregistrate de indicele de imbatranire a populatiei sustin concluziile de mai sus, municipiile Constanta si Brasov se situeaza pe primul loc in ceea ce priveste numarul de persoane varstnice inregistrate la 100 persoane tinere – 137 persoane, comparativ cu media nationala de 110 persoane.

Capitala se afla in top 10 orase cu varsta cea mai ridicata din Romania, clasandu-se pe locul 9 cu 42,6 ani, la o diferenta foarte mica de media nationala (42,2) . Desi cu o rata a natalitatii destul de ridicata – 9,7 nasteri la 1.000 de locuitori, capitala pierde in continuare capital uman si asta datorita emigrarii, dar in cea mai mare masura a sporului natural negativ.

Evolutia in timp

92% dintre orasele mari (dintre cele analizate) au inregistrat in ultimii 18 ani scaderi ale populatiei. Cea mai mare scadere inregistrata este in municipiul Braila cu o pierdere a 13% din populatie in perioada analizata. La polul opus avem trei orase – Iasi cu o crestere a populatiei de 13%, Suceava 3% si Cluj-Napoca 1%.

Ingrijorator este ca numarul locuitorilor de 65 de ani si peste din orase a crescut cu 51% in ultimii 20 de ani, depasind 1 milion in 2018. Daca ne raportam la totalul populatiei din Romania, 29% dintre tineri se afla in orasele mari, cu 4% mai putin comparativ cu anii 2000. Pe de alta parte, numarul de locuitori in varsta (peste 65 de ani) a crescut in aceeasi perioada, ajungand sa devanseze valoarea medie initiala cu 6% (24% in 2000 vs. 30% in 2018).

Concluzii

O populatie mai tanara poate aduce avantaje cum ar fi atragerea investitiilor, companiile putand gasi, astfel, mai usor angajatii potriviti. Cu toate acestea, orasele trebuie sa ofere si alte oportunitati pentru tineri, precum facilitati culturale, scoli si locuinte la preturi accesibile.

Orasele cu populatii mai in varsta au beneficii si provocari diferite. Persoanele in varsta, dar inca active tind sa fie mai productive si pot avea salarii mai mari datorita experientei si abilitatilor lor.

Acest lucru duce la cresterea venitului disponibil care poate fi folosit in magazine, baruri si restaurante. Insa este de asemenea adevarat ca orasele cu locuitori mai in varsta se confrunta cu cerinte mai mari in ceea ce priveste sanatatea si ingrijirea sociala.

Astfel, pe masura ce populatiile lor continua sa se diferentieze, orasele vor deveni din ce in ce mai concentrate asupra nevoilor propriilor locuitori.

Adriana Tabac, Director Marketing si Comunicare, EY Romania: “La fel ca in alte tari, orasele din Romania se confrunta, pe langa problemele demografice, cu provocari legate de dezvoltarea si durabilitatea infrastructurii, sanatatea populatiei, bunastarea si facilitatile de locuire. Costurile ridicate, poluarea, schimbarile climatice si cresterea traficului au deja efecte reale asupra populatiei urbane, continuand sa constranga din ce in ce mai mult atractivitatea oraselor mari si capacitatea lor de a creste, fapt constatat in intreaga lume.” 

Sursa

Wimbledon 2019 | Opt români evoluează astăzi: Marius Copil îl înfruntă pe celebrul tenismen Andy Murray/ Când joacă Niculescu, Begu, Buzărnescu şi Tecău

Opt reprezentaţi ai României vor evolua joi, 4 iulie, în probele de simplu feminin, simplu masculin, respectiv dublu feminin, la turneul de la Wimbledon.

Monica Niculescu (111 WTA) va deschide ziua pentru reprezentaţii României. Jucătoarea din Slatina o va înfrunta pe Elise Mertens (21 WTA), în turul secund al probei de simplu. Partida este programată pe terenul 15, după partida de simplu masculin Struff-Fritz, astfel că nu va începe mai devreme de ora 15:00.

De asemenea, tot pe terenul 15, Monica Niculescu va evolua şi în proba de dublu, alături de Irina Begu. Cele două, favorite 15, le vor întâlni pe Daria Kasatkina şi Anett Kontaveit. Jocul este ultimul de pe această arenă, astfel că nu se va disputa mai devreme de 18:30.

Tot la dublu feminin, un alt cuplu din România care evoluează la Wimbledon este format din Mihaela Buzărnescu şi Raluca Olaru. Cele două le vor întâlni pe Rebecca Peterson şi Tamara Zidansek. Partida este a treia de pe terenul 6 a zilei de joi de la Wimbledon, astfel că ora de start va fi aproximativ 17:00. Învingătoarele acestui duel vor întâlni adversare redutabile în turul secund, favoritele 10 Victoria Azarenka şi Ashleigh Barty fiind deja calificate în acastă fază.

O altă româncă de pe tabloul de dublu de la Wimbledon este Andreea Mitu, care face pereche cu franţuzoaica Pauline Parmentier. Ele le vor întâlni pe Danielle Rose Collins şi Bethanie Mattek-Sands, în ultimul meci de pe terenul 7, în jurul orei 18:30.

Pe tabloul de dublu îşi vor începe cursa alţi doi români. Horia Tecău şi Jean-Julien Rojer, cotaţi cu şansa a cincea la câştigarea trofeului, îi vor înfrunta pe Marco Cecchinato şi Andreas Seppi. Meciul este al treilea de pe terenul 10 şi se va disputa după ora 16:00.

Marius Copil, eliminat în primul tur al probei de simplu, îşi încearcă norocul şi la dublu. Arădeanul face pereche cu Ugo Humbert, iar în primul tur, cei doi vor da peste Pierre-Hugues Herbert şi celebrul tenismen de simplu Andy Murray. Arena pe care se va disputa jocul urmează să fie stabilită ulterior, însă partida nu va începe mai devreme de ora 19:30.

Sursa

Ziua Independenţei. Iohannis, la recepţia de la Ambasada SUA

Klaus Iohannis participă, joi, 4 iulie, la recepţia oferită de Ambasada SUA cu ocazia Zilei Independenţei. 

Preşedintele României, Klaus Iohanis, participă joi, începând cu ora 18.35, la recepția oferită de Ambasada Statelor Unite ale Americii cu ocazia celei de-a 243-a aniversări a Zilei Independenței.

Data de 4 iulie 1776 este cunoscută în istoria universală ca ziua Declarării Independenţei americanilor de Imperiul Britanic, un eveniment care a condus la naşterea Statelor Unite ale Americii ca entitate suverană. În prezent, 4 iulie este ziua în care sunt celebrate valorile americane. 

Pe 4 iulie 1776, Congresul Continental a aprobat forma finală a Declaraţiei de Independenţă, la conceperea căreia s-a lucrat mai multe zile.

Astfel a devenit oficială această dată, care a fost inclusă în Declaraţia de Independenţă, iar copia semnată în august 1776, redactată de mână, poate fi văzută în prezent la Arhivele Naţionale din Washington.

Sursa

Catalin Cazacu porneste motoarele “Cash Taxi”, intr-un nou sezon. Emisiunea va fi difuzata in fiecare miercuri, la ora 23:00, la Kanal D

Prima editie a sezonului doi “Cash Taxi” isi asteapta pasagerii la Constanta, pe litoral, pentru a fi premiati in bani.

Aprindeti televizoarele, pornesc motoarele! Catalin Cazacu, cel mai simpatic si generos taximetrist, da startul unui nou sezon “Cash Taxi”, in aceasta seara, la ora 23:00, la Kanal D. Prima editie a sezonului doi “Cash Taxi” isi asteapta pasagerii la Constanta, pe litoral, pentru a fi premiati in bani, in functie de raspunsurile oferite la intrebarile adresate de Catalin Cazacu.Pasagerii accepta provocarea lansata de Catalin Cazacu de a-i duce la destinatie, gratuit, iar daca raspunsurile acestora sunt cele corecte, vor primi si sume considerabile de bani. Calatorii cu taxiul lui Catalin Cazacu devin foarte creativi pentru a-si recupera una dintre cele trei vieti pe care le au la fiecare cursa; trei tineri au fost de acord ca la jumatatea distantei pana la destinatie, sa coboare din masina si sa isi exerseze abilitatile de hairstilisti pe un trecator care este de acord sa le dea o mana de ajutor, oferindu-se drept “cobai”.

“Incepem un nou sezon <Cash Taxi> plin de surprize! Va salut de aici, de la mare; mai am foarte multi de bani de dat, asa ca turistilor care sunt in vacanta, pe litoralul romanesc, le lansez invitatia de a se urca in taxiul meu. Daca marea si soarele nu va erau de ajuns, eu va mai dau un motiv in plus sa veniti pe litoral: Cash Taxi. De abia astept sa va urcati in masina mea”, spune Catalin Cazacu.

Sursa

Wimbledon 2019 | Monica Niculescu s-a calificat în turul 2. Eşecuri pentru Cîrstea, Ana Bogdan şi Ruse

Wimbledon 2019 | Patru românce au jucat marți, în a doua zi a turneului de la Wimbledon, în proba de simplu. Monica Niculescu s-a calificat în turul secund, în timp ce Sorana Cîrstea, Ana Bogdan şi Gabriela Ruse au părăsit turneul londonez din primul tur.


UPDATE 19:51 Ruse – Goerges 5-7, 1-6. MECI GOERGES! Julia Goerges n-a avut emoţii în setul secund, pe care l-a câştigat cu un categoric 6-1.

UPDATE 19:15 Ruse – Goerges 5-7. SET GOERGES! Gabriela Ruse a mers cap la cap cu Julia Goerges până la 5-5, însă germanca a încheiat setul cu break.

UPDATE 18:35 A început partida Gabrielei Ruse cu Julia Goerges.

Ana Bogdan (132 WTA), venită din calificări, şi Sorana Cîrstea (77 WTA) au fost eliminate în primul tur de la Wimbledon, după ce au pierdut partidele susţinute cu britanica Johanna Konta (18 WTA, cap de serie 19), respectiv americanca Amanda Anisimova (26 WTA, cap de serie 25).

Bogdan a cedat în două seturi, 5-7, 2-6, în faţa lui Konta. Tot în două seturi, 3-6, 3-6, a pierzut şi Cîrstea în faţa adversarei sale.

Româncele şi-au asigurat câte 10 puncte WTA şi suma de 45.000 lire sterline.

UPDATE 18:17 Cîrstea – Anisimova 3-6, 3-6. Sorana Cîrstea a pierdut cu scor identic şi al doilea set. Amanda Anisimova a câştigat din nou trei game-uri la rând, de la 3-3.

UPDATE 18:09 Bogdan – Konta 5-7, 2-6. VICTORIE KONTA! Britanica a încheiat cu un nou break partida şi s-a calificat în turul 2.

UPDATE 18:02 Bogdan – Konta 5-7, 2-5. Un singur break în setul 2, realizat de Johanna Konta, care se îndreaptă spre victorie.

UPDATE 17:33 Cîrstea – Anisimova 3-6. SET ANISIMOVA! Sorana a cedat de două ori la rând pe propriul serviciu, în finalul primului set.

UPDATE 17:30 Bogdan – Konta 5-7. SET KONTA! Ana Bogdan şi-a pierdut singura oară serviciul în acest set chiar la scorul de 5-6 şi a cedat primul act.

UPDATE 17:14 Cîrstea – Anisimova 3-3. Sorana Cîrstea merge cap la cap cu Amanda Anisimova. Câte un break a fost realizat de fiecare jucătoare.

UPDATE 17:10 Bogdan – Konta 3-3. Niciun break până acum în partida Anei Bogdan. 

UPDATE 16:50: A început meciul Sorana Cîrstea – Amanda Anisimova. 

UPDATE 16:45: A început partida dintre Ana Bogdan și Johanna Konta. 


UPDATE 15:22: Monica Niculescu s-a calificat în turul al doilea al turneului de la Wimbledon. Sportiva noastră a învins-o pe Andrea Petkovic, scor 2-6, 6-2, 7-5. 

Niculescu, nr. 111 WTA, a reuşit o revenire spectaculoasă în faţa lui Petkovic, nr. 69 mondial, după ce a pierdut primul set cu 6-2. În setul decisiv, la 5-4, Niculescu a servit pentru meci, dar germanca a reuşit break-ul şi a egalat. La 5-5, Monica a făcut din nou break şi de această dată şi-a fructificat serviciul fără emoţii şi a încheiat setul şi meciul cu 2-6, 6-2, 7-5. 

Monica şi-a asigurat un cec de 72.000 de lire sterline şi 70 de puncte WTA, iar în turul al doilea o va înfrunta pe belgianca Elise Mertens, cap de serie 21. 

UPDATE 14:20: Monica Niculescu duce meciul în decisiv: 6-2 în setul 2 cu Petkovic. 

UPDATE 13:30: Monica Niculescu a pierdut primul set cu Andrea Petkovic: 2-6.  

UPDATE 13:00: A început partida Monica Niculescu – Andrea Petkovic.


ȘTIREA INIȚIALĂ. 

Ana Bogdan (132 WTA), jucătoare venită din calificări, o va întâlni pe Johanna Konta (18 WTA), în al doilea meci de pe terenul 1, nu mai devreme de ora 14:30.

În primul meci de pe terenul 16, de la ora 13.00, Monica Niculescu, locul 111 WTA, beneficiară a unui wild card, o va întâlni Andrea Petkovic (Germania), locul 69 WTA.

Sorana Cîrstea (77 WTA) se va duela, nu mai devreme de ora 15:00, cu Amanda Anisimova (26 WTA), pe terenul 17. Imediat după finalul acestui meci, Elena-Gabriela Ruse, locul 176 WTA, venită din calificări, va da piept cu Julia Goerges (Germania), locul 17 WTA.

Programul româncelor de la Wimbledon, din turul 1

  • Simona Halep – Aliaksandra Sasnovich 6-4, 7-5
  • Mihaela Buzărnescu – Jessica Pegula 6-4, 6-4
  • Monica Niculescu – Andrea Petkovic
  • Sorana Cîrstea – Amanda Anisimova
  • Ana Bogdan – Johanna Konta
  • Gabriela Ruse – Julia Goerges
  • Sursa

Senatul a decis: Votul in diaspora se va desfasura pe parcursul a trei zile

Senatul a adoptat, luni, proiectul legislativ in materie electorala care prevede ca votul in strainatate sa se desfasoare pe parcursul a trei zile, iar alegatorii care au stat la coada pana la ora 21.00, cand se inchid sectiile de vot, sa poata vota pana la ora 00.00.

Votul final se va da miercuri in Camera Deputatilor, camera decizionala.

Propunerea legislativa a fost adoptata, in procedura de urgenta, cu 75 de voturi pentru, 0 impotriva si 9 abtineri. Votul a fost reluat deoarece nu se intrunise initial numarul de voturi necesare pentru ca proiectul de lege sa fie adoptat. La primul votul au fost doar 68 de voturi, din necesarul de 69 de voturi pentru adoptare.

De asemenea, inaintea adoptarii proiectului de lege raportul cu amendamente admise a fost adoptat cu 69 “pentru”, unul contra si 10 abtineri.

Astfel, romanii din strainatate vor vota pe parcursul a trei zile, respectiv vineri, sambata si duminica.

Legislatia a fost completata, astfel incat alegatorii care vor fi prezenti la coada la inchiderea sectiei de vot, respectiv ora 21:00, sa poata vota pana la ora 23.59.

“La ora 21:00 presedintele biroului electoral al sectiei de votare declara votarea incheiata si dispune inchiderea localului de vot. Alegatorii care la ora 21:00 se afla la sediul sectiei de votare, precum si cei care se afla la rand in afara sediului sectiei de votare pentru a intra in localul de vot pot sa isi exercite dreptul de vot. Doi membri desemnati de biroul electoral al sectiei de votare, din cadrul acestuia, verifica la ora 21:00 daca in afara sediului sectiei de votare se afla alegatori care asteapta sa isi exercite dreptul de vot si constata si monitorizeaza ordinea in care acestia au acces in localul de vot. Alegatorii aflati in situatiile prevazute pot vota pana cel mult la ora 23:59“, potrivit modificarii aduse articolului 46 din Legea 334/2006.

O alta modificare vizeaza introducerea votului prin corespondenta si pentru alegerile prezidentiale. De asemenea, a fost simplificat procesul de vot prin automatizarea listelor suplimentare.

Actul normativ interoduce si obligatia Ministerului de Externe de a solicita date despre numarul romanilor din Diaspora.

Proiectul legislativ prevede, de asemenea, ca alegatorii vor putea sustine mai multi candidati.

Candidaturile propuse de partidele si de aliantele politice, precum si candidaturile independente pot fi depuse numai daca sunt sustinute de cel putin 200.000 de alegatori. Un alegator poate sustine mai multi candidati“, prevede modificarea adusa articolului 4.

In legea in vigoare, un alegator putea sustine un singur candidat.

Comisia juridica a Senatului a intocmit un raport favirabil, cu amendamente.

La propunerea AEP, a fost introdusa modificarea legislatiei, astfel incat finantarea campaniilor electorale sa poata fi facuta din bugetul partidelor politice. In prezent, doar candidatii isi pot finanta campania electorala, banii find apoi rambursati.

Principalul element de noutate din perspectiva primelor alegeri electorale, anume alegerile prezidentiale, este ca partidele politice vor putea finanta din bugetele proprii campanii electorale prezidentiale, in ideea de a scoate cumva la suprafata finantarea. Putin probabil de crezut ca un candidat, indiferent cat ar fi el de potent, sigur nu avem un Donald Trump, isi poate finanta singur campania elecotrala. Pentru a inlatura cat se poate de mult aceasta forma de suspiciune, cine, cum finanteaza, si partidele isi asuma un candidat, sa poata finanta din resursele proprii un candidat la prezidentiale“, a declarat presedintele Comisiei juridice, Robert Cazanciuc.

Sursa

România, în topul statelor UE cu cei mai mulţi tineri care stau degeaba: peste 730.000 de români cu vârsta între 20 şi 34 de ani nu lucrează şi nici nu învaţă

„Aceşti tineri reprezintă un segment al populaţiei parţial inactive, nu total, în sensul că mulţi dintre ei sunt «freelanceri» nedeclaraţi, adică desfăşoară o activitate care nu este fiscalizată şi care nu reprezintă neapărat o muncă calificată: azi sunt zilieri, mâine aduc o maşină din Germania pe care să o vândă.“

România ocupă o poziţie defavorabilă în rândul statelor Uniunii Europene în ceea ce priveşte indicatorul NEET (acronimul pentru formularea „Not in Education, Employment or Training“), fiind pe locul patru în 2018 în topul statelor cu cele mai mari niveluri ale acestui indicator, arată datele Eurostat. Ast­fel, dintr-o generaţie de peste 3,5 mili­oane de locuitori cu vârsta cuprinsă între 20 şi 34 de ani potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, un procent de 20,4%, adică peste 730.000 de tineri, se încadrează în categoria celor care nici nu lucrează şi nici nu învaţă.

„Aceşti tineri reprezintă un segment al populaţiei parţial inactive, nu total, în sensul că mulţi dintre ei sunt «freelanceri» nedeclaraţi, adică desfăşoară o activitate care nu este fiscalizată şi care nu reprezintă neapărat o muncă calificată: azi sunt zilieri, mâine aduc o maşină din Germania pe care să o vândă sau fac comerţ de graniţă, iau produse mai ieftin din Re­publica Mol­dova şi din Ucraina pe care le vând mai scump în România. Ei reprezintă genul de oameni descurcăreţi, dar nu foarte ambiţioşi. De asemenea, eu nu cred că aceşti 730.000 de tineri sunt mereu aceiaşi, mi-e greu să cred că de la 20 la 34 de ani există cineva care poate să stea degeaba în tot acest interval“, a explicat Sorin Faur, fondator al companiei de consultanţă în resurse umane Academia de HR.

Sursa

Reguli noi privind votul din diaspora

Votul în diaspora se va desfășura pe parcursul a trei zile, a decis comisia parlamentară electorală. Alegătorii aflați în secțiile de votare la ora 21.00 vor putea vota până la 23.59. Românii din diaspora vor putea vota prin corespondență sau anticipat.

Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru votul în diaspora a acordat, joi, raport favorabil proiectului de lege pentru modificarea unor acte normative privind votul în străinătate la alegerile prezidenţiale.

Comisia specială a decis ieri ca în diaspora votul să se desfăşoare în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică.

”În ziua de duminică, votarea începe la ora locală 7,00 şi se încheie la ora locală 21,00. Prin excepţie de la prevederile alin. 1, votarea în străinătate se desfăşoară şi pe parcursul zilelor de vineri şi sâmbătă imediat anterioare zilei votării. În ziua de vineri, votarea începe la la ora locală 12,00 şi se încheie la ora locală 21,00, iar în ziua de sâmbătă votarea se deschide la ora locală 7,00 şi se încheie la ora locală 21,00”, se arată în raportul adoptat  de parlamentarii din Comisia de cod electoral.

Comisia specială a decis, de asemenea, ca în diaspora, la ora 21,00, când se închid secţiile, alegătorii care se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care stau la rând pot să îşi exercite în continuare dreptul de vot. ”La ora 21,00 preşedintele biroului electoral al secţiei de votare declară votarea încheiată şi dispune închiderea localului de vot. Alegătorii care la ora 21,00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul de vot”, se arată în articolul votat de membri comisiei.

Totodată, un membru al biroului electoral al secţiei de votare desemnat de preşedintele acestuia verifică la ora 21,00 dacă în afara localului de vot se află alegători care aşteaptă şi stabileşte ordinea în care aceştia au acces în localul de vot. Parlamentarii au mai adăugat un amendament, potrivit căruia alegătorii aflaţi la rând îşi pot exercita dreptul de vot până la maxim orele 23,59.

Vot prin corespondență

Anterior, comisia specială a decis ca, pentru diaspora, la alegerile prezidenţiale, alături de votul clasic, să funcţioneze şi votul prin corespondenţă şi votul anticipat. Parlamentarii comisiei au început dezbaterea, amendarea şi votarea pe articole a proiectului de modificare a Legii 370/2004 pentru alegerea preşedintelui, act normativ propus de Autoritatea Electorală Permanentă. Articolul 8 al legii a fost modificat astfel încât ”începând cu data de 1 aprilie a anului în care au loc alegeri pentru preşedintele României, la termen şi până la data expirării a cel mult 15 zile de la data începerii perioadei electorale, alegătorul care doreşte să voteze în străinătate la alegerile pentru preşedintele României se poate înregistra în registrul electoral ca alegător în străinătate prin intermediul unui formular online aflat pe site-ul AEP, în care va înscrie numele, prenumele, codul numeric personal, localitatea şi statul unde optează să voteze, la care anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate”.

Un alt articol adoptat de Comisie vizează votul prin corespondenţă. „Pentru a vota prin corespondenţă, alegătorul cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate trebuie să se înregistreze ca alegător prin corespondenţă, conform legii. Alegătorii sunt înscrişi în listele electorale permanente din străinătate. Alegătorii sunt înscrişi în listele electorale permanente din străinătate pentru votul prin corespondenţă. Listele se întocmesc de Autoritatea Electorală Permanentă în format electronic şi sunt puse la dispoziţia Biroului electoral pentru secţiile de votare din străinătate”, potrivit textului adoptat de Comisia pentru cod electoral.

Suplimentarea personalului

Pentru a vota prin corespondenţă, alegătorul cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate trebuie să se înregistreze ca alegător prin corespondenţă, alegătorii sunt înscrişi în listele electorale permanente din străinătate, listele se întocmesc de AEP în format electronic şi sunt puse la dispoziţia Biroului electoral pentru secţiile de votare din străinătate – se menţionează în articolul 8 al legii, în forma stabilită de parlamentarii comisiei.

Un alt articol modificat (articolul 23) se referă la faptul că numărul membrilor Biroului electoral, dacă este insuficient, poate fi suplimentat cu personalul ambasadei sau cu români cu domiciliul în străinătate. „Preşedintele Biroului Electoral al unei secţii de votare din străinătate, dacă constată că în ziua sau preziua votului numărul membrilor Biroului Electoral este insuficient, poate suplimenta numărul membrilor Biroului din personalul ambasadei sau dintre românii cu domiciliul în străinătate, astfel încât să evităm subdimensionarea birourilor secţiilor de votare din străinătate”, a declarat preşedintele comisiei, Dorin Bădulescu.

Sursa

„Puterea Dragostei“ revine la Kanal D cu al doilea sezon. Când va avea premiera

La doar două zile după finalul primului sezon al show-ului matrimonial „Puterea Dragostei“, de la Kanal D, debutează cel de-al doilea, anunţă reprezentanţii postului turcesc.

Primul sezon al emisiunii matrimoniale „Puterea Dragostei“, prezentat de Andreea Mantea, ajunge la final sâmbătă, 13 iulie, la ora 15:30, odată cu difuzarea galei care îşi va desemna câştigătorul.

Fanilor emisiunii matrimoniale „Puterea Dragostei“ li s-a pregătit o surpriză, odată cu debutul celui de-al doilea sezon al show-ului prezentat de Andreea Mantea. Călătoria noilor concurenţi aflaţi în căutarea dragostei va începe imediat după alegerea câştigătorului primului sezon „Puterea Dragostei“, luni, 15 iulie. 

Emisiunea, filmată în Turcia, va fi difuzată de luni până vineri, de la ora 11:00 şi ora 17:00, iar Galele eliminatorii, în fiecare sâmbătă, începând cu ora 15:30.

Castingul pentru cel de-al doilea sezon se află în desfăşurare şi deja a avut loc în Bucureşti la sfârşitul săptămânii trecute şi urmează să ajungă la Cluj-Napoca.

Formatul presupune ca şase femei şi şase bărbaţi să locuiască separat, însă vor petrece opt ore pe săptămână împreună. Publicul are un rol esenţial, formatul presupe ca oamenii din faţa televizorelor să îşi voteze săptămânal favoritul. Cine atrage cele mai multe voturi din partea publicului va primi un premiu în bani. 

Sursa

MAI, mesaj de sustinere pentru naţionala de tineret: Hagi, Radule, Comane .. scoateţi-ne din case diseară!

Ministerul Afacerilor Interne a transmis un mesaj de susţinere pentru fotbaliştii naţionalei de tineret a României, care joacă joi seară contra Germaniei, în semifinalele Campionatului European.

Mesajul celor din Ministerul de Interne este adresat, în principal, fostului număr 10 din naţionala de fotbal şi legendei fotbalului românesc, Gheorghe Hagi.

Acum mai bine de 20 de ani, ne-ai spus că generaţiei tale merită să i se facă statui!

Unii te-au luat în derâdere, alţii te-au criticat, puţini însă au înţeles ce ai însemnat pentru noi.
Cu timpul, ne-am dat seama cât adevăr era în vorbele tale, mai ales atunci când ne uitam la alte campionate pentru că stadioanele noastre începeau să se golească. Spectatorii abia dacă aveau ce să vadă.
Nu te-ai retras din fotbal şi ai început să antrenezi, dar ştim că nu ţi-a fost uşor pentru că nimeni nu mai investea în copii.
Ai explicat şi lucrul aceasta, dar din nou nimeni nu te-a crezut.
Poate atunci ţi-ai dat seama că cineva trebuie să-şi asume creşterea unei noi generaţii de fotbalişti.
L-ai luat pe Ianis de mână, exact ca atunci la finalul meciului de retragere şi ai plecat la Viitorul Constanţa ca să construieşti Echipa Naţională de Fotbal a României.
Mai ţii minte câţi au crezut în tine? Cu siguranţă, au fost puţini.
Noi uitasem deja de fotbal, mai găseam bucurie în handbal, scrimă sau la un meci al Simonei Halep.
Tu ai mers înainte, cu ambiţia şi seriozitatea pe care le-ai avut întotdeauna.
Atunci când ne întrebam cine şi ce se va mai juca pe Arena Naţională, fotbaliştii tăi au început să performeze şi să ne dea speranţa că vom ieşi din nou din case ca să ne bucurăm şi să strigăm “HAI, ROMÂNIA!”.
Îţi mulţumim, Hagi pentru tot ce ai făcut pentru noi!
Ştim că nu tu antrenezi echipa, dar sunt copiii tăi şi te rugăm să le spui aşa:
-HAGI, RADULE, COMANE… SCOTEŢI-NE DIN CASE DISEARĂ!
Bateţi Germania!
Hai, România!”
, au transmis reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne, pe Facebook.

România U21 va întâlni Germania U21, în semifinalele Campionatului European de tineret, joi, de la ora 19:00. Partida se va disputa pe Stadio Renato Dall’Ara din Bologna, iar la ora jocului sunt aşteptate aproximativ 40 de grade Celsius.

Sursa