15 lucruri interesante despre Rio de Janeiro

Rio este gazda Jocurilor Olimpice de vară din 2016, orașul sambei și carnavalului, regatul oamenilor frumoși și plajelor superbe. Dar ce ştii, de fapt, despre cel de-al doilea oraş ca număr de locuitori din Brazilia, după São Paulo? Specialiştii motorului independent de căutare a ofertelor de călătorie momondo.ro îţi propun să afli câteva lucruri interesante despre Rio de Janeiro.

rio-7

1. Rio de Janeiro înseamnă ”Râu de Ianuarie”, dar râul este de fapt un golf

Rio de Janeiro, sau ”Râul de Ianuarie”, este un nume poetic pentru un oraș cu mai mult de 200 de râuri. Dar, la care râu se referă mai exact? Răspunsul este: la niciunul dintre ele. Ianuarie a fost luna în care exploratorul portughez Gaspar de Lemos a ajuns prima oară în Rio. Legenda spune că Lemos naviga prin Golful Guanabara, când i-a dat numele orașului, confundând golful cu gura de vărsare a unui râu mai mare.

În zilele noastre, câțiva istorici contestă această teorie, argumentând că portughezii erau navigatori prea iscusiți ca să facă o asemenea greșeală și că, în secolul al 16-lea, cuvântul pentru “râu” era folosit de asemenea pentru identificarea golfurilor. Oricare ar fi fost povestea adevărată, numele pentru Rio de Janeiro s-a păstrat.

facts-about-rio-de-janeiro-biggest-carnival-in-the-world

2. Majoritatea școlilor de samba din Rio sunt situate în favelas

Există mai mult de 1,000 de zone sărace, sau favelas, în Rio – și aproape un sfert din cariocas  (localnici) trăiesc în ele. Oamenii săraci ai orașului Rio au locuit în favelas din secolul al 19-lea, fiind cea mai accesibilă opțiune de locuință. În favelas este locul în care foștii sclavi africani și descendenții lor au creat prima oară stilul muzical cunoscut acum ca samba. În zilele noastre, majoritatea școlilor de samba renumite ale orașului, care se întrec la parada celebră în toată lumea, de fiecare carnaval, sunt situate în favelas sau în apropiere. Mangueira, Salgueiro și Unidos da Tijuca sunt unele dintre ele.

rio-6

3. Statuia Cristos Mântuitorul a fost aleasă ca una dintre cele 7 noi minuni ale lumii

Orașului nu-i lipsește frumusețea naturală, perfectă pentru cărți poștale, dar emblema sa cea mai apreciată nu numai că este făcută de om, dar, de asemenea, a fost aleasă ca una dintre Cele 7 Noi Minuni ale Lumii în 2007, pe lângă capodopere precum Colosseum de la Roma și Taj Mahal. Statuia Cristos Mântuitorul (Christo Redentor), de fapt, sfidează natura: brațele sale deschise, de 28 de metri lungime, au trebuit să fie construite pe stânca abruptă a Muntelui Corvocado, neavând loc pentru schele.

Inaugurată în 1931, ca omagiu pentru aniversarea de 100 de ani a orașului Rio, statuia Cristos Mântuitorul este de 30 de metri înălțime (fără a include și piedestalul de 8 metri) și cea mai mare statuie Art Deco din lume. Statuia a fost finanțată de brazilieni, proiectată de un francez și construită din pietre suedeze. Rezultatul este unul divin: în ciuda faptului că este lovită de fulgere de câteva ori pe an, statuia continuă să dăinuie, privind peste cetățenii Orașului Minunat.

Cristo Redentor Statue

4. Rio de Janeiro are cerul cel mai albastru din lume

Cer fără nori, nisip cald, o băutură rece… Nu este asta ceea ce toată lumea își dorește în vacanță? Ei bine, în Rio nu numai că vei avea parte de aceste lucruri, dar aici vei găsi și cel mai albastru cer din lume. Această afirmație pare a fi cam îndrăzneață, dar are la bază un studiu efectuat în 2006 de un TV researcher, Anya Hohnbaum, care a călătorit prin lume pentru a găsi cerul “cel mai albastru” din lume.

Anya Hohnbaum, în vârstă de 27 de ani, a vizitat 20 de destinații diferite, inclusiv Noua Zeelandă și Africa de Sud într-o călătorie de 72 de zile, ca parte a unui concurs pe care l-a câștigat. Pentru a obține rezultate exacte, ea a folosit un spectrometru portabil special, creat de oamenii de știință de la Laboratorul Național de Fizică din Marea Britanie.

8-part Non-Woven Mural

5. Carnavalul de la Rio este cel mai mare carnaval din lume

Cartea Mondială a Recordurilor a consemnat faptul că în 2004, petrecerea cea mai faimoasă din orașul Rio a atras un număr record de 400,000 de mii de străini, devenind cel mai mare carnaval din lume. În afară de vizitatorii din afara țării, în fiecare an, în jur de 5 milioane de oameni umplu străzile orașului Rio ca să participe la sutele de petreceri de stradă, numite “blocos”, susținute de grupurile de samba. Ca să nu mai spunem de miile de oameni, care cumpără bilete scumpe pentru a vedea paradele din competiție, la care participă cele mai bune școli de samba.

feature-facts-about-rio-de-janeiro-carnival

6. În golful Guanabara sunt mai mult de 100 de insule

Ce au în comun, în cărțile poștale, Muntele Sugar Loaf, statuia Cristos Mântuitorul și plaja Copacabana? Golful Guanabara este fundalul acestora. Nu este de mirare, acesta este enorm și atât de întins încât ajunge în 15 orașe diferite. Golful Guanabara este al doilea ca mărime din țară, având o suprafață de 412 kilometrii pătrați, 53 de plaje și mai mult de 100 de insule. Insula cea mai mare este Ilha do Governado, sau Insula Guvernatorului, unde se află aeroportul internațional Rio.

rio-3

7. În Rio se află a opta cea mai mare bibliotecă din lume

1807 este anul în care Familia Regală a Portugaliei a trebuit să ia o decizie grea – să fugă în Rio de Janeiro, Brazilia, ca să scape de Napoleon și de trupele sale. Plecarea a fost bine organizată: aproape 15,000 de oameni, printre care membri ai familiei și servitori, au călătorit până în Brazilia în 14 nave. Odată cu ei, au adus și una dintre cele mai importante comori ale Portugaliei: Biblioteca Regală și cele 60,000 de cărți ale sale.

8. Oamenii din Rio sunt printre cei mai rapizi pasageri, ei coboară și urcă foarte repede în autobuz

Autobuzele sunt cea mai accesibilă modalitate de deplasare prin Rio și acestea duc vizitatorii aproape oriunde în oraș. Totuși, să iei un autobuz în Rio nu este o experiență atât de bună precum ai crede. Șoferii de autobuz nu sunt forte atenți, iar de multe ori vor lăsa oameni în urmă, dacă nu urcă destul de repede. Având ani de experiență ca pasager, un cunoscător, Ronaldo Balassiano a devenit curios și a decis să studieze mai multe despre acest fenomen social. Ce a descoperit este că frica de a fi lăsați în urmă i-a făcut pe cariocas să devină mult mai rapizi în a urca și a coborî din autobuze. Comparativ cu londonezii cei ocupați, care fac naveta, cariocas urcă în autobuz în 1.85 de secunde, pe când londonezilor le ia 2.4 secunde. Acestea fiind spuse, ai fost avertizat!

floresta-da-tijuca-facts-about-rio-de-janeiro-things-to-do-in-rio-de-janeiro

9. Rio este casa celei mai mari păduri urbane din lume

Rio este un oraș mare, cu mai mult de 6 milioane de locuitori, dar poate părea un orășel, atunci când te plimbi prin mijlocul pădurii sau pe sub o cascadă. Asta, deoarece în Rio se află cea mai mare pădure urbană din lume, Floresta da Tijuca. Această zonă de conservare de 33 de kilometri pătrați este rezultatul reîmpăduririi, făcute la sfârșitul secolului al 19-lea, la ordinul împăratului Braziliei Dom Pedro II. Ideea era de a reface zona care a fost distrusă de plantații de cafea, pentru a evita eroziunea dealurilor care înconjurau orașul. Multe dintre locurile turistice din Rio, sau o parte a lor, se află în Pădurea Tijuca – Grădina Botanică, Parque Lage și Muntele Corcovado fiind doar câteva dintre ele.

10. Carioca înseamnă, de fapt, “casa omului alb”

Carioca li se spune și localnicilor. Cuvântul își are originile în limbajul Tupi-Guarani, folosit de indigeni mult înainte ca orice european să afle că există. ”Carioca” sau ”Kari’Oka” este cum numeau indigenii orașul pe care coloniștii portughezi îl construiau pe pământul lor. Numele înseamnă ”casa omului alb”.

rio-4

11. Rio de Janeiro aproape că era să nu fie gazda Jocurilor Olimpice de vară din 2016

Atunci când Rio de Janeiro a fost ales în 2009 să fie gazdă a Jocurilor Olimpice de Vară din 2016, vestea a fost întâmpinată cu o petrecere care a atras mii de oameni pe plaja celebră. Era a treia oară când orașul încerca, și toată lumea simțea că este rândul orașului Rio. Dar, aproape că era să nu se mai întâmple. Rio nu a ajuns pe lista scurtă a celor patru orașe pe care Comitetul Olimpic le-a selectat înainte de decizia finală. Avea o notă mai mică decât Doha, care până la urmă a fost descalificată din cauza unor detalii tehnice (din cauza temperaturilor înalte din oraș, în timpul verii europene, Doha propusese să țină Olimpiada în octombrie, dar propunerea a căzut). Ținându-se cu îndârjire de nota de 6.4 dată orașului de Comitetul Internațional Olimpic, Rio a intrat în competiție. Ba mai mult, până la urmă a și câștigat, contrar tuturor așteptărilor.

12. Rio a fost odată singura capitală europeană din afara Europei

Timpuri disperate necesită măsuri disperate, cel puțin așa a fost pentru Dom João VI. 1807 a fost anul în care trupele lui Napoleon se apropiau din ce în ce mai mult ca să invadeze Portugalia, pentru a asigura că mica țară de coastă se va supune guvernării franceze. Dom João VI, rege al Regatului Unit al Portugaliei, Braziliei și Algarves, n-a vrut să audă de așa ceva, iar în schimb, și-a făcut bagajele și și-a mutat întreg regatul în Rio, între 1808 și 1821.

13. Fiecare Carnaval este prezidat de regele mitic Momo 

Se spune că locuitorii orașului Rio trăiesc pentru a petrece – când primarul orașului Rio înmânează cheia orașului Regelui Momo, într-o zi de vineri, atunci se dă startul Carnavalului, “a maior festa do mundo” (cea mai mare petrecere din lume, după cum este numită aici).

facts-about-rio-de-janeiro-brazil-history-rio-de-janeiro-carnival

Regele Momo este un personaj mitic, un joker, ale cărui origini istorice duc la Grecia Antică. El simbolizează eliberarea de reguli și de prejudecăți și rolul este de obicei jucat de un om plinuț și vesel, care nu se sfiește să poarte o coroană ridicolă și o pelerină.

Tradiția oficială din Rio este respectată cu strictețe încă din 1933 și toată lumea o ia în serios, cu sute de reporteri care în fiecare an descriu momentul simbolic. Cheia rămâne în grija la Regele Momo până la Miercurea Cenușii, când traiul obișnuit își face loc din nou în viața din Rio.

14. În Rio s-a ținut cel mai mare meci de fotbal

Brazilienilor nu le place să-și amintească de asta, dar 16 iulie 1950 a fost o zi istorică. Brazilia juca cu Uruguay, în finala Campionatului Mondial. Scena era Maracanã, arena construită special pentru ocazie și, la acel moment, cel mai mare stadion din lume. Un total de 173,850 spectatori plătitori – și aproximativ 20,000 care nu au plătit biletul de intrare – au fost acolo ca să vadă ce a crezut toată lumea că va fi prima oară când Brazilia va primi Cupa Mondială. Dar, Uruguay le-a furat victoria brazilienilor, iar tăcerea miilor de spectatori a fost atât de profundă, încât i-au dat un nume acestui meci: Maracanazo.

15. Este locul unde s-a născut Oscar Niemeyer

Brazilia este cu siguranță una dintre cele mai impresionante trofee ale lui Oscar Niemeyer, dar omul din spatele arhitecturii moderne s-a născut și a crescut în Rio. Poate că în Rio a învățat Niemeyer să fie atât de poetic, proiectând valuri curioase și originale în ziduri de beton.

sambodromo-facts-about-rio-de-janeiro-oscar-niemeyer-buildings

O mare parte din proiectele sale – incluzând faimosul muzeu, care seamănă cu o navă spațială, MAC – se află în Niterói, orașul care privește spre Rio de pe cealaltă parte a Golfului Guanabara. Muzeul face parte din Caminho Niemeyer, care conduce vizitatorii prin șapte construcții proiectate de acest arhitect. Dar Rio mai are și alte comori de Niemeyer: Palatul Gustavo Capanema și Sambadrome Marquês de Sapucaí fiind doar câteva dintre ele.

Sursa: momondo.ro

Aboneaza-te la Canale Tv Romanesti

1-echipamentgratuit-1030x215

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns