150 de oameni de ştiinţă s-au întâlnit pentru a crea primul genom uman complet sintetic

La începutul acestei săptămâni, aproximativ 150 de oameni de ştiinţă, avocaţi şi antreprenori s-au întâlnit în spatele uşilor închise pentru a discuta despre posibilitatea de a crea primul genom uman în întregime sintetic.

Întâlnirea, care a stârnit îngrijorarea în multe medii academice şi religioase, a avut loc, conform celor de la New York Times, la Harvard Medical School din Boston, iar participanţii nu au avut voie să ofere nicio declaraţie presei şi nici să posteze păreri sau impresii pe reţelele de socializare.

Proiectul a fost descris ca o continuare “neoficială” a “Human Genome Project”, care a reprezentat cea mai mare colaborare internațională întreprinsă vreodată în biologie, proiect derulat timp de 13 ani, si prin care mii de oameni de știință din întreaga lume au reusit să citească și să înregistreze întreaga secvență a genomului uman.

Acum, oamenii de știință doresc să facă totul din nou, dar de data aceasta nu citesc genomul uman – îl scriu. Proiectul numit „HGP-Write: Testing Large Synthetic Genomes in Cells” are ca scop “sintetizarea unui genom uman complet într-o linie de celule într-o perioadă de 10 ani” – ceea ce înseamnă înlocuirea genomului natural dintr-o celulă umană cu unul complet sintetic.

Organizatorii au fost George Church, profesor de genetică la Harvard Medical School, Jef Boeke, director al Institutului de Genetică şi sisteme de la NYU Langone Medical Center şi cercetătorul specializat în nanobiologie, Andrew Hessel.

Într-un interviu precedent pentru New York Times, Dr.Church a explicat că proiectul, care nu este finanţat încă, are ca obiectiv principal îmbunătăţirea capacităţilor ADN-ului uman, pentru a-l face mai rezistent împotriva viruşilor şi microbilor. Oamenii de ştiinţă au în prezent cunoştinţe de a manipula ADN-ul din celule pentru diverse scopuri, inclusiv producerea de insulină pentru diabet zaharat sau alte boli.

Sursa: businessmagazin, sciencealert

Aboneaza-te la Canale Tv Romanesti

1-echipamentgratuit-1030x215

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns