50 de ani de la prima utilizare a unui bancomat

Bancomatul (ATM), a împlinit ieri 50 de ani de la prima utilizare. Cu această ocazie, o bancă britanică a decorat cu aur locul unde a fost instalat primul bancomat din lume. Aparatul a fost prezentat de către banca Barclays în filiala lor din Enfield, în nordul Londrei, la 27 iunie 1967.

Inventarea ATM-ului a fost un moment istoric, care a schimbat complet modul în care lumea înțelege și folosește banii în numerar“, a spus reprezentantul băncii Barclays. Primul model de bancomat a fost realizat de John Shepherd-Barron, care a fost angajat de către bancă să fabrice șase automate pentru numerar.

S-a plecat de la aparatele automate de distribuire a unor produse. Astfel, clienții puteau avea acces la banii lor în afara orelor de program ale băncii – o mică revoluție pe una dintre străzile principale ale orașului.

Prima persoană care a folosit primul ATM a fost actorul Reg Varney, vedeta apreciatului serial de comedie din Regatul Unit al Marii Britanii „On the Buses“. Acesta a fost rugat să vină pentru a arăta cât de ușor de folosit era aparatul.

Actuala sucursală cu ATM-uri Barclays din Enfield a fost renovată folosindu-se aur, aniversarea fiind sărbătorită în stilul evenimentelor la care se pune covorul roșu. O fotografie alb-negru a lui Varney folosind ATM-ul a fost montată deasupra aparatului, iar placheta comemorativă de aur este prinsă pe unul dintre pereții băncii.

În prezent, sunt folosite aproximativ trei milioane de bancomate în toată lumea. Cel mai sudic ATM din lume se află la baza de cercetare McMurdo Station din Antarctica, iar ATM-ul situat la cea mai mare altitudine se află la 4.693 m în Pakistan, în Trecătoarea Khunjerab, aproape de granița cu Republica Populară Chineză.

Sursa

Aboneaza-te la Canale Tv Romanesti

1-echipamentgratuit-1030x215

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns